hirdetés

Ezért veszélyes, ha a nevét kiabálva eredsz elszökött kedvenced nyomába: szakértő magyarázta el, mi a helyes módszer

Szénási Szimonetta

2022. augusztus 9 - Képek: Getty Images Hungary

Filmen is láthattad, de az utcán is szemtanúja lehettél a kétségbeesett jelenetnek, mikor egy fejvesztve menekülő kutya nyomában annak gazdája lohol, miközben az állat nevét ordítozza szüntelenül. Már itt szögezzük le, hogy ez talán a legrosszabb, amit tehet! Elmondjuk, hasonló helyzetben mit csinálj helyette.

hirdetés

Számos oka lehet, hogy egy kutya kereket old: valami izgalmasat látott, amit utol akar érni, hajtják az ösztönök, vagy valamitől megrémült, és szeretne biztonságos helyre menekülni. Természetes, hogy ilyen esetben azonnal elszökött kedvenced nyomába eredsz, de vigyázz, nehogy még nagyobb bajt csinálj!

Nőttön nő a pánik

Hiába az a legkézenfekvőbb, hogy villámsebességre kapcsolva megpróbálod utolérni az ebet, miközben a nevén szólongatod – ezzel lehet, hogy pont az ellenkezőjét éred, el, és csak messzebbre űzöd az állatot.

Ez pláne akkor igaz, ha a kutya félelmében menekül. Ilyenkor a kiabálás és az üldözés tovább növeli az állaton eluralkodó pánikot, ami miatt egyre gyorsabban és gyorsabban rohan. Ebből pedig könnyen tragédia lehet, főleg, ha út mellett zajlik a hajsza.

Hiába hallgat a nevére

Ez abban az esetben is igaz, ha kutyád különben mindig hallgat a nevére. A menekülést kiváltó stressz ugyanis felülírja a megszokott viselkedést, főleg fiatal, traumatizált vagy rosszul szocializált kutyák esetében. Gondolj csak arra, hogy a tűzijáték, a mennydörgés, vagy más, nagy hanghatással járó esemény mennyire fel tudják zaklatni még azokat az állatokat is, akik amúgy nyugodt természetűek.

A jó szándék néha káros

Gyakran az utca embere is szeretne segíteni a kutya befogásában: füttyögve, tapsolva, kiabálva, esetleg utána kapva vagy elé állva próbálkozhatnak megállítani a jószágot – aki ettől szintén csak még jobban megrémül. Ráadásul ha ilyenkor még meredten a szemébe is néznek, az a dominancia jeleként pláne ijesztő a számára.

Ha pedig a gazdája is hasonlóan hangos és intenzív eszközökkel próbálja megfékezni, az csak olaj lesz a tűzre.

Az étel sem jó megoldás

A másik bevett gyakorlat, hogy pár finom falattal próbálják visszaédesgetni a kutyát. Ez lehet, hogy beválik, lehet, hogy nem – a kutyától és az adott helyzettől függ. Ha nem túl nagy a stressz, akkor működhet. Olyankor azonban, amikor az állat adrenalinszintje már az egekben van, szinte biztos, hogy nem fog megállni egy kis harapnivaló miatt.

Énekelj!

Rendben, de akkor mit csináljak? – teheted fel a jogos kérdést. Lehet, hogy meglepődsz, de a megszökött állatokra szakosodott kutyakiképző, Kat Albrecht azt javasolja, hogy énekelj!

Mint magyarázza, ezzel önkéntelenül is nyugodtabb hangtónusra váltasz, ami a kedvencedet is segít lecsitítani. Egy tetszőleges dallamban előadott monológgal sokkal hamarabb vissza fogod csalogatni a kutyádat, mintha kiabálnál.

A jószág a dalt hallgatva egyrészt megismeri a hangodat, az éneklő beszéd nyugalma pedig rá is átragad.

Vigyázz, ha nagyon félénk kutyád van!

Abban az esetben, ha kedvencedet korábban valamilyen trauma – baleset, bántalmazás, stb. – érte, vagy extrém félénk természetű, a legjobb, ha megpróbálsz csendben a nyomára bukkanni. Ha ez nem vezet eredményre, akkor ebben az esetben is próbálkozz az énekléssel.

Néha az segít, ha nem figyelsz

Egyes szökevényeket csak tovább spannol, ha úgy érzi, árgus szemek figyelik mindenhonnan. Ilyen esetben tégy úgy, mintha észre sem vennéd kedvencedet. Csak sétálj felé, de ne túl közel, és csak a szemed sarkából lesd, vagy ülj le, és várd, hogy ő menjen oda hozzád.

A felállás szintén domináns jelzés, amire lehet, hogy rosszul fog reagálni a kutya, és ne tegyél hirtelen mozdulatokat se! Ilyenkor is jöhet a már említett éneklős behívás, illetve lehet próbálkozni jutalomfalattal vagy más csemegével, ami odacsábíthatja az ebet.

Kóbor kutyáknál is működhet

A fent ismertetett technikák kóbor kutyáknál is működhetnek. Ha szemmel láthatóan menekülő, az út mentén, neadjisten az autóúton rohangáló állatot látsz – ami sajnálatos módon gyakran megesik –, próbáld megőrizni a hidegvéredet, és nyugodt, dallamos hangon odahívni magadhoz.

Ne ess kétségbe, és ne növeld az ő félelmét se, inkább türelemmel várd ki, hogy megnyugodjon, ezzel megelőzve a bajt. Ezt követően értesítsd a megfelelő állatvédelmi szerveket, akik el fogják mondani, mi a további teendő.

kóbor kutya kóbor kutyák megmentése kutya elszökött kutya szökés megakadályozása kutya vihar félelem megszökött a kutyám szökés technika tűzijáték

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink