Húzza a kutyám a pórázt és neveletlen séta közben! Mit tegyek?

Buzgó Csilla, 2020. augusztus 29

Frusztráló, amikor látszólag ok nélkül válik kezelhetetlenné a kutya, amint kiléptek a lakásból. A viselkedési rendellenességek mögött azonban mindig olyan probléma áll, amit kis odafigyeléssel és türelemmel meg lehet oldani.

Nagyon fontos, hogy ilyen esetben soha ne reagálj hirtelen felindulásból, mert azzal csak rontasz a helyzeten. Még a séta előtt jó előre készítsd fel magad mentálisan az esetleges ellenszegülésekre! Gondold végig a kutya megszokott viselkedését, és mérlegelj, mely szituációban milyen megoldást lenne a legjobb alkalmazni!

Sétálás közben a póráz nem feszülhet.

Húzza a kutyám a pórázt!

Nem mindegy, hogy az eb mögötted kullog és nem akar követni, vagy előtted tépi a póráz másik végét. Előbbi esetben az a legfontosabb, hogy a hátad mögül előrefelé megtett néhány lépést is jutalmazd és rendszeresen, egyre hosszabb ideig gyakorold ezt a folyamatot kutyáddal.

Az előre húzó kutyus – hacsak nincs a közelben erőteljes reakciót kiváltó tényező – többnyire csupán gyorsabb iramban szeretne haladni a gazdinál. Ennek oka lehet a mozgáshiány, a türelmetlenség, a szagok iránti élénk érdeklődés, de az is előfordulhat, hogy kutyád azt élvezi, hogy sikeresen kifogott az erőhátrányban lévő kétlábúján.

A beltéren gyakorolt figyelemfelhívási gyakorlatot itt is alkalmazhatod, és fontos, hogy húzás esetén ne add be a derekadat, tehát ne kövesd a kutya tempóját. Csak azután engedd őt előre, miután abbahagyta a rángatást!

Sok szakértő és kutyatulajdonos ajánlja az elöl kapcsolható húzásgátló hámot. Ez a praktikus termék csírájában és fájdalommentesen fojtja el a kutya alapvető célját, hiszen amint a póráz megfeszül, az állat teste visszafordul oldalra, így képtelen előrefelé húzni.

Állandóan ugrik mindenre, ugat, rángat, nem lehet bírni vele!

Sok gazdi számára ismerős a szituáció: amint kedvence meglát valamilyen érdekességet, legyen az egy másik állat vagy egy épp arra tévedő futó, azonnal akcióba lendül, és ember legyen a talpán, aki ebben az állapotában meg tudja fékezni.

Ilyenkor a figyelemelterelő feladatok segíthetnek, melyeket még az éles helyzet előtt, kevésbé mozgalmas környezetben gyakorolhatsz a kutyával. Foglald feladatba a fegyelmezést! Amikor sejthető, hogy kedvenced a következő pillanatban be fog indulni, adj neki jutalmazással járó teendőt, például kérd, hogy nézzen rád, üljön le, érintse meg orrával a tenyeredet. Így idővel nem a frusztráció uralja majd viselkedését, hanem a gondolat, hogy most jutalom következik. Nagy segítség lehet ilyenkor a klikker is.

Rágja a pórázt vagy kötélhúzósdit játszik vele

Ez a viselkedési probléma gyakrabban fordul elő azoknál a kutyafajtáknál, amelyeket arra tenyésztettek ki, hogy a szájukban az emberhez vigyenek különböző tárgyakat – ilyen például a labrador retriever. Fajtától függetlenül azonban bármelyik kutyánál megeshet unalomból vagy akár túlzott izgatottságból is.

Több megoldás is létezik, az egyik az, hogy egyszerűen lecseréled a bőr- vagy poliészterpórázt láncosra, amit annyira nem kellemes rágcsálni. A másik lehetőség, hogy két pórázt kapcsolsz a kutyára, egyet a nyakörvre, egyet pedig a hámra. Amikor az egyiket elkezdi rágni, azt a földre dobod vagy egyszerűen csak meglazítod annyira, hogy ne találjon rajta fogást. Egy idő után valószínűleg megunja ezt a játékot, és nyugodtan folytathatjátok tovább a sétát.

A harmadik módszer a kecske és a káposzta elvén működik. Sok kutya, akár a kisgyerekek, azért szeretne mindenáron valamit a szájába venni, hogy ezzel nyugtassa meg magát. Ha megengeded neki, hogy a séta alatt végig a fogai között vihesse kedvenc játékát vagy egy rágócsontot, azzal elejét veheted az idegesítő pórázmajszolásnak, és még az önnyugtatás lehetőségét is megadod neki.

(Képek: Getty Images Hungary)

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon