hirdetés

A kutyák sem ússzák meg a „rettegett” kamaszkort: ezekre a változásokra készülj fel!

Szénási Szimonetta

2023. május 26 - Képek: Getty Images Hungary

A kamaszkor nehéz, még a kutyák esetében is! Gazdaként sok változásra és megoldandó feladatra kell felkészülnöd ebben az időszakban. Az alábbi cikkben segítünk, hogyan kezeld jól a problémákat.

hirdetés

Négylábú barátaink kamaszkora csaknem olyan komplikált, mint az embereké. A kutyák szervezetében számos hormonális változás játszódik le a serdülőkor idején, amelyek hatással vannak kedvenced viselkedésére. Érdemes időben felkészülnöd erre az időszakra, hogy tudd, miként fékezheted meg a gyakran szeleburdi ebet.

Milyen változásokra számíthatsz serdülőkor idején?

A serdülőkor átlagosan a kutyák nyolc hónapos korában kezdődik, és egészen kétéves korukig eltarthat (ez egyénenként változik, de körülbelül erre az időszakra tehető.) A kamaszodó eb sok tekintetben hasonlít egy öntörvényű tinédzserhez, aki a világ felfedezése közben jócskán feszegeti a szülők szabta határokat. Tipikus, hogy az addig szófogadó jószág mintha elfelejtett volna minden tanultat.

Ne ijedj meg, ez nem azt jelenti, hogy kárba ment volna az addigi munka, pusztán a kíváncsiság és a felfedezési vágy erősebb, mint a szabálykövetés. Ezzel függ össze a makacsság is, ami szintén nagyon tipikus ebben az időszakban. A kamaszodás velejárója, hogy az addig árnyékként nyomodban járó kedvenced hirtelen nem igényli már a szoros kontaktust, helyette önálló felfedezőutakra indul.

A serdülőkor a kutyák két éves koráig is eltarthat

Miként fékezheted meg a szeles kamasz kutyát?

1.) Az alapok

Gyakori hiba, hogy a gazdák túlságosan elbízzák magukat, hiszen kis kedvencük olyan ragaszkodó és engedelmes. Mivel a kölykök ösztönösen kötődnek az anyjukhoz, majd a gazdájukhoz, így ez ne tévesszen meg, és ne hagyj rá mindent már kicsi korában sem! Időben kezd el megtanítani a behívást és tudd maradásra bírni! Ugyanígy a többi alapvető parancsot – mint az ülj!, állj!, fekszik! – is érdemes mihamarabb elsajátítania.

Mivel az ismétlés a tartós tudás alapja, így te se hanyagold el a már tanultak gyakorlását. Érdemes rendszeresen ismételni, de minimum heti egyszer vegyetek át mindent, még a jól ismert parancsokat is. Ilyenkor se feledkezz meg a dicséretről és – ha ezzel a módszerrel neveled – a jutalmazásról. Utóbbihoz pedig mindig az eb életkorának megfelelő jutalomfalatot válassz (kölyköknél ez az elrághatóság miatt fontos tényező.)

2.) Önkontroll

A tanítás témakörénél maradva, az alapok megtanítása mellett szintén nagyon fontos, hogy kedvenced tudjon önmérsékletet gyakorolni. Hogy mit értünk ezalatt? A „hagyd ott!” és a „dobd el!” parancsok segítenek az önkontroll kialakításában, amit az állat az élet más területein is tud kamatoztatni.

3.) Kennel

Ahogy korábban már írtunk róla, a szobakennel számos élethelyzetben nagyon hasznos lehet. Ilyen a serdülőkor is a kutyák életében, mikor kiemelten fontos, hogy a kedvencednek legyen egy nyugodt helye, ahova elvonulhat. Emellett akkor is jól jöhet, ha te látod úgy, hogy felpörgött kedvencednek nem ártana egy kis pihenő. Ilyenkor a kennelben lecsillapodhat. Ehhez azonban fontos, hogy a használatát időben bevezesd, így a kutya nem fog idegenkedni tőle.

Jó szolgálatot tehet egy szobakennel serdülőkor idején is

4.) Másodlagos fogzás

Bár sokan úgy hiszik, a kutyák fogzása a maradandó fogak kibújásával befejeződik, ám van egy úgynevezett másodlagos fogzási fázis. Ez az időszak körülbelül 8-10 hónapos korra tehető. A felnőtt fogak ekkor rögzülnek végleges helyükre az állkapocsban. Különféle rágható játékokkal elejét veheted, hogy kutyád a bútorokon vezesse le a folyamat keltette ingereket.

5.) Mentális és fizikai fárasztás

Ahhoz, hogy kedvenced egészséges legyen mind szellemileg, mind testileg, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű mozgás és feladatozás. Kamaszkorban különösen lényeges, hogy a szeleburdi jószág kimozoghassa magából az életkorából adódó töbletenergiát és feszültséget.

Sétáljatok, kiránduljatok, taníts neki trükköket, sportoljak közösen, vagy látogassatok el valamely kifejezetten kutyák számára szervezett sporteseményre. A lényeg, hogy az állat mind testileg-lelkileg lefáradjon, egyúttal feltöltődjön. Nem mellékes szempont, hogy ezek a közös aktivitások a te egészségednek is nagyon jót tesznek!

6.) Megfelelő étrend

Ahogy kutyád egész életében, úgy kamaszkorában is nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot kapjon! Mivel a serdülés nagyon intenzív testi folyamatokkal jár, illetve ebben az időszakban az állatok is gyorsan nőnek, amikhez sok energiára, ásványi anyagra és vitaminra van szükségük. Egyeztess az állatorvossal, aki kutyád paramétereit – méretét, fajtáját, életmódját, egészségi állapotát – figyelembe véve segíteni fog az optimális menü összeállításában.

etetés felnőtt kutya etetése kölyökkutya etetése kutya etetése kutya fogzás kutya kamaszkor kutya kamaszkor meddig tart kutya képzése kutya tanítása kutyasétáltatás nevelés serdülőkor

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink