hirdetés

Életmentő műtét lett a furcsa hóbortból: sose engedd a kutyádnak

Szénási Szimonetta

2024. február 21 - Képek: Getty Images Hungary

Először csak általános tünetek, mint a levertség és a csendesség jelentkeztek.

hirdetés

Mint a BBC beszámol róla, Voctoria Northwoodnak először csak az tűnt fel, hogy kétéves mopsza, Ham a szokottnál csendesebb, rosszkedvűbb. Ám mint elmondta, arra nem volt felkészülve, mi lesz a diagnózis.

Voltak intő jelek

Mint a hölgy elmondta, sejtették, hogy kutyájuknak vannak titkos kedvtelései, mégpedig abból, hogy időnként emberi hajszálak távoztak az ürülékével. De hogy azok miként kerültek Ham gyomrába, arra csak az állatorvosnál derült fény.

A mindig energikus eb hirtelen bágyadtsága miatt a gazdik azonnal tárcsázták a doktort, aki a biztonság kedvéért berendelte a mopszot.

A szokatlan bágyadtság megijesztette a gazdákat

Azonnal műteni kellett

A vizsgálat során hamar kiderült, hogy valami „szokatlan” van Ham gyomrában, ezért azonnal a klinika sebészeti osztályára vitték további vizsgálatokra. Mint dr. Emily Whitby nyilatkozott, meglepetésükre a mopsz gyomra tele volt szőrszálakkal. Pontosabban hajjal: a feltáró műtét során körülbelül 60 darab hajgumit távolítottak el az állat gyomrából, amik a hajszálakkal együtt 200 grammot nyomtak. Arányosításképp maga Ham mindössze 6 kg.

A kutya azóta szerencsére jól van, mint gazdája fogalmazott, újra virgonc és életvidám. A hölgy hozzátette, hogy nagyon hálás az állatorvosi csapatnak, hogy komolyan vették a helyzetet, és azonnal kiderítették a probléma okát. Ezzel megmentve kedvencét – ugyanis a bélelzáródás könnyen életveszélyes állapotot, majd halált okoz.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A pica nem ritka

Számos alkalommal írtunk már a pica nevű jelenségről. Az ebben szenvedő kutyák – de macskáknál, sőt embereknél is megjelenik –, olyan dolgokat esznek meg, amelyek fogyasztásra alkalmatlanok. Például hajgumikat. De említhetnénk a kő-, a fa- vagy a műanyagevés egyéb formáit is.

Az egyik probléma ezzel a már említett bélelzáródás veszélye. Éles tárgyaknál a gyomor-, illetve bélperforáció, illetve a fulladás is életveszélyes kockázatok. Ugyanígy halálos lehet, ha az állat valamilyen mérgező anyagot nyel le. Szájüregi sérülések és fogproblémák is írhatók a pica számlájára.

A viselkedés oka összetett: kiválthatja stressz, unalom, szorongás, bizonyos esetekben pedig egészségügyi háttere van, mint egyes neurológiai betegségek.

Ha azt tapasztalod, hogy kedvenced szokatlan dolgokat eszik meg, mindenképp beszélj róla az állatorvosotokkal!

A másik hasonló jelenség a koprofágia, amikor az eb a saját vagy más állatok ürülékét tünteti el. Ez is összetett, több okra visszavezethető viselkedés. A hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

bélelzáródás fulladás koprofágia műtét pica sérülés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink