hirdetés

A kukoricacsutka életveszélyes a kutyádra: egy spániel majdnem belehalt a játékba

Szénási Szimonetta

2023. március 7 - Képek: Getty Images Hungary

Kis híján tragédiával végződött egy vidám kutyasétáltatás. A kíváncsi spániel ugyanis egy kukoricacsutkára bukkant, ami miatt sürgős állatorvosi ellátásra szorult.

hirdetés

Lisa Pateman és spánielje, Hollie szokott délutáni sétájukra indultak. A kutya jókedvűen jött-ment, szimatolt, majd hirtelen valami izgalmas dologra bukkant.

Ártalmatlannak tűnik, de nagyon veszélyes!

Láttam, hogy elkezdett enni valamit. Azt hittem, hogy talán egy szendvics, vagy valami hasonló, amit valaki a földre dobott. Rákiáltottam, és azonnal odasiettem, hogy kivegyem a szájából, de ekkor fuldokolni kezdett. Ekkor láttam meg, hogy mit is nyelt le valójában”

emlékezett vissza a gazda.

Hollie egy kukoricacsutkára bukkant, ami bár ártalmatlannak tűnik, mérete és alakja miatt mégis roppant veszélyes: a kutyák könnyen lenyelhetik, ami aztán megakadhat a nyelőcsőben, elzárva a légutakat. Lejjebb jutva pedig a bélcsatornában elzáródást vagy bélcsavarodást okozhat, de ki is lyukaszthatja a gyomor- vagy a bélfalat.

A spánielt azonnal állatorvoshoz vitték, ahol röntgent készítettek, majd rögtön meg is műtötték a kutyát.

A dió és a gesztenye is nagy bajt okozhat

Az eset kapcsán a gazda mindenkit figyelmeztet az ehhez hasonló balesetekre, ugyanakkor az emberektől azt kéri, senki ne dobálja el a kukoricacsutkákat (ahogy mást sem!) a parkokban, köztereken, mert ezzel veszélyezteti az állatokat.

Hazánkban ettől leginkább nyáron kell tartani, ám nem a kukorica az egyetlen veszélyforrás a séták során. Mint írtunk róla, a vadgesztenye termése szintén hasonló problémákat okozhat. Ami pedig még ennél is aktuálisabb, az a dió. A napokban ugyanis rengeteg kutya kerül kórházba súlyos diómérgezéssel, amit egy penészgombafaj idéz elő. Komolyan kell venni a veszélyt, amit az állatorvosok is kérnek. Mint több fórumon is beszámoltak róla, sajnos nem minden kutyát sikerült megmenteniük.

Ugyanígy bármiféle penészes étel okozhat mérgezést, így sose hagyd kedvencedet az utcán falatozni! Ne engedd a kukák közelébe, és a padok környékén is fokozottan figyelj!

bélelzáródás dió diómérgezés erdei séta fulladás gyomorcsavarodás kukorica kutya fulladás tünetei mérgezés műtét penész penészgomba sétáltatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink