hirdetés

Nem játék a kutyáknál a fogkő: a védekezéstől a legfontosabb teendőkig

László Enikő, 2021. május 8

Ahogyan az embereknél, a kutyáknál is nagyon fontos a szájhigiénia. A fogkő jelenléte kellemetlen és nagy fájdalommal járó gyulladásokhoz vezethet, nem csupán esztétikai probléma.

hirdetés

A fogkő akár a fogak elvesztését is okozhatja, ezért fontos a korai megelőzés és a gyors cselekvés. Talán nem mindenkinek tűnhet ez valós problémának, de az. Mondhatnánk, hogy a régebbi időkben sem mosta a nagymama Morzsi fogát, azonban az eb nem is olyan kutyatápon élt, mint a mai kedvencek. Vagy lehet, hogy annak az állatnak sem voltak kitűnő állapotban a fogai, csak senki sem ellenőrizte azokat. A fogkövesedés nem csupán esztétikai gond, és több annál, minthogy kellemetlen az állat lehelete. Az étrend nagy befolyással van a fogak minőségére, egészségére, ezért is ajánlott fokozott figyelmet fordítani rá. Az sem mindegy, hogy milyen összetevőkből áll bizonyos táp, mert egyesek fokozzák a fogkőképződést.

Egészséges fogsor.

A kistestű kutyák nyála több szervetlen anyagot tartalmaz, illetve gyakran kevesebbet rágnak, mint nagytestű társaik. Ezek hatására több szerves lepedék keletkezik, amibe belerakódnak a sók és egyéb ásványi anyagok. A rövid orrú ebek is hajlamosabbak a fogkövesedésre, mert fogaik sokszor rendezetlenek, össze vannak torlódva a kicsi hely miatt. A kusza fogsoron pedig jobban megtapad a nem kívánt lepedék, ezáltal a fogkő is.

Mi az a fogkő?

Az ételmaradék vegyülve a baktériumokkal, nyállal és a szájüreg hámsejtjeivel lepedéket képez, ami lerakódik a fogak felületére. Ez a kalciumsókkal vegyülve megkeményedik, ásványosodik. A fogkő a kutyáknál szürkés, sárgás-barnás színű lerakódás, könnyen észrevehető és csak állatorvos segítségével eltávolítható.

A fogkő közelről.

Hogyan előzheted meg a kialakulását?

A helyes etetés

Az etetés helyes formájának megválasztásával csökkenhet a fogkő kialakulásának esélye. Sokan a nyers etetésben hisznek, hiszen ez áll a legközelebb a kutyák őseinek étrendjéhez, akik nem gyakran találkozhattak fogkefével. A konzervek, nedves tápok jobban megtapadnak a fogakon, ezért inkább válassz helyettük szárazeledelt.

Rágni kell!

Rágjon sokat a kutyád! Ez a megelőzés egyik nagyon fontos lépése. A csontok rágásával az eb eltávolítja lepedéket, ételmaradékot fogairól. Ügyelj, hogy ez sose legyen szilánkos csirkecsont, illetve hőkezelt csontot se adj neki! A csontok helyett remek alternatívát nyújtanak az állatkereskedésekben kapható különböző, ehető rágcsák. Egyes játékokat kifejezetten úgy alakítottak ki, hogy segítsenek tisztán tartani a fogakat. Ezek a termékek ideális fogtisztítók azoknak a kedvenceknek, akik szeretnek rágni. Így a kutyák egyszerre szórakozhatnak és tisztíthatják fogaikat.

Fogmosás

A kutyák fogainak megmosása hallatán néhányan talán nevetnek. Azonban ez igen hasznos lehet, főleg a kistestű kutyák esetében, akik hajlamosabbak a fogkövesedésre. Az állatkereskedések már gyakran árulnak ujjra húzható fogkefét, hozzá való fogkrémmel. Fontos, hogy mindig kifejezetten kutyáknak készült fogkrémet használj, embereknek valót sosem!

Néhány kiskutya nem kedveli a fogmosást.

Speciális készítmények

Kaphatók különböző porok, amiket az állat ételére szórva kell odaadni neki. Ezek általában algát tartalmaznak, mert segít a baktériumok elpusztításában. Ivóvízben oldva, ugyanerre a célra kapható fogkő eltávolító oldat is. Tabletta formájában is vásárolhatsz hasonló terméket, de mindig kérd ki róla állatorvosod véleményét, mert előfordulhat, hogy bizonyos szerek káros, nem természetes anyagokat tartalmaznak.

Megelőzésre és minimális problémánál ezek jó megoldások lehetnek, de ha már kialakult és elterjedt a fogkő, csak az állatorvos segíthet.

Hogyan ismerd fel a fogkövet?

A fogkő nem mindig látszik első pillantásra. Olyan helyeken is kialakulhat, amit csak nehezen veszel észre, mert a fogak belsején, hátul helyezkedik el. Néhány jelből azonban már gyanakodhatsz.

A rossz lehelet a fogkövesedés jele.

A rossz szájszag a fogkövesedés jellemző tünete. Sok gazda azzal keresi fel az állatorvost, hogy kedvence lehelete kellemetlen. A doktor ilyenkor egyből fogkő-problémára gyanakodik. Külső jelek lehetnek a sárgás-barna elszíneződések a fogakon, amik egyértelműen a fogkő jelei.

Milyen problémákat okoz?

A kellemetlen szájszag és a csúf megjelenés csak egy dolog, de a fogkő erős fájdalmakat is okozhat kedvencednek. Emellett a folyamatos gyulladás megterheli a szervezetet. A fogkő könnyen fogínygyulladáshoz vezethet, később pedig a fogak elvesztését is okozhatja. A kellemetlen érzés miatt az állat kevesebbet rág, ezért romlik az emésztése is. Legyen szó akár kutyáról, akár macskáról, gazdiként oda kell figyelnünk.

Gondoljunk csak bele, nekünk, embereknek mennyire rossz, ha gond van fogainkkal. Éppen ezért kedvencedet sem szabad hagyni szenvedni, ugyanis a fogkő nem csupán esztétikai probléma. Ha az eltávolítás még időben megtörténik, elkerülhető, hogy kedvencedet fájdalmak gyötörjék, illetve a későbbiekben elveszítse fogait.

Ha már kialakult

A már kialakult fogkövesedést az állatorvos szakszerűen el tudja távolítani. Sokan attól félnek, hogy kedvencüket elaltatják a művelet során. Éber állapotban azonban egy kutya sem tud ülni fél órán át, főleg akkor nem, ha a gyulladás miatt fáj is neki a kezelés. A nehezen elérhető helyekhez is csak így férhet hozzá az orvos. Az altatás azonban csak felületes, nem mélyaltatás, ezáltal kevésbé veszélyes idősebb korban.

A fogkőeltávolítás után csak akkor engedd inni kedvencedet, amikor már teljesen magához tért, mert félrenyelhet. Enni általában fél nappal később lehet.

Fontos, hogy időben felismerjük a problémát, és ha tudjuk, előzzük meg. Néhány kutyafajta genetikailag hajlamos a fogkövesedésre, de nem mindegy, milyen sűrűn kell átesni a kellemetlen procedúrán.

A cikket Dr. Gulyás Nóra, a Suttogó Állatorvosi Rendelő állatorvosa lektorálta.

Dr. Gulyás Nóra, a Suttogó Állatorvosi Rendelő klinikus állatorvosa

Dr. Gulyás Nóra a Suttogó Állatorvosi Rendelőben is gyakran rendel, szakterülete a bőrgyógyászat, az endokrinológia és a gasztroenterológia. Életében mindig is hatalmas szerepet töltöttek be az állatok, már gyermekkorától kezdve gondoskodni szeretett volna róluk. Az állatok tisztelete, szeretete miatt döntött úgy, hogy az állatorvosi pályát választja. A Svédországban nevelkedett Nóra 2006-ban költözött Budapestre, ahol az Állatorvostudományi Egyetemen kezdte meg tanulmányait. Azóta már több mint 200 elhagyott, kóbor állat fordult meg otthonában, akiknek megmentette az életét. 2013-ban egy budapesti rendelőben kezdett dolgozni, ahol a belgyógyászat keltette fel legjobban érdeklődését. Ezért 2016 óta az Állatorvostudományi Egyetem Kisállat Klinikáján, a kutyák és macskák belgyógyászati osztályán dolgozik. Az egyetemen gyakorlati órákat is tart a hallgatók számára a kisállat belgyógyászattal kapcsolatban. Munkája során mindent megtesz azért, hogy pozitív élményt nyújtson a kedvenceknek és gazdáiknak egyaránt.

(Képek: Getty Images Hungary, Suttogó Állatorvosi Rendelő)

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon