hirdetés

Segítség, a kutyám gyomorsavat hány! Mi okozza, és honnan tudod, hogy tényleg az?

Buzgó Csilla

2020. július 7

Ijesztő, amikor kedvenced ilyen tüneteket produkál, de jobb, ha minden eshetőségre felkészülsz. Sorra vesszük, melyik szín mire utal.

hirdetés

A kutyák a szivárvány szinte minden színéhez passzoló gyomortartalmat képesek visszaadni a természetnek, most eláruljuk, melyik mire utalhat, és mikor kell azonnal orvoshoz fordulnod kedvenceddel.

Áttetsző vagy fehér hányás

Előfordul, hogy a folyadék, amely lehet fehér, habos is, nem a gyomorból, hanem a nyelőcsőből távozik, ezt regurgitációnak nevezzük. Általában akkor jelentkezik, ha a kutyus számára emészthetetlen idegen test kerül a szervezetébe. Az állat ilyenkor erőlködés nélkül ürít nyálat, vizet, és ételdarabokat közvetlenül evés után. Amennyiben a folyadék majdnem színtelen és a gyomorsav jelenléte savanykás szagúvá teszi, valóban hányással van dolgunk, ezt pedig valamilyen toxikus növény, étel elfogyasztása, vagy a habzsolás utáni kimerítő testmozgás okozza.

Epés hányás szindróma esetén a gyomorba kerülő epe áttetsző vagy enyhén sárgás színű végterméket eredményez. Hányhat ilyet az állat akkor is, ha üres gyomorral rátör a bélhurut, illetve létezik egy ritka, de életveszélyes betegség, a gyomorcsavarodás, mely felfúvódással kísérve elfordítja a kutya gyomrát, elzárva ezzel a nyelőcsövet és a gyomorszájat. Ilyenkor az állat erőlködik, de csak nagyon kevés gyomortartalmat öklendez fel, ha ez egyáltalán sikerül neki. Ebben az esetben azonnali életmentő műtét szükséges.

Vöröses / piros hányás

Ha nem az épp elfogyasztott étel színétől vöröses a hányás, valószínűleg friss vér jelenléte színezheti meg azt ily módon már egészen kis mennyiségben is. Ez akut nyelőcső- vagy gyomorfalirritáció következtében jön létre, melyet idegen test vagy élelem, esetleg vegyi anyag okozhat. Ha a hányás sötétebb vörös, esetleg az alvadó vér nedves kávézacc állagúvá teszi, akkor kell fekélyre gyanakodni, ha pedig olyan, mintha a végtermék teljes egészében világosvörös vérből állna, valószínűleg véralvadásgátló méreggel van dolgod. Természetesen mindegyik eshetőség azonnali orvosi segítséget igényel.

Zöldes hányás

A zöld növényekben jelen lévő klorofill megszínezheti az emésztőnedveket, ez nem utal egészségügyi problémára. A friss epe jelenléte viszont eredményezhet zöldes színű hányást. Az epe ilyenkor a vékonybélből szivárog vissza a gyomorba, ez egyrészt irritálja a gyomorfalat, másrészt a bélrendszer mozgásának csökkenésével vagy elzáródásával kapcsolatos egészségügyi gondokat jelezhet, így az állatorvos felkeresése mihamarabb ajánlott.

Sárga hányás

Ugyanúgy epetartalomra következtethetünk, mint a zöld hányásnál, de az itt kisebb koncentrációban van jelen, mindenesetre ez is baljós jel, és orvosi segítségért kiált.

Barna hányás

Kutyapiszok elfogyasztására vagy bélelzáródásra utal, utóbbi esetben az emésztés alatt álló béltartalom szivárog vissza a gyomorba, ezt hányja ki a kutya – irány az orvos! Ha a barna hányás darabos és láthatóan emésztetlen táppal, élelemmel van tele, ezt is érdemes megbeszélni a vizsgálat alatt.

Fekete hányás

A kutya vagy sarat, földet evett, vagy a vörös hányásnál már részletezett alvadt vér teszi sűrűvé és feketévé az ürített gyomortartalmat.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség egészség hányás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink