hirdetés

Kavicsot, követ rág a kutyád? Nem pusztán játék, probléma is állhat a viselkedés hátterében, amire érdemes figyelni

Szénási Szimonetta

2022. szeptember 10 - Képek: Getty Images Hungary

Előfordul, hogy kedvenced kavicsot rág? Figyelj oda, mert nemcsak súlyos fizikai következménye lehet, de komoly lelki probléma állhat a háttérben!

hirdetés

Ha követ rág a kutya, az nem jelent jót! Egyrészt számos veszélyt rejt, ha véletlenül a gyomrába, majd a beleibe kerül a kavics. Másrészt a kiváltó okot is ki kell deríteni, ugyanis valamilyen lelki gond, pszichés zavar is kiválthatja a furcsa viselkedést.

Magányos jószágok veszélyes szórakozása

Torzult viselkedésforma – így jellemzi a jelenséget a szakirodalom. Ennek alapján bizton állíthatjuk, hogy a kőrágás nem normális, és nem szabad rálegyinteni: „ugyan, csak játszik!” Ugyanis ha követ rág a kutya, akkor előfordulhat, hogy elhanyagolva érzi magát, és magányos.

A másik kiváltója a tétlenség érzése lehet: a dologtalan kutya ezzel köti le magát. Ez összefügg a mozgásszegény életmóddal is, hiszen a kutyáknak lételeme a megfelelő mennyiségű testmozgás.

Életveszélyes problémát okozhat

A kövek és kavicsok rágásának fizikai veszélye az, hogy az állat lenyeli őket. Ilyenkor a kődarab megakadhat a garatban vagy a nyelőcsőben, elzárva a légutakat, a gyomorból a belekbe jutva pedig bélelzáródást okozhat.

Az elakadt idegen test pedig mindkét esetben az állat életét veszélyezteti. Késlekedésre nincs idő, a kutyát mihamarabb orvoshoz kell vinni!

A bélelzáródás tünetei

A bélelzáródás első tünetei a nyugtalanság, a nyálzás, az erős hányinger, az üvöltés és a nyögdécselés. A szenvedő jószág ilyenkor a fejét előre nyújtogatva öklendezik, így próbál könnyíteni magán. Táplálékot nem fogad el, és ha a kő lejutott a vékonybélbe, akkor valószínűleg már inni sem fog, de egyes esetekben kínjában pont hogy sok vizet vesz magához.

Az állatorvos bélelzáródás esetén azonnal műteni fogja a kutyát. Ha nem távolítják el időben a lenyelt követ, úgy a seb környéke elfertőződhet vagy elhalhat, ami végzetes lehet.

Káros szokásból szenvedély

A kőrágás kapcsán fennáll az a veszély, hogy alkalmi szokásból szenvedély válik. Ilyenkor már nagyon nehéz leszoktatni az állatot a káros tevékenységről.

Így ha azt látod, hogy követ rág a kutyád, azonnal avatkozz közbe. Ugyanakkor nem elegendő az, ha elveszed tőle a veszélyes holmit, a probléma okát kell megszüntetni!

Mit tehetsz?

Először is gondold át a kutya szempontjából, szenved-e valamiben hiányt melletted! Eleget vagy vele? Nem kellene többet sétálnotok? Szoktatok játszani? Lehet, hogy magad is rájössz, mi lehet a baj. Változtass kedvenced igényeinek megfelelően, és figyeld a reakcióit.

Ha pedig egyedül nem jársz sikerrel, kérd szakember segítségét! Kutyakiképző, -pszichológus, de akár az állatorvosotok is segíthet. Abban mindenképp, hogy elmondja, kihez forduljatok a problémával. A lényeg, hogy ne becsüld le a jelenséget, és ne várd meg, míg nagyobb baj lesz a kőrágásból!

bélelzáródás furcsa szokások kutya fulladás tünetei kutya lelki betegségek kutya műtét kutya műtét után kutya pszichés problémák kutyapszichológus lelkibeteg magányos kutya műtét

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink