hirdetés

Húzza a kutyám a pórázt és neveletlen séta közben! Mit tegyek?

Buzgó Csilla

2020. augusztus 29

Frusztráló, amikor látszólag ok nélkül válik kezelhetetlenné a kutya, amint kiléptek a lakásból. A viselkedési rendellenességek mögött azonban mindig olyan probléma áll, amit kis odafigyeléssel és türelemmel meg lehet oldani.

hirdetés

Nagyon fontos, hogy ilyen esetben soha ne reagálj hirtelen felindulásból, mert azzal csak rontasz a helyzeten. Még a séta előtt jó előre készítsd fel magad mentálisan az esetleges ellenszegülésekre! Gondold végig a kutya megszokott viselkedését, és mérlegelj, mely szituációban milyen megoldást lenne a legjobb alkalmazni!

Sétálás közben a póráz nem feszülhet.

Húzza a kutyám a pórázt!

Nem mindegy, hogy az eb mögötted kullog és nem akar követni, vagy előtted tépi a póráz másik végét. Előbbi esetben az a legfontosabb, hogy a hátad mögül előrefelé megtett néhány lépést is jutalmazd és rendszeresen, egyre hosszabb ideig gyakorold ezt a folyamatot kutyáddal.

Az előre húzó kutyus – hacsak nincs a közelben erőteljes reakciót kiváltó tényező – többnyire csupán gyorsabb iramban szeretne haladni a gazdinál. Ennek oka lehet a mozgáshiány, a türelmetlenség, a szagok iránti élénk érdeklődés, de az is előfordulhat, hogy kutyád azt élvezi, hogy sikeresen kifogott az erőhátrányban lévő kétlábúján.

A beltéren gyakorolt figyelemfelhívási gyakorlatot itt is alkalmazhatod, és fontos, hogy húzás esetén ne add be a derekadat, tehát ne kövesd a kutya tempóját. Csak azután engedd őt előre, miután abbahagyta a rángatást!

Sok szakértő és kutyatulajdonos ajánlja az elöl kapcsolható húzásgátló hámot. Ez a praktikus termék csírájában és fájdalommentesen fojtja el a kutya alapvető célját, hiszen amint a póráz megfeszül, az állat teste visszafordul oldalra, így képtelen előrefelé húzni.

Állandóan ugrik mindenre, ugat, rángat, nem lehet bírni vele!

Sok gazdi számára ismerős a szituáció: amint kedvence meglát valamilyen érdekességet, legyen az egy másik állat vagy egy épp arra tévedő futó, azonnal akcióba lendül, és ember legyen a talpán, aki ebben az állapotában meg tudja fékezni.

Ilyenkor a figyelemelterelő feladatok segíthetnek, melyeket még az éles helyzet előtt, kevésbé mozgalmas környezetben gyakorolhatsz a kutyával. Foglald feladatba a fegyelmezést! Amikor sejthető, hogy kedvenced a következő pillanatban be fog indulni, adj neki jutalmazással járó teendőt, például kérd, hogy nézzen rád, üljön le, érintse meg orrával a tenyeredet. Így idővel nem a frusztráció uralja majd viselkedését, hanem a gondolat, hogy most jutalom következik. Nagy segítség lehet ilyenkor a klikker is.

Rágja a pórázt vagy kötélhúzósdit játszik vele

Ez a viselkedési probléma gyakrabban fordul elő azoknál a kutyafajtáknál, amelyeket arra tenyésztettek ki, hogy a szájukban az emberhez vigyenek különböző tárgyakat – ilyen például a labrador retriever. Fajtától függetlenül azonban bármelyik kutyánál megeshet unalomból vagy akár túlzott izgatottságból is.

Több megoldás is létezik, az egyik az, hogy egyszerűen lecseréled a bőr- vagy poliészterpórázt láncosra, amit annyira nem kellemes rágcsálni. A másik lehetőség, hogy két pórázt kapcsolsz a kutyára, egyet a nyakörvre, egyet pedig a hámra. Amikor az egyiket elkezdi rágni, azt a földre dobod vagy egyszerűen csak meglazítod annyira, hogy ne találjon rajta fogást. Egy idő után valószínűleg megunja ezt a játékot, és nyugodtan folytathatjátok tovább a sétát.

A harmadik módszer a kecske és a káposzta elvén működik. Sok kutya, akár a kisgyerekek, azért szeretne mindenáron valamit a szájába venni, hogy ezzel nyugtassa meg magát. Ha megengeded neki, hogy a séta alatt végig a fogai között vihesse kedvenc játékát vagy egy rágócsontot, azzal elejét veheted az idegesítő pórázmajszolásnak, és még az önnyugtatás lehetőségét is megadod neki.

(Képek: Getty Images Hungary)

húzza a pórázt nevelés póráz séta sétáltatás viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink