hirdetés

Miért nem szabad csokit adni a kutyának? Ezért halálos méreg számára az édesség

Buzgó Csilla

2020. október 16

Nem szabad bedőlni a könyörgő kutyaszemeknek! Kedvenced vajmi keveset tud arról, milyen veszélyeket rejt számára ez a csábító nyalánkság.

hirdetés

Ha hallottál már olyan kutyáról, aki megevett egy tábla csokit, mégsem lett semmi baja, netán a tiéddel történt meg ugyanez, nem vagy egyedül. Ahogy az emberek, a kutyusok is más-más anyagcserével vannak megáldva, tehát lehet, hogy a történet főszereplőjének ebből a szempontból épp szerencséje volt. Kísérletezni azonban nagyon rossz ötlet, rögtön ki is fejtjük, miért.

Mit tesz a kutya szervezetével a csokoládé?

Az ízletes édesség fő összetevője, a kakaó nagy mennyiségben tartalmaz metilxantin alkaloidokat, közéjük tartozik a koffein és a teobromin is. Utóbbiból található benne a legjelentősebb adag, melyből már egészen kis mennyiség is halálos lehet a kutya számára.

Ezek a vegyületek az adenozin receptorokhoz kapcsolódnak a sejtek felszínén, mert szerkezetük nagyon hasonlít ehhez az egyébként nyugtató hatású nukleozidhoz. A teobromin és a koffein izgató hatása azonban épp ellentétesen kezdi működtetni ezeket a receptorokat, ezért érzi az ember élénknek magát a kávétól és az étcsokitól. Igaz, hogy a csokoládé serkentő tulajdonságai némiképp szolidabbak és kíméletesebbek, mint a koffein pörgetése, a kutyák teste ezt a terhelést is nehezen viseli.

Az ok: az ebek szervezete sokkal lassabban dolgozza fel az elfogyasztott teobromint, mint a miénk, így ez az anyag akár 20 órán át a vérükben maradhat. Nem ritka, hogy csak a csokievés másnapján jelentkeznek a túladagolás tünetei, azaz a

  • szapora szívverés
  • remegés
  • hányás, hasmenés
  • izomgörcsök
  • gyakori vizelés
  • zihálás
  • nyáladzás
  • szomjúság

Ha ezeket tapasztalod, azonnal vidd orvoshoz a kutyát, mert az életmentés szempontjából minden perc számít!

Mennyi csokoládé lehet veszélyes a kutyád egészségére?

Testsúlykilogrammonként 100-150 mg teobromin már végzetessé válhat a kutyus számára. Egy gramm a következő típusú csokikból az alábbi mennyiséget tartalmazza:

Étcsokoládé: 5,5 mg
Főzőcsokoládé: 16 mg
Tejcsokoládé: 2,4 mg
Fehér csokoládé: 0,01 mg

Tehát könnyedén kiszámolhatod, hogy a te kedvencedre mekkora adag jelent veszélyt. Például ha egy 5 kilós kutya megeszik negyed tábla tejcsokit (kb. 25 g), a szervezetébe 60 mg teobromin kerül. Egy ekkora ebnek a halálos adagja 500 mg-nál kezdődik, tehát nem valószínű, hogy ennyitől komoly baja lesz, de nem árt az odafigyelés, és bármilyen gyanús jel esetén irány az állatorvos!

Természetesen az a legésszerűbb megoldás, ha gondosan elzárod a csokoládét a kutya elől. A jó hír, hogy ma már szinte mindegyik állateledel gyártó cég piacra dobta saját kutyacsokiját, mely annyira kevés kakaót tartalmaz, hogy biztosan nem okoz panaszokat. Ezt a cukortartalma miatt mértékkel, de nyugodtan alkalmazhatod jutalomfalatként édesszájú négylábúd kiképzése során.

(Képek: Getty Images Hungary)

csoki etetés kutya csoki mérgező kutya csokievés kutya csokit evett mérgezés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink