Az olcsóbb kutyatáp valójában drágább: ezért ne köss kompromisszumot, ha kedvenced etetéséről van szó

László Enikő

2023. március 31 - Képek: Getty Images Hungary; Royal Canin

A megfelelő kutyaeledel kiválasztása különösen nehéz feladat lehet, ha kezdő gazdi vagy. De még a tapasztaltabbakat is megtéveszti olykor a polcokon roskadozó eledelek sokasága. Mi alapján dönts? A gazdik természetesen figyelembe veszik az árat, de mutatjuk, még mit érdemes nagyon alaposan átgondolnod!

Ahhoz, hogy a kutyaeledeleket megismerjük, érdemes előtte kedvencünk igényeit feltérképezni. Először is fontos, hogy a választott táp a lehető legjobban igazodjon négylábú barátod egyedi igényeihez. Itt a testméretére, fajtájára, korára, egészségügyi állapotára gondolunk. Ugyanis nem véletlen, hogy egy márkán belül is ilyen sokféle eledel elérhető, és egyáltalán nem úri huncutság ez; a kölyköknek vagy a kistestű ebeknek készült tápok pedig nem csak a kisebb méretű tápszemcséik miatt fontosak.

Fontos, hogy az eledel kutyádhoz igazodjon!

A kölyökkutyák energiaigénye nagyobb, mint a felnőtteké, hiszen még növésben vannak. Egy felnőtt ebnek való tápból jóval többet kellene fogyasztaniuk, hogy az fedezze igényeiket, de gyomruk kicsi mérete ezt meggátolja és emésztőrendszerük is még fejlődőben van. A kölyökkutyáknak való „puppy” tápok ezért rendkívül fontosak, és erre oda kell figyelnie a gazdának. Az idős kutyusok tápanyagok iránti igénye is más, általában kevesebb kalóriára van szükségük, de speciális tápanyagokat is igényelnek, amelyekkel segíthetjük lassítani az öregedést. Így amennyiben kedvenced már aggastyán, érdemes idős kutyáknak való tápra váltani.

A kistestű ebek fajlagos tápanyag- és kalóriaszükséglete nagyobb, mint nagytestű társaiknak, ugyanis gyorsabb az anyagcseréjük. A kistestű fajtákba tartozó kutyakölykök fejlődése is sokkal gyorsabb, mint a nagy- vagy óriástestű egyedeké, tehát lényegesen hamarabb érik el a felnőttkort, ezzel együtt pedig a végleges testméretüket. Egy átlagos kistestű kutya 10 hónapos korára már felnőttnek mondható, de pl. egy német dog akár 2 éves is lehet, mire eléri testének teljes kifejlődését.

Amennyiben kedvencednél felmerül az allergia gyanúja valamire, állatorvos segítségével érdemes tisztázni, hogy környezeti allergénekkel (házipor atkák, különféle pollenek, stb.) szemben érzékeny-e vagy pedig valamilyen eleségkomponens fehérjéje váltja ki a reakciót nála. Ennek megkülönböztetése fontos, mert egyrészt más fajta kezelést igényelnek másrészt más a betegség hosszú távú kimenetele. Míg eleségallergia esetén elég lehet egy megfelelő hipoallergén diétás eledel etetése hosszú távon, addig a környezeti allergénekkel szembeni érzékenység („atópia”) gyógyszeres kezelést igényel többnyire. Ráadásul az atópiás eredetű bőrpanaszok valószínűsége 3-4 szer nagyobb átlagosan.

Az ivartalanított kedvenceknek kevesebb kalóriára van szükségük, így számukra is elérhetők már speciális eledelek (Sterilised tápok). Ha már elkezdődött az ebnél a nemkívánt súlygyarapodás, akkor Weight Care termékcsoport a jó választás. A Royal Canin termékkínálatában találhatók még a kifejezetten válogatós, ízületi problémákra vagy bőrirritációra hajlamos kutyáknak készült eledelek is. A Digestive Care termékek pedig támogatják az egészséges emésztést. Így biztosan mindenki megtalálja a kedvencének megfelelőt.

A kutyák ízlelése

Alapvetően az, hogy egy kutyának ízlik egy eledel, még semmit sem jelent (gondoljunk csak bele, hogy a köztudottan rájuk rendkívül mérgező csokoládét is megennék). Számukra az eleségválasztásnál a legfontosabb tényező annak az illata. A kutyák elsősorban szaglásukra támaszkodnak, ha a világ megismeréséről van szó. Mivel hozzánk képest kevesebb ízlelőbimbóval rendelkeznek (nekünk kb. 9000 van, nekik 1700), elsősorban a szaglásukra támaszkodnak, hogy eldöntsék, finom-e az adott ennivaló. Mivel számukra nem kifejezetten gasztronómiai élmény az evés, így nincs szükségük változatosságra. Sőt, a tápok hirtelen váltogatása emésztési panaszokat okozhat náluk, így nagyon körültekintőnek kell lenni, és fokozatosan eljárni, ha másik eledelt akarnál kipróbálni vagy más okból szükséges a váltás.

Mit nézz egy tápon?

Fontos tudni, hogy az eledeleken az összetevőlistán az egyes alapanyagokat aszerint kell sorba tenni a vonatkozó jogszabály szerint, hogy melyikből tartalmazzák a legtöbbet még a feldolgozás előtt. Így előfordulhat, hogy egy nagyobb víztartalmú alapanyag kerül az első helyre, ami nem igazán jelent sokat és valójában nem is gazdaságos, hisz a száraz tápok előállítása során a víztartalom jelentősen lecsökken. Fontos az is, hogy a táp tartalmazzon az egészséges emésztéshez nélkülözhetetlen rostokat, fontos, esszenciális zsírsavakat (omega-3, omega-6), vitaminokat, ásványi anyagokat. A mesterséges ízfokozókat és a tartósítószereket tartalmazó eledeleket pedig náluk is ugyanúgy érdemes kerülni, ahogy az embereknél is.

Mi történik, ha nem megfelelő a táp?

Nem véletlen, hogy az állatvédők is gyakran mondják, hogy ha valaki tápadományt szeretne adni egy menhelynek, inkább kevesebb, de jobb minőségű eledelt vigyen, mint több, rosszabb minőségűt vagy emberi élelmiszer maradékokat. A nem megfelelő minőségű eledelek ugyanis egészségügyi panaszokat, legtöbbször hasmenést okozhatnak és nem kellőképpen táplálóak. A kutya rövid időn belül ismét éhes lesz, mivel hiába kapott egy jó nagy tál ennivalót, ha abból szervezete nem tudta kivonni elegendő mennyiségben és arányban a számára szükséges tápanyagokat. Ilyenkor pedig a gazdi nem érti, miért néz rá hatalmas szemekkel kedvence.

Az eledel csomagolásán azt is érdemes megnézni, hogy a gyártó mekkora napi adagot ajánl belőle. Ha figyelmesen megnézed a polcokon lévő termékeket, rájössz, hogy az olcsóbb tápokból sokszor jóval többet kell adni, mint a minőségiekből, így egyáltalán nem biztos, hogy ami a polcon olcsóbbnak tűnik, az valójában is az. Emellett nem szabad elmenni az egészségügyi tényezők mellett sem. Ha az állat emésztésének nem tesz jót, vagy nem támogatja megfelelően a szervezetét, akkor a későbbi állatorvosi számlák miatt garantáltan nem igazán éri meg az ilyen spórolás.

A cikket az Az Én Kutyám szerkesztősége készítette a Royal Canin megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashatsz részletesebben.

etetés felnőtt kutya etetése kölyökkutya etetése kutya etetése kutya etetése mennyiség táplálás táplálék

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink