hirdetés

A kutyatartás nincs ingyen: ezekre a hosszú távú kiadásokra készülj, ha kedvencet szeretnél

Szénási Szimonetta

2023. január 25 - Képek: Getty Images Hungary

Mielőtt úgy döntesz, kutyát veszel magadhoz, vedd számításba az alábbi anyagi és emberi tényezőket, nehogy keserű csalódás legyen a vége mindkettőtöknek!

hirdetés

Nagyon hosszan sorolhatnánk, milyen pozitívumai vannak annak, ha egy négylábúval osztod meg az otthonod, egyszersmind az életed. Utóbbi kitétel fontos, hiszen az állattartás nem csak annyit jelent, hogy ezentúl egy szőrös lénnyel fogsz egy fedél alatt lakni. A kutyatartás – ahogy bármilyen más jószágé – komoly felelősség mind anyagilag, mind emberileg. Időt és energiát kell fordítanod az új jövevény gondozására, hogy a rengeteg szeretetről ne is beszéljünk! Így most az előnyök mellett vegyük sorra, milyen kiadásokkal és egyéb hosszú távú kötelezettségekkel kell számolnod, ha úgy döntesz, szeretnél egy kedvencet.

Mégsem kellő állatok

A Man-szigeteken működő ManxSPCA állatjóléti szervezet szomorú adatot osztott meg a közelmúltban, miszerint a gondozásukban levő kutyák és macskák mintegy 30 százalékát kellett újból elhelyezni, miután az őket először magukhoz vevő gazdák nem tudtak megbirkózni az állattartással járó anyagi terhekkel.

Juana Warburton vezérigazgató becslése szerint az állatok alapvető orvosi ellátása náluk éves szinten körülbelül 450 font (ez körülbelül 200 ezer forint). Ehhez jönnek hozzá a mindennapi kiadások. A rossz tapasztalatok miatt és az állatok védelmében a szervezet tagjai azt kérik, mindenki fontolja meg az anyagiakat, mielőtt úgy dönt, kisállatot vesz magához.

Mivel jár egy kutya tartása? Az „alapcsomag”

Ha kutyát szeretnél, akkor először is meg kell venned a kiskutyát. Ezt követően kötelező mikrochipeltetned, és meg kell kapnia a védőoltásokat. Még ehhez az „alapcsomaghoz” vedd hozzá az ivartalanítás költségét is, amit ajánlott mihamarabb megejteni a számos előnye miatt (kivéve, ha valaki tenyésztő, de itt most elsősorban a kedvtelésből tartott jószágokról beszélünk.)

Mindezeken túl meg kell vásárolnod a kis kedvencnek az olyan alapvető felszereléseket, mint a nyakörv vagy hám, a póráz, a fekhely, az etető és itató tálka. Emellett legalább egy-két játékra is szüksége lesz. A kölykök nevelése és a korai szocializáció nagyon fontos, és laikusok számára ajánlott ebben szakértő segítségét kérni.

Ha mindezeket pénzre váltjuk, az alábbi összegekkel kell számolni:

  • állatorvosi vizsgálat+mikrochip beültetése és regisztrációja: (minimum) 10+10 ezer forint
  • oltások: a kombinált oltások ára átlagosan 10-13 ezer forint, amiket megadott időközönként ismételni kell
  • ivartalanítás: kanoknak átlag 25 ezer forint, szukáknak 30 ezer forint
  • a különféle kiegészítők ára változó, de a fent említett alapcsomag is minimum 5-10 ezer forint
  • A kutyaiskolák és kiképzők átlagos óradíja 3-4 ezer forint

Ha a tanítást és a vételárat nem számoljuk, akkor a kutyatartással járó kiindulási összeg körülbelül 60 ezer forint (és ez a legcsekélyebb becslés.)

Ha örökbefogadnál, annak is díja van, ami menhelyenként változó. Ezeknek a kutyáknak a többsége már átesett az ivartalanításon, valamint az oltásait is megkapta (vagy megkezdődött az oltási sorozat). Amelyik eb még ivaros, azt csak ivartalanítási kötelezettséggel lehet magadhoz venni, ami azt jelenti, hogy kötelező elvégeztetned rajta a műtétet.

A hosszú távú költségek

Most pedig vegyük sorra, mik azok a fix kiadások, amivel gazdaként számolnod kell hosszú éveken keresztül.

1.) Etetés

Alapvető, mindennapi kiadás az állat etetése. Mindegy, hogy kedvenced konzervet, házikosztot vagy nyers húst kap, azért fizetni kell. Az étel mennyisége pedig az állat méretétől, fajtájától, életmódjától és életkorától függ. A boltok polcain a legolcsóbb, kis kiszerelésű konzerv körülbelül 300 forint, így ha csak naponta ennyit fogyasztana a kutyád, az éves szinten 109 ezer forintot jelentene. Azonban ezek a gazdaságos termékek többnyire nem a legjobb minőségűek, így érdemes drágább, de minőségi alapanyagokból készült tápot választanod. Ez az egészségmegőrzés szempontjából is lényeges!

2.) Állatorvos

Az állatorvosi látogatások árával érdemes úgy kalkulálnod, hogy a kötelező minimum (éves-féléves kontroll, ismétlő oltások, veszettség elleni oltás) mellett nagy valószínűséggel lesz olyan eset, hogy egy betegség, rosszullét vagy kisebb baleset miatt meg kell látogatnotok a doktort.

Az orvosnál az alap vizsgálati díj átlagosan 10-12 ezer forint, minden más ezen felül számolandó, például a különféle speciális eljárások – például a röntgen vagy az ultrahang – díja vagy a védőoltásoké. A veszettség elleni oltás a legtöbb rendelőben 6-8 ezer forint, a kombinált oltásoké pedig ennél drágább (10-13 ezer forint).

A féreghajtást is érdemes háromhavonta megismételni, mégpedig kombinált szerekkel, hogy valamennyi parazita ellen védve legyen az eb. Ezeknek a készítményeknek az ára változó, de éves szinten szintén több ezres tétel.

A fogak ápolásáról sem szabad megfeledkezni, pláne a kisebb testű kutyáknál, amelyek hajlamosabbak a fogkövesedésre. A fogkő eltávolítása az internetes árlisták szerint a legjobb esetben is minimum 10 ezer forint.

3.) Elhasználódott holmik

A mindennapi igénybevételből adódóan kutyád használati tárgyai – mint a fekhely, a póráz és a nyakörv, a játékok és akár a tálkák is – elkophatnak. Ezeket pótolni kell.

4.) Kozmetika, higiéniás kiadások

Fajtától függően szükség lehet rá, hogy kedvencedet kozmetikushoz hordd. Ennek díja is több ezer forint alkalmanként.

Idő is, nem csak pénz

Amellett, hogy a fent felsorolt kiadásokra el kell különíteni a szükséges összeget, a kutyatartás más kötelezettségeket is ró a gazdára. Az említett állatvédelmi szervezet kitért arra is, hogy a statisztikai adatok alapján több kutyát fogadtak örökbe a koronavírus-járvány idején, ám több is került vissza hozzájuk a veszélyhelyzettel járó korlátozások feloldását követően. Ennek okát abban látják, hogy míg a vírus miatti előírások okán több időt töltöttek otthon, így meg tudták oldani az új kedvenc ellátását, ez a „normál kerékvágás” idején már problémát okozott.

Emiatt kutyavásárlás előtt nagyon fontos mérlegelni azt, hogy az anyagiak mellett lesz-e elég időd az új családtagra? Mindennapi kötelezettség lesz a sétáltatás, a játék és az eb a nevelése. Ezek mind időigényes. Így ha az életformád miatt úgy ítéled meg, hogy ezeket a rendszeres tevékenységeket nem tudod garantálni, jobb, ha megfontolod a vásárlást vagy az örökbefogadást.

Önkéntesként megvalósulhat az álmod

Ha nagyon vágysz egy kedvencre, ám jelenleg bármilyen okból nem lehet sajátod, jó alternatíva, ha önkéntesként részt veszel valamelyik helyi menhely életében. Segíthetsz az ott élő állatok gondozásában és vállalhatsz kutyasétáltatást. Így mindenki jól jár!

állatorvos drága kiegészítők etetés felelősség kötelező oltás kutya etetése kutya mennyibe kerül kutyakozmetikus mennyibe kerül egy kutya oltás oltások önkéntesség menhely örökbefogadás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink