hirdetés

A kutyák sem ússzák meg a „rettegett” kamaszkort: ezekre a változásokra készülj fel!

Szénási Szimonetta, 2023. május 26 - Képek: Getty Images Hungary

A kamaszkor nehéz, még a kutyák esetében is! Gazdaként sok változásra és megoldandó feladatra kell felkészülnöd ebben az időszakban. Az alábbi cikkben segítünk, hogyan kezeld jól a problémákat.

hirdetés

Négylábú barátaink kamaszkora csaknem olyan komplikált, mint az embereké. A kutyák szervezetében számos hormonális változás játszódik le a serdülőkor idején, amelyek hatással vannak kedvenced viselkedésére. Érdemes időben felkészülnöd erre az időszakra, hogy tudd, miként fékezheted meg a gyakran szeleburdi ebet.

Milyen változásokra számíthatsz serdülőkor idején?

A serdülőkor átlagosan a kutyák nyolc hónapos korában kezdődik, és egészen kétéves korukig eltarthat (ez egyénenként változik, de körülbelül erre az időszakra tehető.) A kamaszodó eb sok tekintetben hasonlít egy öntörvényű tinédzserhez, aki a világ felfedezése közben jócskán feszegeti a szülők szabta határokat. Tipikus, hogy az addig szófogadó jószág mintha elfelejtett volna minden tanultat.

Ne ijedj meg, ez nem azt jelenti, hogy kárba ment volna az addigi munka, pusztán a kíváncsiság és a felfedezési vágy erősebb, mint a szabálykövetés. Ezzel függ össze a makacsság is, ami szintén nagyon tipikus ebben az időszakban. A kamaszodás velejárója, hogy az addig árnyékként nyomodban járó kedvenced hirtelen nem igényli már a szoros kontaktust, helyette önálló felfedezőutakra indul.

A serdülőkor a kutyák két éves koráig is eltarthat

Miként fékezheted meg a szeles kamasz kutyát?

1.) Az alapok

Gyakori hiba, hogy a gazdák túlságosan elbízzák magukat, hiszen kis kedvencük olyan ragaszkodó és engedelmes. Mivel a kölykök ösztönösen kötődnek az anyjukhoz, majd a gazdájukhoz, így ez ne tévesszen meg, és ne hagyj rá mindent már kicsi korában sem! Időben kezd el megtanítani a behívást és tudd maradásra bírni! Ugyanígy a többi alapvető parancsot – mint az ülj!, állj!, fekszik! – is érdemes mihamarabb elsajátítania.

Mivel az ismétlés a tartós tudás alapja, így te se hanyagold el a már tanultak gyakorlását. Érdemes rendszeresen ismételni, de minimum heti egyszer vegyetek át mindent, még a jól ismert parancsokat is. Ilyenkor se feledkezz meg a dicséretről és – ha ezzel a módszerrel neveled – a jutalmazásról. Utóbbihoz pedig mindig az eb életkorának megfelelő jutalomfalatot válassz (kölyköknél ez az elrághatóság miatt fontos tényező.)

2.) Önkontroll

A tanítás témakörénél maradva, az alapok megtanítása mellett szintén nagyon fontos, hogy kedvenced tudjon önmérsékletet gyakorolni. Hogy mit értünk ezalatt? A „hagyd ott!” és a „dobd el!” parancsok segítenek az önkontroll kialakításában, amit az állat az élet más területein is tud kamatoztatni.

3.) Kennel

Ahogy korábban már írtunk róla, a szobakennel számos élethelyzetben nagyon hasznos lehet. Ilyen a serdülőkor is a kutyák életében, mikor kiemelten fontos, hogy a kedvencednek legyen egy nyugodt helye, ahova elvonulhat. Emellett akkor is jól jöhet, ha te látod úgy, hogy felpörgött kedvencednek nem ártana egy kis pihenő. Ilyenkor a kennelben lecsillapodhat. Ehhez azonban fontos, hogy a használatát időben bevezesd, így a kutya nem fog idegenkedni tőle.

Jó szolgálatot tehet egy szobakennel serdülőkor idején is

4.) Másodlagos fogzás

Bár sokan úgy hiszik, a kutyák fogzása a maradandó fogak kibújásával befejeződik, ám van egy úgynevezett másodlagos fogzási fázis. Ez az időszak körülbelül 8-10 hónapos korra tehető. A felnőtt fogak ekkor rögzülnek végleges helyükre az állkapocsban. Különféle rágható játékokkal elejét veheted, hogy kutyád a bútorokon vezesse le a folyamat keltette ingereket.

5.) Mentális és fizikai fárasztás

Ahhoz, hogy kedvenced egészséges legyen mind szellemileg, mind testileg, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű mozgás és feladatozás. Kamaszkorban különösen lényeges, hogy a szeleburdi jószág kimozoghassa magából az életkorából adódó töbletenergiát és feszültséget.

Sétáljatok, kiránduljatok, taníts neki trükköket, sportoljak közösen, vagy látogassatok el valamely kifejezetten kutyák számára szervezett sporteseményre. A lényeg, hogy az állat mind testileg-lelkileg lefáradjon, egyúttal feltöltődjön. Nem mellékes szempont, hogy ezek a közös aktivitások a te egészségednek is nagyon jót tesznek!

6.) Megfelelő étrend

Ahogy kutyád egész életében, úgy kamaszkorában is nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot kapjon! Mivel a serdülés nagyon intenzív testi folyamatokkal jár, illetve ebben az időszakban az állatok is gyorsan nőnek, amikhez sok energiára, ásványi anyagra és vitaminra van szükségük. Egyeztess az állatorvossal, aki kutyád paramétereit – méretét, fajtáját, életmódját, egészségi állapotát – figyelembe véve segíteni fog az optimális menü összeállításában.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon