hirdetés

5 tipp, hogy sikeres legyen az első találkozás

Molnár Enikő

2023. június 11 - Képek: Getty Images Hungary

Itt a jó idő, és egyre gyakrabban megyünk hosszabb sétákra kedvencünkkel. Fontos, hogy az ilyen kalandok alkalmával is figyeljünk kutyánk biztonságára, hiszen az a legfontosabb.

hirdetés

Amikor sétálni megyünk, vagy éppen kutyafuttatóba visszük kedvencünket, hogy napi mozgásigényét kielégítsük, elkerülhetetlen, hogy másik kutyával is összetalálkozzunk. Ez önmagában nem probléma, de míg a kutyák sikeres találkozása sok örömet rejt, addig egy rosszul sikerült ismerkedés sok kellemetlenséget okozhat.  Ezért fontos, hogy mindent megtegyünk a konfliktusok elkerülése végett.

A sikeres találkozás jó élmény lehet

Mindig legyünk résen

Már messziről mérlegeljünk, hogy szeretnénk-e, ha a két kutya összetalálkozna. Nem alkalmas például összeengedésre egy forgalmas út menti, szűk járda, vagy egy gyalogátkelő. Ha úgy látjuk, hogy vagy a gazda, vagy a kutyája nem szeretné, ha közelebb mennénk, jobb, ha elengedjük a gondolatot. Ha mégis úgy döntünk, hogy a helyzet alkalmas az ismerkedésre, figyelni kell mind a saját, mind a másik kutya testbeszédére. Ha úgy látjuk, hogy valamelyikük ideges, fél, vagy esetleg agresszivitás jeleit mutatja, kerüljük el a találkozást, mert annak csak rossz vége lehet.

Ne feltételezzünk, kérdezzünk

Lehet, hogy messziről barátságosnak tűnik a másik kutya, de nem ismerjük. Nem tudjuk, hogy milyen tapasztalatai vannak, hogy szuka-e vagy kan, milyen vérmérsékletű, milyen az egészségügyi állapota… Jobb, ha megkérdezzük, mikor már hallótávolságba került a gazda, hogy összeengedhető-e a kutyája más kutyákkal, és a válaszát tiszteletben tartva haladunk tovább.

A két kutya sikeres találkozása a gazdikon is múlik

A póráz nem ellenség

Egy engedelmes és visszahívható kutyánál gyakori, hogy póráz nélkül sétál, viszont, ha új kutyával találkozunk az úton, mindenképpen  vegyük vissza kedvencünket a pórázra. Főleg, ha a másik kutyája is láthatóan pórázon van, esetleg látjuk, hogy a gazda közelebb húzta magához az állatot. Pont a fent említett okok miatt érdemes kontrollálni a körülményeket annyira, hogy veszélymentes lehessen a séta.

Laza póráz, nyugodt kutya

Vannak, akik arra esküsznek, hogy a kutyákat csak póráz nélkül lehet megismertetni. Ez részben teljesen jogos, hiszen úgy tudják legjobban megismerni egymást, ha korlátok nélkül, szabadon körbe tudják szagolni a másikat. De ez nem minden esetben megoldható biztonságos keretek között. Ilyenkor jön szóba a póráz, ami  ideális esetben laza, de csak annyira, hogy probléma esetén visszahúzható legyen mindkét kutya, így elkerülve az összetűzést. A póráz feszülését ajánlott minimalizálni, mert agresszióhoz vezethet.

A kutyák első találkozása alkalmával a póráz legyen laza

Egyre elterjedtebb technika az előre tervezett pórázos találkozásoknál, hogy első lépésként csak látótávolságban sétálnak a gazdik a kutyáikkal, és fokozatosan, a figyelem megtartásával közelítenek egymáshoz. Szemmel tartják a kutyáik reakcióit, és ha minden rendben van, végül hagyják, hogy összeérjenek az ebek.

Feszült gazdi? Ideges kutya.

Bár nehéz elképzelni, a kutyák ki tudják szagolni az érzelmeket, és értelmezni is tudják őket. Sőt, megérzik, ha megváltozik a kedélyünk. Minél erősebb a kötődés gazdi és kedvence között, annál valószínűbb, hogy felveszi hangulatunkat. Tehát ha növelni szeretnénk az esélyét egy békés sétának, első lépésként próbáljunk meg néhány mély levegőt venni, és megnyugodni.

Természetesen semmi nem ad garanciát arra, hogy egy ismeretlen kutyával való találkozás zökkenőmentes lesz, de ha figyelünk a fent leírtakra, csökkenthetjük a kellemetlen meglepetések esélyét.

hangulatváltozás kutya hangulat kutyák találkozása kutyasétáltatás póráz póráz nélküli kutyasétáltatás testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink