hirdetés

Miért eszik füvet a kutyád? Ez az 5 ok állhat a háttérben

László Enikő

2020. augusztus 11

Előfordul, hogy olyan kutyákat látunk, akik füvet esznek, sőt egyenesen keresik az alkalmat a "legelésre". Mutatjuk, miért csinálja ezt egy ragadozó állat!

hirdetés

Elsősorban fontos leszögezni, hogy a mai kutyák inkább mindenevők, mint ragadozók. Sőt, őseiknél, és a ma élő farkasoknál is megfigyelték, hogy gyakran fogyasztanak a hús mellett bogyókat, növényeket. A kutya sincs ezzel másképp. Gyakran látni, hogy ebek fűcsomókat majszolnak, esetleg habzsolnak. Sokan nem tudják ezt mire vélni. Vajon miért csinálják ezt?

A fűevés nem feltétlen utal egészségügyi problémára.

Unalom

A legegyszerűbb magyarázat, hogy szimplán unatkoznak. Nem kell feltétlenül rosszra gondolni, ha azt veszed észre, hogy kedvenced füvet rágcsál. Ha zavar, hívd játszani vagy vidd el sétálni, biztosan örülni fog neki. Az is lehet, hogy egyszerűen csak ízlik neki a fű.

Rágni akar valamit

Az előzőhöz nagyon hasonló indok, hogy az eb rágcsálni szeretne. Ez főleg kölyökkutyáknál fordul elő, akik legszívesebben minden másodpercben harapdálnának valamit. Szerezz be kutyádnak néhány játékot, amikkel  a növényzet helyett szórakozhat.

Kölyökkorban gyakoribb jelenség a fűevés.

Hiányoznak bizonyos tápanyagok

A megfelelő táplálás nagyon fontos. A kutyák számára rengeteg enzim, ásványi anyag és vitamin nélkülözhetetlen. Ha valamelyiket nem kapják meg, előfordulhat, hogy a természethez fordulnak segítségért. Ez megnyilvánulhat állati ürülékevésben vagy jobb esetben fűevésben. A növények köztudottan sok rostot tartalmaznak, ami jót tesz kedvenced gyomrának. Amennyiben zavar, hogy füvet eszik, nyugodtan adhatsz neki répát, paprikát vagy egyéb zöldségeket.

A kutyák is előszeretettel fogyasztanak zöldségeket.

Ha akkoriban váltottál másik tápra, amikor ezt a viselkedést észrevetted rajta, szinte biztos, hogy az eledellel van probléma. Fontos, ha magad készíted kedvenced ételét, légy nagyon körültekintő azzal kapcsolatban, hogy mit, milyen arányban teszel a táljába.

Farkas ősök

A kutyák őse, a szürke farkas is fogyasztott növényeket. Nemcsak direkt módon, de az elfogott prédák gyomortartalmában is rendszerint talált füvet. A vadállatok minden részét elfogyasztják zsákmányuknak. A mai kutyák nem, mégis szükségét érzik a hiány pótlásának. Egyrészt ezért is ehetnek füvet.

Másfelől a farkasok gyakran esznek növényeket azért, hogy a rostok hatására beinduljon az emésztésük. Ezzel – féreghajtó híján – saját maguk intézik el, hogy a paraziták gyorsabban távozzanak beleikből. A kölyökkutyák ezért is fogyasztanak gyakrabban füvet, mivel náluk nagyobb valószínűséggel fordul elő férgesség. Ezt nem tudatosan teszik, csupán ösztöneik vezérlik őket.

A farkasok étrendje nem csak hús tartalmaz.

Gyomorfájás

A kutyák növényevése hátterében gyomorfájás is állhat. Ilyenkor általában habzsolva esznek, melynek következtében hánynak. Ezután megszűnik a gyomorfájdalom. A hosszú szálak ingerlik a szájpadlásukat, ezért öklendeznek, ilyenkor  átlátszó, nyálkás formában hamar visszaköszön a fűcsomó.
Egy 2008-as kutatás szerint a maguktól növényt evő ebek 79%-a a füvet választja, de csupán 22%-uk hány tőle. Az is kiderült, hogy a kutyák 9%-a volt ténylegesen gyomorpanaszos beteg. Tehát nem mondhatjuk, hogy a kutyák tudatosan hánytatják magukat, hiszen kevesebb, mint negyedük esetében köszön vissza a gyomortartalom.

A fű előfordulhat, hogy visszaköszön.

Fontos, hogy ne engedd kedvencednek, hogy füvet egyen, ha az esetleg permetezve volt vagy egyéb dologgal szennyezett, mert komoly egészségügyi problémák adódhatnak belőle. Amennyiben gyakran fordul elő, hogy fűevésen kapod kutyádat, esetleg szokott hányni is utána, kérd ki állatorvosod véleményét.

(Képek: Getty Images Hungary)

etetés farkas füvet eszik kutya kisokos táplálkozás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink