hirdetés

Székrekedés kutyáknál: mi okozza és hogy segíthetsz kedvenceden?

Buzgó Csilla

2020. december 28

Akárcsak az embereket, a kutyákat is kínozhatja a kellemetlen és veszélyes bélsárpangás. Kiváltó oka sajnos gyakorta egy, a civilizált életmód eredményezte egészségügyi probléma.

hirdetés

Egy egészséges kutya naponta 1-3 alkalommal ürít normál állagú, méretének megfelelő mennyiségű, súlyú székletet. Ha ebben a folyamatban zavar keletkezik, és az állat már második napja nem tud kakilni, székrekedésről beszélhetünk.

Mi okozza a székrekedést a kutyádnál?

A négylábúak esetében háromféle szorulást kiváltó tényezőt különböztethetünk meg: a bélrendszeren belüli blokkoló faktorokat, a beleken kívül elhelyezkedő szervi rendellenességeket, illetve a hormonális és idegi problémákat. Ezeket az alábbi zavarok eredményezhetik.

Helytelen étkezés, dehidratáció

Sajnos sok kutyatartó nem figyel eléggé oda kedvence egyéni igényeire. Ugyan a kutya ragadozó, rostforrásokra neki is szüksége van, tehát törekedj a teljes értékű minőségi eledelek adagolására! Ugyanez vonatkozik az itatásra is: egész nap legyen a kutyus előtt tiszta ivóvíz!

Mozgásszegény életmód

A rendszeres szaladgálás, edzés híján a kutyus izomzata meggyengül, anyagcseréje lelassul, s ez sajnos elégtelen bélmozgást eredményezhet. Amennyiben a kutya már hajlott korából vagy nehezített mozgásából kifolyólag nem képes a kielégítő sportolásra, egyeztess az állatorvossal a probléma megoldását illetően!

Idegen test jelenléte

A lenyelt szőrcsomók, illetve egyéb emészthetetlen tárgyak elakadást, sérülést okozhatnak az állat szervezetében. Gyakorta a székletben is láthatóak a gyanús nyomok, tehát ha úgy véled, kutyusod kényszeresen fogyaszt olyasmiket, amiket emésztőrendszere nem tud feldolgozni, mihamarabb szoktasd le őt erről!

Mentális és neurológiai rendellenességek

Elég egy szellemi vagy érzelmi trauma, hosszú gyászidőszak, vagy bántalmazó környezet a kutya számára, máris kész a baj. Emellett az idegrendszeri problémák is okozhatnak bélsárpangást, mivel a perisztaltikus mozgás irányításához bizonyos neuronok kifogástalan működésére van szükség.

Bűzmirigyproblémák

Ha a bűzmirigy begyullad, a székletürítés fájdalmassá válhat, ezért az állat gyakorta inkább visszatartja az ingert. Ennek a páros szervnek a rendellenes működését a kutya a földön való “szánkázással” jelzi leggyakrabban, így ha ezt tapasztalod, haladéktalanul látogasd meg vele az állatorvost!

Anyagcserezavarok

Leggyakrabban hormonrendszer felborulásának következtében jön létre ez a típusú székrekedés. Okozhatja pajzsmirigy-alulműködés, mely során az egész szervezet működése lelassul, vagy mellékveseprobléma, esetleg diabétesz is.

Gyógyszerek mellékhatásai

Ha kutyusodnak valamilyen egészségügyi problémából kifolyólag rendszeresen vagy időszakosan gyógyszert kell szednie, mindig beszéljetek az orvossal a mellékhatásokról! Amennyiben gyanítod, hogy azok okozzák kedvenced panaszait, minél hamarabb keressetek más megoldást!

Daganat

Az emésztőrendszer körül vagy a beleken belül elhelyezkedő tumorok nyomást gyakorolhatnak a bélfalra, vagy szinte teljes elzáródást okozhatnak. Így az emésztés alatt álló táplálék nem, vagy csak nehezen tud továbbhaladni normál útján. Gyakorta eredményez ilyen panaszokat a prosztatamegnagyobbodás is.

Vázrendszeri rendellenességek

Gerincsérülés, sérv, vagy különböző ortopédiai betegségek kialakulásakor a kutya képtelen felvenni azt a testhelyzetet, amelyben kakilni szokott. Ha ezt meg is tudja tenni, lehet, hogy nincs elég ereje a megfelelő mértékű nyomás kifejtéséhez. Ez az eshetőség is sürgős orvosi ellátásért kiált.

Mik a székrekedés tünetei kutyáknál?

Az állat leguggol az ürítéshez, de nem tud székelni, esetleg csak apró, kemény ürülékdarabok távoznak belőle. Az is előfordulhat, hogy kis mennyiségű, vérrel kevert hasmenéses széklet távozik a végbélből. A szorulásos állapotot kísérheti hányás, a kutya zavart, ideges viselkedése, a végbélnyílás nyalogatása, valamint a fájdalmas nyüszítés, amikor megkísérel kakilni.

Hogyan orvosolható ez a kellemetlen betegség?

Az első és legfontosabb lépés az, hogy minél hamarabb felkeresed az állatorvost. A megfelelő kezelési terv felállításához mindenképp szükség van a pontos diagnózisra, ne kísérletezz házi gyógymódokkal, mielőtt a kiváltó okra fény nem derül!

Viszonylag könnyű dolgod lesz, ha a kutya életmódján kell változtatnod. Ma már rengetegféle táplálékkiegészítő, pl. emésztést segítő olajok és rostforrásként funkcionáló porok, granulátumok közül választhatsz, ha megreformálnád kedvenced napi menüjét. Persze ebben az esetben is a legjobb döntés a teljes értékű, dietetikusok által összeállított étrend követése, mely visszaállítja kutyusod szervezetében a felborult egyensúlyt.

Fontos továbbá a napi rendszeres és kielégítő mennyiségű, minőségű mozgás a négylábú számára, mely felpörgeti az anyagcserét, s támogatja a mentális egészség fenntartását.

(Képek: Getty Images Hungary)

egészség etetés kutya székrekedés kutya székrekedés csont kutya székrekedés házilag

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink