hirdetés

Így lehetsz te is környezetbarát gazdi: kis lépések a nagy eredményekért

Ferenczi Deborah

2022. április 29 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkodtál már arról, hogy mit tehetsz a bolygó megóvása érdekében? Gazdiként ez többek között azt jelenti, hogy az állattartás területén is el kell kezdenünk egyre inkább környezetbarát döntéseket hozni!

hirdetés

Napjainkra egyre inkább jellemző, hogy az állattulajdonosok már a környezetet is figyelembe veszik döntéseik meghozatalakor: a Rover felmérésében* megkérdezett gazdik közel háromnegyede azt nyilatkozta, hogy szeretné megtanulni, hogyan éljen fenntarthatóbb életet kedvencével. 81%-uk úgy vélte, hogy ennek érdekében tesz is. Az alábbiakban hoztunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogy milyen lépéseket érdemes megtenned azért, hogy környezettudatosabb életet élj.

Környezetbarát gazdi és a zacskók

A kutyák átlagosan 124 kilót kakilnak évente. Ez pedig rengeteg felesleges szemetet és műanyagot termel. A környezetbarát vagy biológiailag lebomló kakizsák jó megoldás lehet. Azt viszont fontos szem előtt tartani, hogy sok „biológiailag lebomló” címkével ellátott zacskónak speciális hulladékkezelési követelményei vannak, és ha ezek nem teljesülnek, akkor ugyanott tartasz, mintha műanyag zacskót használnál. Ezért feltétlenül olvassad el figyelmesen a címkét, és az utasításoknak megfelelően dobd ki a hulladékot.

Milyen a környezetbarát kutyaeledel?

A bio-összetevőkről széles körben úgy tartják, hogy a környezet szempontjából kedvezőbbek. Dr. Gary Richter kutya táplálkozási szakértő úgy gondolja, hogy az ideális étrendj fő összetevői a csirke, az egész gyümölcsök, zöldségek, az állati fehérjék és a halak. Ugyanis minél kevésbé feldolgozott az élelmiszer, annál kevesebb erőforrást igényel az elkészítése. Az ehhez hasonló kutyacsemegéket egyszerű otthon elkészíteni, ezáltal nagymértékben támogathatod a környezetedet.

Vegetáriánus étrend

Egy másik lehetőség a kutyák számára a vegetáriánus étrend. Míg a macskák kötelező húsevők, a kutyákról ismert, hogy boldogulnak a növényi alapú étrenddel is. Mivel a hústermelés az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának egyik fő oka, a kutya húsfogyasztásának visszaszorítása vagy a húsmentes hétfők gyakorlása szintén jó lehetőség. Környezetvédelmi szempontokból is érdemes kipróbálni, de ebben az esetben feltétlen konzultálj az állatorvosoddal.

Bio ágy

A kisállat-termékek gyakran az emberi fogyasztók trendjeit utánozzák, ez alól az ágy sem sem kivétel. Számos formájú, méretű és stílusú fekhelyet találhatsz, amelyek újrahasznosított, biológiailag lebomló vagy bioalapú anyagokból készültek. Még inkább óvod a bolygót, ha a közelben gyártott kisállat-termékeket vásárolsz. Ez csökkenti az áru által megtett távolságot, gyakran a szükséges csomagolás, és végső soron az elfogyasztott üzemanyag mennyiségét is. Ha nem találsz megfelelőt, otthon talált anyagokból te magad is készíthetsz egyet – ugyanez igaz a játékokra is.

Újrahasznosítás

Ez nagyszerű módja annak, hogy újrahasznosítsd a régi törölközőket, mosogatórongyokat, pólókat vagy farmereket, amelyek egyébként a szemétlerakóba kerültek volna. A műanyag játékok vásárlása helyett keress alternatívákat olyan anyagok használatával, mint a gyapjú, filc vagy kötél. Vagy szerezz be egy-két olyan tartós játékot, amelyet kedvenced örökké szeretni fog, ahelyett, hogy többet vásárolnál. Annak érdekében, hogy hosszú élettartamú, biztonságos játékokat kapjon kedvenced, fontos, hogy megismerkedj a minőségi márkákkal. Ezáltal is nagy mértékben hozzájárulsz ahhoz, hogy a felesleges hulladéktermelés csökkenjen.

környezetbarát gazdi környezetvédelem kutya etetése kutya játék házilag kutya környezetszennyezés vegetáriánus étkeztetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink