hirdetés

Nyitott szájpadlással született a kutyám, akkor most el kell altatni? Mindent a farkastorokról

Ferenczi Deborah

2022. március 21

A farkastorok, vagy ismertebb nevén a szájpadhasadék egy viszonylag gyakori betegség kutyák esetében. Komoly problémát okozhat, hiszen szinte teljesen ellehetetleníti az eb étkezését, sőt még a víz lenyelését is megnehezítheti. Így amennyiben ebben szenved a kutyád, azonnal fordulj állatorvoshoz.

hirdetés

A farkastorok egy öröklődő fejlődési rendellenesség. Ebben az esetben a kutya szájpadlása középvonalban kettéhasad. Különösen gyakran tapasztalható ez a jelenség a beltenyésztett ebeknél. A farkastorokkal született kiskutyák életképtelenek, elaltatásuk sajnálatos módon az esetek nagyon nagy százalékában indokolt. 

A farkastorok

A farkastorok, vagy más nevén szájpadhasadék viszonylag gyakori állapot az újszülött kutyák esetében. Nagy valószínűséggel az ilyen problémával születettet ebek nem élik meg az 5 hetes kort sem, mivel képtelen az állat szopni. Kizárólag mesterséges úton lehetséges táplálni. Amelyik viszont túléli, annak van esélye arra, hogy műtéti úton helyrehozható legyen. Ezeket az állatokat semmiképpen sem szabad tenyészteni, mivel örökítik a betegséget az utódoknak.

A betegség tünetei

A szájpadhasadékot szinte lehetetlen bármivel összetéveszteni, ugyanis egy lyuk található ilyenkor a szájpadláson. Attól függően, hogy mennyire súlyos a helyzet, változhat a mérete és az elhelyezkedése is. A legnagyobb probléma, hogy a kutya nagyon sok esetben szinte képtelen szopni természetes módon, sőt gyakorta olyan nyelési nehézségei jelentkezhetnek, ami még a víz lenyelését is megnehezítheti. Amennyiben egy kölykön észrevehető a probléma, akkor érdemes végigvizsgálni az egész almot. Ugyanis mivel öröklődő betegség, nagyon valószínű, hogy a többi kutyust is érinti. A problémára utaló jel lehet az is, hogy ha a kölyök köhög, öklendezik, és az orrából bugyog a tej. De jellemző még a tüsszentés és a horkolás is. Általában hirtelen halállal jár.

Mely fajták érintettek?

Egy tanulmány szerint a bulldogok harminc százalékkal veszélyeztetettebbek, mint az egyéb fajták, és a legkevesebb esélye az adott betegségre a németjuhászoknak van. A problémát egy olyan génmutáció okozza, ami a szájpadlás megfelelő fejlődéséért felelős.

A farkastorok kezelése

A legtöbb farkastorokkal született kiskutya elpusztul. Azok, akik nem, általában annak köszönhetően élik túl az első kritikus 5 hetet, hogy nagyon nagy gonddal és odafigyeléssel táplálják őket. Ebben az esetben a műtét jó megoldás lehet, de nincsen arra biztosíték, hogy a kutya túléli, mivel nem csak a kór veszélyes, hanem a műtétet követő komplikációk is nagy kockázatot jelenthetnek. Összességében nem teljesen reménytelen egy farkastorokkal született kutya életben maradása, ugyanakkor olyan komoly kockázatokkal járhat, hogy javallott elaltatni a születése után.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség betegség tünetei Farkastorok kutya betegségei kutya szájbetegségek szájbetegsègek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink