hirdetés

Ezekre figyelj, ha pórázt veszel kedvencednek: a hossz és a típus sem mellékes

Szénási Szimonetta

2022. november 3 - Képek: Getty Images Hungary

Köztudott, hogy a kutyák egészségének egyik alapköve a rendszeres séta. Hogy kényelmes és biztonságos legyen a barangolás, fontos, hogy megfelelő pórázt vegyél kedvencednek. Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venned.

hirdetés

Egyáltalán nem mellékes, milyen alapfelszerelést veszel kedvencednek, hiszen ezeket az eszközöket nap mint nap használni fogjátok majd. Az alábbi cikkben körbejárjuk, hogyan válassz pórázt a kutyának úgy, hogy az mindkettőtök igényeinek megfeleljen.

Ne a dizájn legyen az első!

A piacon fellelhető kutyagondozási termékek tárháza egyre szélesebb. Azonban mielőtt nekiállsz bepakolni a kiszemelt holmikat a kosaradba, állj meg egy pillanatra! Biztosan jól átgondoltad, miért az adott darabot választottad? Ne ess abba a hibába, hogy elvisz a dizájn, és mutatós, ám számotokra kevésbé praktikus holmit veszel.

Úgy válassz pórázt a kutyának, hogy az hosszú távon is kényelmes és biztonságos legyen! Vedd számításba a kutyád fajtáját, méretét, életkorát, és hogy ezekből adódóan mennyit fogjátok használni az alkalmatosságot.

1.) Bőr pórázok

Az erős és időtálló bőr pórázok a nagyobb jószágok esetében is kiválóak. Amellett, hogy a bőrből készült holmik nagyon hosszú életűek, fogásra is puhák, kényelmesek. A rendszeres ápolásról azonban nem szabad megfeledkezni, hiszen csak így szavatolhatod a tartósságát.

2.) Műanyag szíjak

A műanyagból készült pórázok előnye a könnyűségükben rejlik. Emellett kis helyen elférnek, így a tárolásuk is praktikus. Ami a használhatóságot illeti, a nylon pórázok is nagyon strapabíróak. Mindezek miatt akár sportoláshoz vagy kiránduláshoz is ideálisak.

3.) Visszahúzható pórázok, flexik

Nagyon népszerűek az úgynevezett flexi, azaz visszahúzható pórázok is. Ezekkel menet közben szabályozhatod, milyen messze mehessen el tőled négylábúd. A veszélye is éppen ebben a nagy szabadságban rejlik, így használat közben fontos, hogy mindig résen légy, és ha indokolt, húzd visszább kedvencedet.

4.) Speciális eszközök

Vannak kifejezetten egyfajta tevékenységhez való pórázok, például a vadászkutyák számára. Ugyanígy vannak futáshoz vagy biciklizéshez tervezett alkalmatosságok. Ezeket úgy alakították ki, hogy megfeleljenek az adott tevékenység igényeihez.

5.) Kettő az egyben

Az úgynevezett 2 az 1-ben felszerelések nyakörvből és pórázból állnak. Ezeket elsősorban sport-, vadász- és vakvezető, illetve más speciális feladatot ellátó kutyák számára tervezték.

Milyen hosszú az ideális póráz?

Minél hosszabb a póráz, annál nagyobb a mozgásszabadsága a kutyának. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy mind nagyobb távolságról kell szót fogadnia neked. Rövid pórázon sokkal könnyebb irányítani az ebet, és megszabni lépéseinek ritmusát.

Mérlegelj, hol tart kutyád a tanulásban! Már stabilan szót fogad, visszajön, ha behívod, és kérésre szépen lépked melletted? Akkor készen áll arra, hogy megkapja a hosszú póráz nyújtotta szabadságot.

Azonban ha még van mit csiszolni a közös séták harmóniáján, akkor jobb, ha rövidebb típust választasz. Idővel azt még mindig lecserélheted, azonban egy esetleges balesetet már nem tudsz visszacsinálni. A túlzott szabadságnak pedig megvan az a veszélye, hogy kutyádnak baja esik egy nem várt szituációban, amit egy hirtelen felbukkanó autó, vagy egy másik állat jelenthet.

A körülmények is meghatározóak

Az is megeshet, hogy a szokásostól eltérő helyre kell mennetek kedvenceddel, mondjuk egy sűrű forgalmú belvárosi részre vagy egy zsúfolt plázába. Ilyenkor még a legjobban nevelt ebre is indokolt lehet rövidebb pórázt adni, az ismeretlen helyzetek ugyanis gyakran váratlan reakciókat váltanak ki a kutyákból.

Egyéb biztonsági intézkedések

Ha sötétedés után viszed sétálni pajtásodat, jó szolgálatot fog tenni a fényvisszaverő póráz. Így láthatóvá teszed a kutyát, ezzel garantálva a biztonságát. Emellett a pórázra kötött különféle színű szalagokkal is üzenhetsz a többi gazdának. Közösségi oldalunkon nemrég megosztottuk, melyik szín mit jelent.

A büntetésről se feledkezz meg!

Szót kell ejteni arról is, hogy a póráz nemcsak hasznos eszköz, de szükséges is. Rendelet írja elő, hol kell viselnie négylábúdnak. Emellett a tömegközlekedési eszközökön is elvárás a póráz és a szájkosár (kivéve a boxban utazó ebek esetében.) Ha pedig nem tartod be a szabályokat, súlyos pénzbírság lehet a renitens viselkedés következménye.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

fényvisszaverő póráz flexi póráz futás pórázon hol kell póráz kutya sétáltatása kutyasétáltatás póráz póráz nélküli kutyasétáltatás póráz szabályok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink