hirdetés

Mit kapjon a kutya gallér helyett? 5 szuper ötlet, ami kényelmesebb és nem idegesíti a kis kedvencet

László Enikő

2020. július 1

Köztudott, hogy egy kutya sem szeret állatorvoshoz járni, főleg akkor nem, ha onnan egy kényelmetlen gallérral a nyakán távozik. Mutatunk 5 nagyszerű alternatívát a kellemetlenségek elkerülésére!

hirdetés

Műtétek után kifejezetten fontos a sebek védelme, nehogy azok elfertőződjenek, vagy a varratok kijöjjenek. A kutyák ösztöneikből fakadóan nyalogatni szeretnék sérüléseiket, de ez könnyen utat nyithat a fertőzések számára. Ha azt tapasztalod, hogy kedvenced nagyon kényelmetlenül érzi magát a műanyag gallértól, vagy már előre szeretnéd megkímélni a kellemetlenségtől, érdemes más lehetőségek után kutatni. Néhány kutya még depressziós is lehet a tölcsértől, hiszen az akadályozza a fekvésben, alvásban, látásban, de még enni, inni sem tud tőle rendesen. Ezért fontos, hogy segíts neki ezekben a tevékenységekben, pakold el az útjában lévő tárgyakat, valamint érdemes folyamatosan megfigyelni, hogy normálisan hozzáfér-e az etető-, itatótáljához.

A legtöbb kutya kellemetlenül érzi magát a hatalmas műanyag gallérban.

Abban az esetben, ha ezeket a problémákat szeretnéd elkerülni, érdemes felfújható vagy antiallergén gallért, műtét utáni ruhát, lábsérülés esetén pedig speciális zoknikat, cipőket alkalmazni. Ezeket a legtöbb állatorvosi rendelőben beszerezheted, de internetről is könnyen megrendelhetők.

Antiallergén műtéti gallér

Ez a típusú gallér sokkal kényelmesebb, mint a műanyagtölcsér, nagyobb látó- és mozgásteret ad a kutyának. Puha anyagból készül, belül polisztirol gyöngyökkel, ezáltal nem nyomja úgy a kutya nyakát, mint egy hagyományos műanyag tölcsér. Emellett antiallergén is, ezért bőrbeteg vagy allergiás kedvenceknek kifejezetten ajánlott. Fejen lévő sérüléshez azonban nem javasolt, mert viselése közben a kutya hozzá tud dörgölőzni valamihez, hogy megvakarja a sebét.

Felfújható gallér

Hasonló az előző variációhoz, azzal a különbséggel, hogy ez a fajta felfújható, így tárolása egyszerűbb. Belül nem gyöngyök vannak, hanem csupán levegő. Ennek a típusnak is az a hátránya, hogy fejsérülésekhez nem javasolt a használata, valamint hajlékonyabb kedvenceknél előfordulhat, hogy a hátsó lábon lévő sebeket elérik benne a kutyák. Ivartalanításhoz vagy egyéb műtéti sebekhez viszont remek választás!

Műtét utáni lábvédő ruha

A lábvédő ruha kifejezetten a láb sebeit óvja, éppen ezért nyáron remek választás lehet. Mindegyik végtagra kapható, és használatával semmilyen kellemetlenséget nem okozunk kutyánknak. Patella, vagy egyéb lábműtétek után kifejezetten javasolt a viselése. Azonban kedvencünk ezen keresztül is megpróbálhatja nyalogatni a sebet, ezért, ha tudjuk, érdemes a biztonsági ruha mellett is szemmel tartanunk.

Műtét utáni dressz

A lábvédő ruha teljes testes változata. Nem csak a láb sebeit takarja el, hanem lényegében az egész testet védi. Puha anyaga nem irritálja kedvencünket, könnyen feladható rá, és jóval komfortosabban érzi magát benne, mint egy gallérban. Kapható kan és szuka kutyáknak tervezett változatban is.

Kutyacipő

Ha kutyusunk mancsa sebes, érdemes kipróbálnunk a kutyacipőt. Ugyan sok vicces videó található arról, hogyan közlekednek ebben az állatok, de egy kis gyakorlással hamar megszokják. Néhány esetben muszáj is, mert a kisebesedett tappancsokat csak így lehet védeni a fájdalomtól és a baktériumoktól.

 

(Képek: Getty Images Hungary, YouTube)

egészség gallér műtét

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!