hirdetés

Hullik a kutya szőre? Ezek a betegségek állhatnak a háttérben

Buzgó Csilla

2020. július 27

A szőrnek a kutyán van a helye. Érthető, hogy aggódni kezdünk, amikor akár foltokban, akár az egész testen hullani kezd.

hirdetés

A vedlés alapvetően természetes jelenség, ám egyes típusai mögött komoly betegségek vagy hiányállapotok rejtőzhetnek. Lássuk, melyek ezek!

Allergia

Akárcsak az emberekből, a kutyákból is számos tényező kiválthatja az allergiás reakciót: ápolószerek, különböző, a természetben fellelhető növényi vagy állati eredetű allergének, az eledel, vagy a bolhacsípés. Utóbbi esetén a bőr kipirosodását helyi szőrveszteség kíséri, a négylábú pedig sűrűn vakarja, nyalogatja az irritált területet. Mindenképp állatorvosi konzultáció szükséges az allergén felismeréséhez és a kezelési terv felállításához.

Szőrhullással kísért dermatitisz

Hormonzavarok

Az endokrin rendszert érintő betegségek általában a kutya törzsén jelentkező szőrhullással társulnak. Pajzsmirigy alulműködés, Cushing-kór (azaz a mellékvesék zavara), vagy a nemi hormonok szintjének eltolódása állhat a háttérben. Erre természetesen csak vérvizsgálatot követően deríthet fényt az állatorvos.

Élősködők

A bolhák, atkák és paraziták elszaporodása foltos szőrhullással, viszketéssel és a bőr kivörösödésével jár, ezért ezt viszonylag könnyű észrevenni. Ilyenkor a kutya azon testrészein a legfeltűnőbb a bunda megritkulása, amelyeket a viszketés miatt harapdál, vakar. Fontos, hogy minél hamarabb orvoshoz vidd az állatot, mert a tünetek hosszú távon rendkívül kellemetlenek, másrészt létezik olyan rühatka is, amely kutyára és emberre egyaránt veszélyes.

Tápanyaghiány

Nemcsak az ember, de a kutya szervezete is jelezheti szőrhullással az esszenciális tápanyagok (például biotin vagy kéntartalmú aminosavak) hiányát. Megelőzésképp érdemes ügyelni kedvenced teljes értékű táplálására, ne sajnáld a pénzt a jó minőségű kutyaeledelre! Ha a kutyus mintaszerűen eszik, iszik, esetleg táplálékkiegészítőket is kap, mindezek ellenére mégis hullik a szőre, felszívódási zavar vagy egyéb szervi betegség állhat a háttérben. Az állatorvosi kivizsgálás itt is elengedhetetlen.

Bőrfertőzések

A bakteriális és gombás fertőzést a kutya bőrén egyébként is jelen lévő mikroorganizmusok kóros elszaporodása okozza. A bőr ilyenkor hámlik, gyulladt, esetenként furcsa szagú. Viszketés, és a vakarózásnak köszönhető foltos szőrhullás is kísérője ezeknek a tünetegyütteseknek. A terápia általában gyógyszeres kezelésből, krémezésből és speciális samponnal történő fürdetésből áll.

Felfekvéses szőrhullás

Felfekvés

Azokra a testrészekre jellemző, amelyek csontosak és gyakran, hosszú ideig érintkeznek kemény felületekkel. Ilyen például az állat könyöke. A szőr ilyenkor egy bizonyos területen hullik, majd lokális, általában szürke színű bőrkeményedés alakul ki. Túlsúlyos, idős, vagy nagy méretű kutyák hajlamosak rá leginkább. Megelőzésként biztosítsunk puha fekhelyet az állatnak, amennyiben az orvos valóban túlsúlyosnak ítéli kedvencünket, kövessük az általa előírt diétát, a szürke színű bőrkeményedéseket pedig puhító kenőccsel kezelgethetjük.

Szezonális vedlés

Az évszakok mentén változó hőmérséklet intenzív szőrhullásra készteti az állatot, hiszen csak ily módon képes beállítani azt a bundavastagságot, amely az adott körülményekhez ideális. Ez a négylábúnak sokkal kevésbé okoz panaszt, mint az állandóan porszívózó gazdinak. A rendszeres fésülés, az erre a célra gyártott szőrgyűjtő kesztyű használata segíthet.

(Képek: Getty Images Hungary)

ápolás betegség egészség szőr szőrhullás vedlés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!