hirdetés

Aggódnod kellene, ha kutyád furcsa dolgokat eszik meg? Pica és koprofágia is okozhatja a kellemetlen szokást

László Enikő

2022. szeptember 14 - Képek: Getty Images Hungary

Akármennyire is szeretjük kutyáinkat, olykor elég gusztustalannak tarthatjuk, amikor furcsa dolgokat esznek. Gazdiként természetes, hogy aggódsz kedvenced egészségéért és biztonságáért, különösen akkor, ha azt látod, hogy durva, undorító tárgyak tűnnek el a szájában, majd lenyeli őket, mielőtt megakadályozhatnád.

hirdetés

Mikor kell aggódni? A kutyák által fogyasztott, nem élelmiszer jellegű dolgok közül sok nem veszélyes és nem is aggasztó. Vannak azonban olyanok, amelyek azonnali figyelmet, sőt állatorvosi látogatást igényelnek. Ha kutyád valami nagyot evett, ami 10-24 órán belül nem tud átjutni a beleken, akkor elzáródás léphet fel, ami életveszélyes lehet.

Ha kedvenced lenyel egy zoknit, az életveszélyes is lehet!

Kutyák által fogyasztott, nem élelmiszeripari cikkek

Tudtad, hogy vannak konkrét feltételek arra vonatkozóan, hogy ez miért történhet meg? Valójában két fő probléma írja le a furcsa dolgokat evő kutyák viselkedését.

Pica

Picáról akkor beszélünk, ha az állat olyan dolgot evett meg, ami arra alkalmatlan. Ezek a következők lehetnek: homok, fű, papír, kavics, kövek, föld, zokni és műanyagok, valamint mérgező tárgyak. Egyes különleges dolgok evése jelezheti, hogy kutyádnak egészségügyi problémája van. Például táplálkozási hiányosságok az étrendjében vagy elektrolit-egyensúlyzavar. Természetesen az itt felsorolt ​​dolgok némelyike ​​határozottan veszélyes lehet kedvenced számára.

A fűevés általában normális viselkedés a kutyák esetében, így nem kell aggódnod, ha kedvenced olykor a gyepet legelészi. Ebben a cikkünkben részletesen kifejtjük a viselkedés leggyakoribb lehetséges okait.

Koprofágia

A koprofágia, vagyis a széklet elfogyasztása a pica egy sajátos formája, amelyet a legtöbb ember jogosan gusztustalannak talál. Általában azonban jó okai vannak annak, hogy a kutyák ezt a magatartást tanúsítsák.

Az anyakutyák nyalogatják kölykeik fenekét, hogy tisztán tartsák őket, és hogy vizelésre és székletürítésre ösztönözzék őket. Vagyis az anyák megszokják az ürülék ízét és szagát, és továbbra is ismerős ételnek számít számukra. A koprofágia normális viselkedés a szukáknál.

Egyes kutyák olykor azért fogyasztják el ürüléküket, mert korábban súlyosan megbüntették őket, ha bepiszkítottak. Így a viselkedés a büntetés elkerülése miatt, félelemből fakad.

Néha, ha a kutyák táplálkozási szükségleteit nem elégítik ki, ürüléket esznek, hogy javítsák étrendjüket, pótolják a hiányzó enzimeket. A macskák ürüléke különösen magas fehérjetartalmú, mivel a cicák étrendje a kutyákénál általában több húst tartalmaz. Az ebek ezért a macskakakit ínyenc ételnek tarthatják!

A pica kialakulásának okai

A koprofágia okain kívül számtalan megkérdőjelezhető tárgy van, amelyeket a kutyák különféle okokból lenyelnek.

Figyelemfelkeltés

Lehet, hogy kutyád egyszerűen csak több figyelmet szeretne, mert elhanyagoltnak érzi magát. Ha ez a helyzet, akkor az olyan nemkívánatos viselkedéseket, mint például a furcsa tárgyak evése, leküzdheted, ha jobban odafigyelsz kedvencedre, és gyakrabban játszol vele.

Stressz

A szorongás és a stressz kényszeres viselkedési mintákat alakíthat ki a kutyákban, amelyek közül az egyik lehet a pica. Az ebek gyakran szoronganak, amikor változások következnek be a háztartásban: új személy költözik be, vagy egy ismerős elköltözik; új kedvencet szoktatnak be a családba; vagy másik lakásba költöznek. Idővel a probléma megszűnik, de az új helyhez te is segíthetsz kutyádnak hozzászokni.

Kíváncsiság

A kutyák ugyanolyan kíváncsiak, mint az emberek! A kölykök különösen hajlamosak új élvezetek – vagy borzalmak – megvizsgálására és mintavételére, és valószínűleg hat hónap múlva kinőnek abból a hajlamukból, hogy mindent megesznek, amit csak láthatnak. Ha nem, akkor az aggodalomra adhat okot.

Egészségügyi okok

Abban az esetben, ha kutyádnak egészségügyi problémái vannak, amelyeket orvosolni kell, a picát soha nem szabad figyelmen kívül hagyni. Konzultálj állatorvossal, ha idősebb kedvenced újra és újra ugyanazt a fajta dolgot próbálja enni, vagy széklet utáni vágyat érez. A vizsgálat kizárhatja az étrendi hiányosságokat vagy az elektrolit egyensúlyhiányt.

Aggasztó tünetek

Ha a kutyád ezeket a tüneteket mutatja, és nem vagy biztos abban, hogy mit evett, azonnal vidd el állatorvoshoz.

  • Hányás és hasmenés
  • Fájdalom és érzékenység a hasban
  • Székrekedés és székelési kényszer
  • Súlyos érdektelenség az ételek iránt
  • Energiahiány
  • Morgás felemeléskor

Ezek a legveszélyesebb dolgok, amiket kutyád megehet

Elemek

Az elemeket vagy bármilyen dolgot, amely elemet tartalmaz, tartsd távol házi kedvencedtől, mert az akkumulátorsav mérgező. Ha a padlón távirányítót vagy elemmel működő kütyüt találsz, és az elem kilyukadt, vidd el kutyádat állatorvoshoz. Ha az akkumulátor teljesen eltűnt, akkor azt kell feltételezni, hogy az eb lenyelte, és ezáltal szintén azonnali orvosi ellátásra van szüksége.

Gyógyszerek

Az embereknek vagy állatoknak szánt tabletták vagy bármely más gyógyszer mindig aggodalomra ad okot, és a legtöbb nagyon mérgező a háziállatok számára.

Műanyag tárgyak

A műanyagból készült tárgyak gyakran vonzóak a kutyák számára, és lenyelésük elzáródást okozhat a belekben. A törött műanyagdarabok elvághatják a kutya száját, vagy kárt tehetnek a belekben, gyomorban.

Szövetek

A zokni, zsinór, fehérnemű vagy bármilyen szövetből készült tárgy kinyúlhat a hasban, majd összegyűlhet, és eltömődést okozhat.

Mérgező anyagok

A mérgező anyagok közé tartozik minden olyan tisztítószer vagy otthoni ápolási cikk, amely mérgező vagy maró hatású emberre és állatra egyaránt.

Egyes, embereknek szánt élelmiszerek

Győződj meg arról, hogy milyen embereknek szánt élelmiszerek biztonságosak kedvenced számára, és tartsd távol az összes többi ételt. Az olyan dolgokat, mint a csokoládé, alkohol, kávé, mesterséges édesítőszerek, diófélék, mazsola és szőlő, mindig távol kell tartani a kutyáktól.

Mit tehetsz a pica ellen?

Ha kutyád rendszeresen eszik furcsa dolgokat, keresd fel vele állatorvosodat, hogy kizárja kedvenced viselkedésének egészségügyi okait. Ha ezeket kizárja, a következő lépés bizonyos típusú képzések bevezetése lenne ennek elkerülése érdekében.

Tartsd távol a mérgező tárgyakat kutyádtól. Tedd magasra, szekrényekbe és olyan ajtók mögé, amelyeket nem tud kinyitni. Vedd fel a dolgokat a földről, akaszd fel, tedd el, és ügyelj arra, hogy ne legyen a közelben semmi, amit négylábúd megehet vagy rághat anélkül, hogy észrevennéd. Ha rajtakapod kedvencedet, amikor olyan dolgokat eszik, amit nem kéne, ne kiabálj és ne szidd meg. Ehelyett egyszerűen vedd fel a földről, és távolítsd el a szeme elől vagy dobd ki.

Ha az állat a szabadban eszi meg az állatok ürülékét, győződj meg róla állatorvos segítségével, hogy az eb parazitamentes. Ha nem tudod megakadályozni, hogy kutyád botokat és köveket, szemetet és bármit, ami elérhető, egyen, előfordulhat, hogy szájkosarat kell használnod, amikor kiviszed a szabadba, de ezt csak végső esetben szabad alkalmazni.

egészségügyi probléma furcsa szokások furcsa viselkedés füvet eszik kakievés koprofágia kutya földet eszik kutya kavicsot eszik kutya követ eszik kutya papírt eszik kutya ürüléket eszik pica ürülékevés viselkedési probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!