hirdetés

Póráz nélküli kutyasétáltatás bejelentése: mit tehetsz, ha ilyet látsz?

Buzgó Csilla

2020. július 10

Nem spicliskedés kutyások között sem, ha jelzed a hatóságok felé, hogy valamelyik gazdi nem tartja be a mindannyiunk érdekében fenntartott szabályokat.

hirdetés

Ha gazdátlan kutyát látsz, már csak azért is érdemes értesítened az illetékeseket, mert lehet, hogy az állat elszökött, várják haza, esetleg veszélyt jelent a járókelőkre, továbbá ő maga is megsérülhet, például autóbaleset következtében.

A cikkünk írásakor hatályos 2012. évi II. törvény szerint aki a felügyelete alatt álló kutyát

a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,
b) póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja,
c) szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön szállítja,
d) élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre beenged, illetőleg bevisz, szabálysértést követ el.

Ilyen esetekben a kiszabható bírság mértéke 5000 Ft-tól 150.000 Ft-ig terjedhet attól függően, hogy az elengedett kutya okozott-e kárt, sérülést a környezetében.

Kinek szólj, ha póráz nélküli kutyát látsz?

Ha a gazdi nélkül kószáló, de láthatóan ápolt, esetleg nyakörvet, hámot viselő négylábúval találkozol, a hivatalos álláspont szerint sajnos ő is kóbor kutyának minősül, tehát a helyi önkormányzatot kell értesítened szabadon kóricálásának tényéről.

Szerencsére azonban az országszerte működő állatvédelmi járőrszolgálatok, állatmentő egyesületek aktivistáit is riadóztathatod ilyenkor, akik megfelelő felszereléssel, például chipolvasóval és kutyabarát járművel sietnek a kóbor eb segítségére. Jó ötlet a legfontosabb mobilszámokat elmentened a telefonodba, hogy a kóborló állattal való találkozás percében már csak rá kelljen nyomni a ‘Hívás’ menüpontra.

Amennyiben a gazda személye ismert, és a kutya be van jelentve, oltva, chipelve, úgy a helyi jegyzőn keresztül – őt kell értesíteni – az illetékes járási hivatal, mint általános szabálysértési hatóság járhat el az ügyében.

A bejelentésben a közterületi járőrök is segíthetnek, akikkel érdemes előzetesen felvenni a kapcsolatot és érdeklődni, hogy ha épp tetten éred a szabálysértő gazdát, viszonylag rövid időn belül a helyszínre tudnak-e sietni. Álláspontodat fotóval vagy videofelvétellel is bizonyíthatod.

Mit tegyél, ha egy póráz nélkül rohangáló kutya rátámad a tiédre?

Gyakran előfordul, hogy apróbb kutyát támad meg egy nagyobb testű eb. Egyáltalán nem ritka, hogy az agresszív kutya gazdája percekkel később eszmél, nem lép közbe időben, vagy akár oda se megy, messziről próbálja visszahívni a támadót. Ilyenkor kétségbeejtő lehet, hogy míg a kicsi pórázzal sétál, addig a nagy szabadon mozog, támad, harap. Sokak szerint ebben a helyzetben nem a legjobb ötlet felkapni kistestű kutyádat, mert ez nem akadályozza meg a támadó felet szándékának érvényesítésében, de előfordul, hogy sajnos nincs más megoldás, különben az agresszív kutya megöli kedvencedet. Ha esetleg már a szájában tartja a kicsit a támadó, és láthatóan sérülést okozhat, erőteljesen rúgd oldalba a kutyát, és hangosan kiálts rá, hogy a váratlan eseménytől kiejtse azt a szájából. Ezután próbálj – amennyire lehet – higgadt maradni, vedd fel egy gyors, határozott mozdulattal, és hangos szavakkal zavard el a támadót.

A másik működőképes opció: ha van nálad valamilyen barikádozásra alkalmas tárgy, például táska vagy esernyő, próbáld a két kutya közé dugni! Végső esetben saját felelősségedre te magad légy ez az objektum, bár fel kell hívnunk a figyelmedet arra, hogy ez sajnos rendkívül balesetveszélyes. Ha azonban a kiskutyád életéről van szó, egy-két karcolás vagy harapásnyom igazán nem nagy ár.

Tulajdonképpen az a legjobb megoldás, ha mentálisan felkészíted magad az ilyen eshetőségekre. Gondold végig, hogyan tudnál jól és hatékonyan közbelépni, mert így nagyobb az esélye annak, hogy éles helyzetben is az optimális döntést hozod majd.

Ha esetleg a dulakodásnak volt szemtanúja, próbáld kikérdezni, ki lehet a támadó kutya gazdája, aki az előírással ellentétben nem tartotta be a szabályokat. Még jobb, ha az esetről felvétel készült, így könnyebb utánajárni, és bizonyítani az igazad az illetékes járási hivatalban. Túl ezen pedig arról is megbizonyosodhatsz, hogy minden oltást megkapott az agresszív kutya, nincs fertőző betegsége, amit a támadás során esetleg elkaphatott négylábú társad.

Mik a teendőid a támadás után?

Az atrocitást követően első dolgod legyen a sérülések ellátása, majd az orvoslátogatás mindkettőtök részéről. A te kezelésed keretében látlelet is készül. Az orvos ezután a megfelelő hivatalos szervhez irányít: nyolc napon belül gyógyuló sérülés esetén a járási hivatal illetékes az ügyben, a nyolc napon túl gyógyulót viszont már a rendőrségen kell bejelenteni.

(Képek: Getty Images Hungary)

harapós kutya jogszabályok póráz póráz nélküli kutyasétáltatás sétáltatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink