hirdetés

A házát is eladta volna beteg kutyájáért a gazda: ennyibe került a kezelés

Szénási Szimonetta

2023. június 17 - Képek: Getty Images Hungary

A weimari vizsla kezelése olyan drága volt, hogy a gazda csak nagy áldozatok árán tudta fedezni. A kutya állapota miatt ilyen kiugróak az állatorvosi számlák.

hirdetés

Jaxon Feeley kétéves weimari vizslája, Rambo a közelmúltban életveszélyes állapotba került: hipovolémiás sokkot kapott. Ilyenkor a súlyos folyadékveszteség miatt a szervezet kiszárad, emiatt a szív nem képes elegendő vért keringetni. Felléphet valamilyen hányással, illetve hasmenéssel járó fertőzés következtében, illetve nagy vérveszteséggel járó trauma után és nagykiterjedésű égési sérülésnél is. Rambónál az első eset állt fenn. Mint gazdája elmondta, a beteg kutya egyetlen éjszaka alatt több mint 30-szor hányt. Másnap már a sürgősségin voltak, de az eb állapota rohamosan romlott.

10 nap az intenzíven

A vizsla tíz napot töltött az intenzív osztályon. Gyomor- és bélgyulladást állapítottak meg nála, valamint tüdőgyulladás is kialakult. Utóbbi azért, mert hányás közben folyadék került a tüdejébe. Életveszélyes állapot, ami éjjel-nappali orvosi felügyeletet kíván, és amiből a felépülés hosszú ideig eltarthat. Az egyelőre nem derült ki, hogy mitől lett rosszul a vizsla.

A kezelése már ekkor 11.500 fontba (4,9 millió forint) került, és nem lehetett tudni, milyen hosszan szorul kórházi ellátásra a beteg kutya. Mint írják a helyi hírekben, az intenzív osztályon egy nap körülbelül 1000 font (500 ezer forint). Ez komoly csapást jelentett a börtönőrként dolgozó férfinak. Volt ugyan biztosítása, de az az összegnek csak egy részét állta.

Egy beteg kutya ellátása gyakran anyagi nehézségeket okoz a gazdának.

A háza is bánhatta volna a számlákat

Ám Feeley a háza eladását is fontolóra vette, hogy fizetni tudja az állatorvosi költségeket, és megmentse szeretett barátját, akit csak a kislányaként emleget. Létrehozott egy adománygyűjtő oldalt a GoFundMe nevű felületen, hogy támogatókat találjon Rambo kezeléséhez. Szerencsére sokan az ügy mellé álltak, körülbelül 600 utalás érkezett a vizslának. Így rövidesen jelentékeny összeg (több mint 10 ezer font) gyűlt össze a további kezelésre.

Erre pedig nagy szükség is volt, mivel a kutya tüdejének egyik lebenye összeomlott, s félő volt, hogy tályog is kialakult benne, ami műtétet igényel. A vizsla jövője sokáig bizonytalan volt, nehezen lélegzett, az állapota miatt egy hétig egyáltalán nem tudott enni, nagyon legyengült, a komplikációk pedig további aggodalomra adtak okot.

A gazda nagyon hálás

Ám a történet pozitív fordulatot vett, amikor Rambo elkezdett javulni. Mint gazdája nyilatkozta, már sokkal jobban van. A tüdeje ismét elkezdett jól funkcionálni, és egyre több oxigént vett fel. Ennek következtében a vizsla is fokozatosan erősödni kezdett. Visszatért az étvágya, és már a gazdi is láthatta. Kezdetben csak rövid, 10 perces látogatásokat engedélyeztek az orvosok, amikor Rambo már képes volt maga kisétálni a váróterembe. Így ment ez egészen addig, míg a vizslának már nem kellett többet visszamennie a kezelőbe: hazatérhetett.

Természetesen otthon is szoros, éjjel-nappali felügyeletet igényel, és többféle gyógyszert is kell szednie, de a jelek nagyon biztatóak, s minden valószínűség szerint a kutyának sikerül teljesen kilábalnia valamennyi problémából.

A kezelés végösszege 20 ezer font lett, ami több mint 8,5 millió forint, de az adományoknak hála nem okozott gondot rendezni a számlát.

Szavakkal nem lehet kifejezni, mennyire hálás vagyok mindenkinek a szeretetéért, támogatásáért és adományaiért, amit az elmúlt két hétben kaptunk. Elképzelni is nehéz, mennyit jelent mindez

– mondott köszönetet a hálás gazda.

Fontos az előrelátás

Rambo és gazdája igazán szerencsések, hogy ennyi segítőkész ember támogatta őket. Sajnos akkor is előfordulhat váratlan betegség, ha az összes oltást megkapta a kutyusunk, de akár baleset is szükségessé teheti az orvosi ellátást. Hazánkban is komoly összegre rúghat az állatorvosi számla, de épp úgy, ahogy saját magunkra, kisállatunkra  is köthetünk biztosítást. Ez segítséget jelenthet egy ilyen váratlan helyzetben, hisz felelős gazdiként betegség esetén is gondoskodnunk kell kedvencünkről.

adomány adományozás állatorvos ápolás beteg kutya betegség felelős állattartás gyulladás hányás kórház kutya és gazda kutya tüdőgyulladás tüdőgyulladás vizsla weimari vizsla

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink