hirdetés

Miért eszi a kutyád a macskaalmot? Kíváncsiság és tápanyaghiány is állhat a háttérben

Buzgó Csilla

2021. március 9

A kutyák és a cicák együttélése során adódhatnak érdekes pillanatok. Ilyen például az, amikor az eb úgy dönt, desszertként elfogyasztja a macska alomtálcájának tartalmát.

hirdetés

Az alomtálca tartalma csupa érdekesség a kutya számára. Nemcsak magához az alomhoz, sajnos az ürülékkel vagy a vizelettel szennyezett kis szemcsékhez is vonzódhat. Mivel számos különféle alapanyagból készítik a cicaalmot, az elfogyasztást követő tünetek is igen sokszínűek lehetnek. Annyi azonban bizonyos, hogy nagyobb mennyiség bekebelezését követően emésztési panaszok jelentkeznek, melyek mindenképpen orvosi segítséget igényelnek.

Miért eszi a kutya a macskaalmot?

Amennyiben a fekália kelti fel a figyelmét, a koprofágia névvel illetett szokásnak lehetsz szemtanúja. A kutya többnyire tápanyaghiány, felszívódási zavar, vagy egyéb hiányállapot következtében szokik rá a kakahabzsolásra, de természetesen az is előfordulhat, hogy a cica, vagy saját ürüléke egyszerűen jó illatú számára.

Ugyan mi csak szimplán büdöset érzünk, mikor megszagoljuk azt, a kutya kiérezheti belőle az ízfokozókkal teli macskaeledel aromáját, s ezt is étvágygerjesztőnek tarthatja. Nem szükséges azonban különleges illatot árasztania a cica végtermékének ahhoz, hogy az eb megkívánja azt.

A kutyák opportunista táplálékszerzők, mindenbe belekóstolnak, sajnos sokszor még olyasmibe is, ami valójában mérgező számukra. Tulajdonképpen kis mennyiségben a macskaürülék sem káros az egészségükre nézve, viszont ha az állat, amely azt kipréselte magából, a szervezetében hordoz bizonyos parazitákat, a kutya is hipp-hopp megfertőződik.

Amellett, hogy az alomevés élvezeti értéket képvisel számára, az is lehetséges, hogy az eb egyszerűen unatkozik, vagy a szeparációs szorongás okozta feszültséget szeretné tápértéket nélkülöző dolgok fogyasztása által csökkenteni.

Mi a teendő, ha észreveszed, hogy az eb macskaalmot evett?

A hangsúly itt a mennyiségen és az alom típusán van. Számos alapanyagból készítik ezt a terméket, és mind másképp viselkedik az állat gyomrába jutva. Ugyan irritáló anyagok jelen lehetnek bennük, konkrét mérgezéses tüneteket önmagában egyik típus sem okoz. Ha tudomásodra jutott, hogy a kis komisz belekontárkodott a cica almába, mindig mondd el az állatorvosnak, hogy milyen terméket fogyasztott az állat, és milyen tüneteket produkál!

Csomósodó alom

Ez a fajta cicatoalett általában bentonitból készül, és nedvesség hatására viszonylag szilárd rögök alakulnak ki benne. Ezért veszélyes, ha a kutya úgy habzsolja, mint a tápot. Az emésztőrendszerében ugyanis az enyhe székrekedéstől a súlyos elzáródásig számos problémát okozhat.

Nem csomósodó alom

Ezt előállíthatják attapulgitból, szepiolitból, szilika gélből, fa pelletből, papírból, sőt, szójababból is. Az ASPCA Toxikológiai Központja szerint egy kis mennyiség ebből a fajtából sem okoz komoly panaszokat az állatnál, legfeljebb enyhe gyomorrontásos szimptómákat eredményezhet a fogyasztása. A szervezetbe került kristályos alom rendszerint a széklettel ki is ürül. Baj itt is akkor üti fel a fejét, ha sokat evett belőle a kutya, mert az erős nedvszívó képességnek köszönhetően ezek a szemcsék is elzáródást okoznak, ha megduzzadnak.

Hogyan akadályozd meg a további nassolást?

Ha az egészségügyi okokat az orvos kizárta, viselkedésbeli korrekcióra lesz szükség a kutyusnál. Esetleg szerezz be olyan alomtálcát, melybe az eb nem tud belekontárkodni, vagy tartsd olyan helyen a macskavécét, ahová a kutyának nincs bejárása, a cica viszont kényelmesen hozzáférhet egy, az ő méreteire szabott macskaajtón keresztül.

(Képek: Getty Images Hungary)

ehet a kutya macskakaját kutya eszi a macskaalmot kutya macska barátság kutya macska összeszoktatása ürülék

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink