hirdetés

Ezeket a dolgokat fontos, hogy ismerd, ha városban laktok: a biztonság mindenek felett

László Enikő

2021. február 26

Napjainkban rengeteg kutya él városban akár lakásban, akár kertes házban. Ettől függetlenül minden ebnek szüksége van a rendszeres sétára, szocializációra. Mik azok a tényezők, amire kiemelten figyelj, ha városban laksz kedvenceddel?

hirdetés

A legtöbb kutya könnyen és gyorsan alkalmazkodik a városi környezethez. Leginkább akkor, ha kölyökkorától kezdve ott nevelkedett. De a felnőtt ebek is könnyen hozzászoknak az esetleges környezetváltozáshoz. Mutatunk hét tényezőt, illemszabályt, amiket fontos, hogy ismerj a városi kutyázással kapcsolatban.

Szoktasd hozzá a környezethez

Az első és talán az egyik legfontosabb, hogy fokozatosan szoktasd hozzá kedvencedet a város zajaihoz. Rengeteg olyan zajforrással találkozhat kutyád, amiket még nem ismer. A sok személygépjármű, busz, teherautó, sziréna sokkal nagyobb számban jelenik meg a városokban, mint a kisebb településeken. Néhány tenyésztő igyekszik a kölyköket minél jobban kondicionálni a való életre, és megismerteti őket a legtöbb hanggal. De ez nem mindig opció, főleg nem akkor, ha kiskutyád nehéz körülmények közül érkezett.

A sok ember, tömeg is feszélyezheti eleinte kedvencedet. Ha úgy érzed, kutyád nehezen szokja meg az idegenek közeledését, érdemes egy sárga szalagot tenni pórázára. Ez annak a jele, hogy az állatot ne simogassák, inkább kerüljék, mert valamilyen indokból nem szereti az idegeneket. A legtöbb kutya azonban hamar hozzászokik a sok emberhez és a különös hangokhoz. Ha mégis nehézségekbe ütköznél ezzel kapcsolatban, érdemes felkeresned egy kutyakiképzőt, aki segít.

Kutyafuttató etikett

A kutyafuttató a városi ebek egyik kedvenc helye. Itt szabadon levezethetik felesleges energiájukat és jót játszhatnak a többiekkel. Azonban néhány szabályt itt is érdemes betartani. Fontos, hogy csak egészséges ebet vigyél közösségbe, nehogy megfertőzze társait. Mielőtt belépnél, illendő megkérdezni, bemehetsz-e. Természetesen senki sem sajátíthatja ki magának a területet, de lehet, hogy olyan négylábú tartózkodik bent, aki agresszív vagy fél a többi ebtől. A kutyafuttatóban is takaríts fel kedvenced után és sose erőltesd rá egy olyan ebre, aki láthatóan feszélyezve érzi magát közeledésétől. Mindig légy éber, és tartsd szemmel kutyádat, így azonnal tudsz cselekedni, ha valami baj történne.

Kutyagumi

Mindig szedd fel kedvenced után a végtermékét! Bizonyára te sem örülsz, ha gazdátlan kutyagumival találkozol valahol. Minden gazdának kötelessége eltakarítani állata után. Mindig hordj magadnál kifejezetten erre a célra gyártott zacskót, amiből már lebomló anyagból készült verzió is kapható, így a környezetet sem szennyezed vele.

Mindig használj pórázt

Nagyon fontos, hogy a kutyádon mindig legyen póráz. Csak és kizárólag a kutyafuttatóban engedd szabadon. Rengeteg veszélyt hordoz magában, ha elengeded. Lehet azt gondolod, a behívás sikeressége biztos, azonban nem tudhatod, mi tereli el éppen kedvenced figyelmét. Ha meglát egy madarat, másik kutyát vagy szinte bármit, lehet nem fog rád hallgatni, mert ösztönei erősebbek. A városokban pedig sok az autó is. Egy óvatlan pillanat, és megtörtént a baj. A nem kertes házban élő kedvencek számára a kutyafuttató az a hely, ahol biztonságos körülmények között vezethetik le energiájukat és szaladgálhatnak kedvükre.

A téli sétákhoz kutyaruhát is érdemes adni kedvencedre.

Tömegközlekedés kutyával

Ha tömegközlekedési eszközt veszel igénybe, mindig tájékozódj előre az adott járműre vonatkozó szabályokkal kapcsolatban. A BKK járatain például nagytestű kutyák esetében kötelező a póráz és a szájkosár használata, emellett jegyet is kell váltani számukra. A kistestű ebeket felviheted szállítóboxban vagy táskában is. A segítőkutyák mindig, minden tömegközlekedési eszközön ingyen utazhatnak, és nem szükséges rájuk szájkosár. A mozgólépcsőnél pedig mindig emeld fel kedvencedet, hiszen egy óvatlan pillanatban könnyen becsípheti lábát a szerkezet. Ez pedig mondani sem kell, mekkora fájdalmat okoz neki.

A kistestű kutyáknak az állomások egész területén zárt szállítóboxban kell tartózkodniuk. /Fotó: Jóvári Krisztina

Kutyabarát helyek

Manapság egyre több helyre viheted magaddal kedvencedet. Akár a munkahelyedre, étterembe, boltokba is. Azonban csak akkor menj kutyáddal, ha ő alkalmas erre. A túlságosan izgága, nem szobatiszta, esetleg agresszív, félős ebeket nem érdemes efféle közösségi helyekre vinni. Neki, neked és a többi jelenlévőnek is rosszat teszel ezzel. Ha kedvenced ismeri az alapvető szabályokat, illetve kiegyensúlyozott temperamentumú, semmi akadálya, hogy a lehető legtöbb helyre együtt menjetek.

Kutyabarát iroda.

Figyelj a szomszédokra is

Kutyád és szomszédaid érdekében is gondold meg, lesz-e elég időd kedvenceddel foglalkozni. Sokak számára bosszantó lehet egy eb sírását hallgatni több mint nyolc órán keresztül. Ami még ennél is fontosabb, hogy kedvenced szomorú, magányos, ha a nap nagy részét egyedül tölti egy zárt lakásban. Gyakran alakul ki ilyen ebeknél szeparációs szorongás. Ez a helyzet minden érintett számára nehéz. Csak akkor fogadj magad mellé egy négylábút, ha megfelelő mennyiségű időt tudsz rászánni, és nem hagyod magára rendszeresen huzamosabb ideig.

(Képek: Getty Images Hungary, Jóvári Krisztina)

illemtan kutya tömegközlekedés kutyabarát hely kutyafuttató kutyagumi kutyasétáltatás nevelés póráz póráz nélküli kutyasétáltatás szeparációs szorongás város városi kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink