hirdetés

Hogyan legyél zero waste, ha kutyás vagy? Mutatunk 7 szuper tippet

László Enikő

2020. július 25

A hulladékmentes életmód a kutyásokat még nagyobb kihívás elé állítja, mint azokat, akik nem élnek együtt háziállattal. Hogyan lehetsz zero waste egy négylábúval?

hirdetés

A zero waste életmód röviden azt jelenti, hogy nem termelsz szemetet.
Hosszabban kifejtve:

„A zero waste egy olyan etikusságra, gazdaságosságra és hatékonyságra törekvő mozgalom, amely útmutatóként szolgál az emberek számára, hogy életmódjukat és bevett szokásaikat aszerint változtassák meg, hogy az a fenntartható, a természetben is lejátszódó folyamatokat utánozza. Ideális esetben a zero waste szerint minden termék eredeti funkciójára szánt idejének lejárta után egyéb használati célokra is alkalmazható.”

Kutyával való együttélés esetén ennek megvalósítása nehezebb feladat. Elsőre talán nem is gondolnánk, de több szokáson is változtatni kell, ha nem akarunk szemetet termelni. Mutatunk 7 alternatívát a környezetszennyező dolgok helyett.

Kimért kutyatáp, főzés

A  legtöbb szemetet a sok üres konzervdoboz, műanyag csomagolás kukába hajítása termeli. Ez kétféleképpen is kiküszöbölhető. Az egyik megoldás, hogy vászon táskával megyünk állateledelt vásárolni. A legtöbb ilyen boltban kapható csomagolásmentes száraztáp, így könnyedén elkerülhetjük a műanyag használatát.
A másik opció az, hogy külön főzünk a kutyára. Ebben az esetben azonban oda kell figyelni arra, mit és milyen arányban adunk neki. Érdemes kikérni egy dietetikus szakember vagy állatorvos véleményét.

Környezetbarát a lebomló kakis zacskó?

Nagy népszerűségnek örvend manapság a lebomló ürülékes zacskó. Azért vált ez közkedveltté, mert a műanyaggal ellentétben környezetbarát anyagból készül, és semmivel sem silányabb minőségű annál. Azonban ezek többsége csak ipari komposztálóban bomlik le, ilyen jelenleg pedig nincs hazánkban. Ebből kifolyólag ezekre a zacskókra is ugyanaz a sors vár, mint az egyszerű műanyag tasakokra. A városokban kihelyezett kutyaürüléknek szánt kukák tartalma pedig veszélyes hulladék lerakóba viszik. A leginkább környezetbarát módja a kaki eltávolításának az, ha összegyűjtöd és a kertedben elásod. Komposztálásra is használható, ha nem olyan növényhez használod fel, amit aztán később elfogyasztanál. Virágágyásokhoz azonban tökéletes. Erre viszont sajnos sokaknak nincs lehetősége. Másik opció, ha lehúzod a WC-n, ez azonban szintén vizet fogyaszt, így nem teljesen környezetbarát.

Mosható kutyapelenka

Amíg az állat nem szobatiszta, a szokásos kutyapelenka helyett te magad is varrhatsz neki többrétegű pelust. Érdemes egyszerre többet kéznél tartani, hogy mindig legyen váltás, alá pedig betehetsz egy cipők tárolására készített tálcát.

A hagyományos kutyapelenka nagyon sok felesleges szemetet termel.

Műanyagmentes játékok

Házilag is készíthetsz négylábú társadnak játékot. Régi, kidobásra szánt ruhákból, rongyokból kiváló rágó kötelet gyárthatsz,  de ha ragaszkodsz a vásárláshoz, már biológiailag lebomló, műanyagmentes játékokat is lehet kapni.

Vegyszermentes tisztítószerek

A kutyatartás nemkívánatos foltokkal és kosszal jár, ám ez nem jelenti azt, hogy ötféle bolti tisztítószerre van szükség. Az ecet csodaszer szinte mindenre. Ha kedvenced olyan helyre piszkít, ahova nem kéne, ecetes vízzel töröld fel. Ez remekül fertőtlenít és semlegesíti a szagokat is.
A kárpit felületen keletkezett foltok eltüntetésére pedig nagyszerű lehet, a Pocsaji Csilla által ajánlott recept:

  • 2 liter víz
  • 2 evőkanál fekete szappan
  • 1 dl ecet
  • 15 csepp teafa illóolaj
  • 5 csepp oregánó illóolaj (kihagyható, mivel elég erős, és a kutya nem szereti a szagát)
  • 10 csepp szegfűszeg illóolaj
  • Más illatanyagok, például narancs, levendula, vagy egyéb illóolaj

Házi kutyasampon

Nemcsak a takarításnál hagyhatod el a vegyszerek használatát, de a kutya tisztán tartása során is. Vegyszermentesen, otthon is előállíthatsz például sampont. Erre nagyszerű és könnyen elkészíthető receptek léteznek. Alternatívaként csomagolásmentes fekete szappan is megfelelő.

Újrahasznosított felszerelések

Bár nem teljesen hulladékmentes megoldás, de jó lehetőség lehet a póráz, nyakörv, hám vagy fekhely vásárlásakor odafigyelni arra, hogy azok újrahasznosított anyagokból készüljenek. A boltokban már többféle kellék elérhető, amelyek szövetét 100%-ban PET palackokból gyártották.

A fentebbi ismeretek birtokában reméljük, már nem is tűnik olyan félelmetes feladatnak a környezetbarát életmód kutyáddal.

(Képek: Getty Images Hungary)

életmód hulladékmentes környezetvédelem zero waste

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink