hirdetés

Neked is őrt kell állnod, míg kedvenced falatozik? Oka van, hogy csak veled eszik

Szénási Szimonetta

2023. február 6 - Képek: Getty Images Hungary

Gyakori probléma, hogy a kutya csak gazdája jelenlétében hajlandó enni. Összegyűjtöttük, milyen okok állhatnak ennek hátterében, és mit tudsz tenni ellenük.

hirdetés

Kedvenced sokszor megőrjít azzal, hogy csak a jelenlétedben hajlandó enni? Ez a jelenség gyakoribb, mint hinnéd, és még akkor sem szabad ráhagynod négylábúdra, ha amúgy belefér az idődbe, hogy vele étkezz. Ugyanis a mögöttes ok többnyire összetettebb, és az élet más területén is gondokat okozhat.

Az étkezés mint az érzelmek tükre

A megfelelő táplálkozási rutin a kutya egészségének egyik alapköve. Emellett kedvenced étkezési szokásai az állat érzelmeit is jól tükrözik. Ha a megszokott étkezések rendjébe valamilyen zavar áll be, például jószágodnak hirtelen lecsökken vagy épp megnő az étvágya, esetleg, ahogy a jelen cikkben tárgyaljuk, nem hajlandó egymagában enni, annak lelki oka lehet.

Társas lények

A kutyák szociális igénye igen nagy, azaz szükségük van a társaságra. Gondolj csak arra az időre, amikor őseik még falkában éltek. Ez a vágy tükröződik abban is, hogy szeretné, ha mellette lennél evés közben. Gyakran elég, ha csak ott vagy, nem fontos, hogy magad is étkezz.

A védelmező ösztön is közrejátszhat a viselkedésben, pláne ha a kutya sokat van egyedül. Olyankor ugyanis fő feladata, hogy megvédje a házat a távollétedben. Ez a komoly vállalás pedig gyakran feszültté, egyszersmind étvágytalanná teszi a ház őrét. Amikor megérkezel, ez a nyugtalanság felenged, így már békésen állhat neki a falatozásnak.

Megszokás

Ha kicsi kora úgy szoktattad pajtásodat, hogy egyedül (is) egyen, akkor ezzel nem lesz probléma. Ám ha a kezdetektől együtt reggeliztetek-ebédeltetek-vacsoráztatok, akkor ne várd el, hogy ez egyik napról a másikra megváltozzon! Egy új munkabeosztás vagy más tevékenység felülírhatja a te napirendedet, ám ettől még a kutya rutinját nem javasolt felborítani. Éppen ezért jó, ha már kicsi korától úgy alakítod, hogy nélküled is egyen, és mástól is elfogadja az ételt. Neked is, neki is nagy könnyebbség lesz ez!

Barátságtalan közeg

Ha kutyád egyik napról a másikra nem hajlandó a szokott helyén enni, vagy ragaszkodik a jelenlétedhez, akkor megeshet, hogy fél valamitől. Lehet, hogy történt valami az adott szobában, ami rossz emlékként raktározódott el az eb fejében. Ám egy új bútordarab vagy egy szokatlan tárgy is zavarhatja. Nézd át ilyen szempontból a helyiséget, hátha rájössz, mi aggasztja kedvencedet. Próbálkozhatsz másik etetési helyszínnel is, hátha az új környezet meghozza a nyugalmat is.

Szeparációs szorongás

Az egyik leggyakoribb kutyákat érintő lelki betegség a szeparációs szorongás. Az ebben szenvedő négylábúak kórosan élik meg a gazdi távollétét – súlyosabb esetekben már azt is, ha a szeretett személy csak a másik szobába megy át. Ezek a kutyák a távozást véglegesként fogják fel, az efelett érzett fájdalom pedig többnyire destruktív formákban ölt testet. A szorongó állat bepisil, rombol, szétrágja a játékait vagy a bútorokat, folyamatosan ugat, és van, hogy enni sem hajlandó. Mivel komoly problémáról van szó, megoldásához szükség lehet szakemberi segítségre is.

Mit tehetsz azért, hogy kutyád egyedül is egyen?

A szükséges lépések annak érdekében, hogy kedvenced hajlandó legyen a te jelenléted nélkül is enni, függnek attól, hogy mi áll a viselkedés mögött. Arra azonban készülj fel, hogy ez hosszabb folyamat lesz, ami akár hónapokig is eltarthat.

Ha a rossz berögződés az oka, akkor el kell kezdened fokozatosan átszoktatnod a külön étkezésekre. Először csak pár pillanatra hagyd el a helyiséget. Miután visszatértél, nyugtasd meg a kutyát, és biztasd, hogy egyen bátran. Szép lassan növeld az időtartamot, amíg jószágod hozzászokik ahhoz, hogy nem vagy jelen, míg eszik.

A szeparációs szorongás következtében jelentkező étvágytalanság – hogy a többi kártékony megnyilvánulásról ne is beszéljünk! – már komolyabb probléma, hiszen az állat valódi traumaként éli meg, hogy nem vagy otthon. Amit a szakemberek ebben az esetbe javasolnak, az minél több együtt töltött minőségi idő – séta, közös játék, feladatozás –, ami segíthet megnyugtatni a kutya lelkét. A mozgás emellett le is fárasztja és pozitív érzelmeket szabadít fel benne. Ha azonban nem javul a helyzet, esetleg súlyosbodik, akkor érdemes mihamarabb szakképzett személyhez fordulni. Egy kiképző vagy kutyapszichológus segíthet a lehető leghamarabb megoldani a problémát.

Ha a territoriális ösztön túlbuzgása akadályozza meg a kutyát az evésben, akkor eredményes lehet, ha az otthonlét idején te magad mutatsz példát a nyugalomra. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Reagálj nyugodtan a látogatók érkezésére, a telefon vagy a csengő megszólalására, illetve bármilyen zajra és eseményre, mi aktiválhatja az eb ösztönét. Így kedvenced megtanulja, hogy ezek a helyzetek is részei a mindennapoknak, és nem kell túlzottan „befeszülni” tőlük.

Amennyiben a kutya fél valamitől, azt próbáld feloldani. Segíthet, ha becsukod az ajtókat vagy az ablakokat, megszűrve ezzel az utca zaját (levegőztetéshez elegendő a bukóra hagyott ablak is; nyáron a friss levegő különösen fontos!) Ugyanígy a helyiség átrendezése is megoldás lehet: a jól belátható tér megnyugtatja az állatot. Érdemes egy nyugodt vackot is kialakítanod neki, hogy legyen hova elvonulnia.

egyedül fél otthon egyedüllét etetés felnőtt kutya etetése félős félős kutya kutya és ember kutya etetése kutya nem eszik nevelés szeparációs szorongás szeparációs szorongás legyőzése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink