hirdetés

A 7 leggyakoribb viselkedési probléma kutyáknál: van rájuk gyógymód?

László Enikő

2021. november 10

A kutyák számos viselkedési problémával küzdhetnek. Ez pedig nem csak a gazdák számára lehet frusztráló, de négylábú társaiknak sem egészséges. Bemutatjuk a leggyakoribb okokat!

hirdetés

A kutyatartók többsége biztosan szembesült már olyan viselkedésproblémával, ami rendkívül aggasztó, bosszantó vagy frusztráló volt számára. A nem kívánt magatartásformák mindig egy bizonyos problémát jeleznek. Ezek pedig nem megoldhatók szidással vagy büntetéssel, hanem tudatos neveléssel kell korrigálni őket. De nem is szabad figyelmen kívül hagyni őket, hiszen ezzel egy életen át félni, szenvedni hagyod kutyádat. A kulcs, hogy megtaláld a viselkedés mögött lévő motivációt. Ha pedig ez megvan, szinte nincs olyan probléma, amit szakértő segítségével ne lehetne kezelni, korrigálni.

A félelem és a stressz számos viselkedési probléma okozója.

Szorongásból adódó rombolás

A rombolás legtöbbször a szeparációs szorongás egyik igen jellemző tünete. A kutyák stresszessé, feszültté válhatnak, mikor magukra maradnak. Egyes ebek ilyenkor egészen elképesztő kárt is tehetnek a berendezésben. Leszakíthatják a tapétát, szétrághatják a kanapét, kihúzgálhatják a fiókokat, leboríthatják a tárgyakat. Erre a látványra hazaérni igen kellemetlen lehet, de a kutya számára sem veszélytelen vagy egészséges a művelet. A rombolás nem csak szorongás miatt alakulhat ki. Ahhoz, hogy a probléma forrását megállapítsd, keress fel egy kutyaviselkedési szakértőt. Ha gyanítod, hogy kedvenced szorong, ha egyedül van otthon, ebben a cikkben bővebben olvashatsz a jelenségről és annak kezeléséről.

Rágás

A rágás igen gyakori viselkedésprobléma. Hátterében állhat a fent említett szorongás, kölyökkutyák esetében a fogzás vagy akár az unalom és a kíváncsiság is. Kiskutyád fogainak cserélődésével járó kellemetlenséget remekül csillapítja egy kis rágcsálás. De nem mindegy, ezt min végzi. Fontos, hogy akár többféle rágóka is rendelkezésére álljon, hiszen ha nem, az asztal vagy a szék lába eshet áldozatul. Ha a rágcsálás a szeparációs szorongás velejárója, fokozatosan szoktasd hozzá kedvencedet az egyedülléthez, miközben különböző fejlesztőjátékokkal foglalhatja le magát. Utóbbi unaloműzésre is kitűnő. De emellett fontos, hogy kedvenced szellemileg és fizikailag is le legyen minden nap fárasztva. Ha ez nem történik meg, és túl sok a felhalmozott energiája, azt gyakran máson vezeti le, aminek nem feltétlen fogsz örülni.

Állandó ugatás

A véget nem érő ugatás fülsüketítő tud lenni, és nem csak téged, de szomszédaidat is rendkívül bosszanthatja. A kutyák sosem múló ugatását általában az unalom vagy a feszültség okozza. Ha kedvenced minden apró neszre ugrik, valószínűleg az utóbbiról van szó. A fizikai és mentális lefárasztás mindkét esetben jó opció lehet. Az állandó kutyaugatásról szóló cikkünkben, pedig több hasznos tippet is olvashatsz.

Póráz húzása

Egy állandóan húzó, maga mögött rángató kutyával nem öröm a sétálás. Jó hír azonban, hogy a viselkedésprobléma kellő mennyiségű tréninggel megszüntethető. Fontos, hogy magabiztos legyél, és ne ragadjon át rád kutyád feszültsége. Emellett a megfelelő eszköz, póráz, hám és nyakörv kiválasztása is fontos. Séta megtanításához sok kiképző alkalmaz nyakra hurkolt pórázt, de az elöl kapcsolható húzásgátló hám is népszerű. A feszült, minden neszre ugró kutyák általában séta közben is problémásak. A gond azonban tréning segítségével megszüntethető.

Felugrálás

Egyes gazdákat nem zavar, másokat annál inkább, amikor a kutya felugrál rájuk. Egyrészt vendégek érkezésekor kellemetlen lehet, mikor kedvenced összesározza barátaidat vagy kiszakítja harisnyájukat. Másrészt kisebb gyerekeket könnyedén fellökhet egy eb, ez pedig igen veszélyes. Az egyik legjobb leszoktatási módszer, ha figyelmen kívül hagyod kutyádat, amíg felugrál és csak akkor szólsz hozzá, dicséred meg, mikor leült.

Ásás

Bizonyos kutyafajták (például a terrierek, kotorékebek) hajlamosabbak az ásásra. Egyrészt fontos a megelőzés, másrészt érdemes kideríteni, miért kertészkedik kedvenced. Az ásás ugyanis gyakran lehet a túl sok felgyülemlett energia és az unalom jele. Korábbi cikkünkben több tippet is adunk, hogy mit tegyél, ha kutyád gyakran feltúrja az udvart.

Birtoklási agresszió

A birtoklási agresszió igen veszélyes lehet, hiszen kutyád megharaphat, ha el akarod venni játékát vagy ételét. Ezt pedig mindenképp kezelni kell. A kistestű ebek esetében sem szabad elbagatellizálni a dolgot, csak azért mert kicsik, és nem okozhatnak komoly sérülést. Birtoklási agresszióról szóló cikkünkből megtudhatod, hogyan kezeld a problémát és mikor érdemes szakértőhöz fordulni.

A tréning során a kitartás nagyon fontos. Nem szabad feladni, ha a kutya pár napon belül nem sajátítja el a kívánt viselkedést. Minden időbe telik, ne feledd, Róma sem egy nap alatt épült. Az alapos tréning pedig többszörösen is megtérül, kutyád életminősége a tiéddel együtt javul, ha megoldjátok a problémákat. Hiszen ezek legtöbbször abból adódnak, hogy kedvenced szorong vagy unatkozik.

(Képek: Getty Images Hungary)

agresszió állandóan ugató kutya ásás felugrálás kutya agresszív viselkedése kutya viselkedése rágás rombolás szeparációs szorongás szorongás viselkedési probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink