hirdetés

Ennyit költesz négylábú társadra: kiszámolták, mennyibe kerül a kutyatartás

László Enikő

2021. június 10 - Forrás: Picodi.com

Egy kisállatról gondoskodni nem olcsó mulatság. Számos tényezőt kell figyelembe venni még azelőtt, hogy magadhoz vennél egy kedvencet.

hirdetés

A Google statisztikái szerint 155%-kal növekedett az emberek érdeklődése a kedvtelésből tartott állatok iránt a járvány ideje alatt. Ezért a Picodi.com csapata elhatározta, hogy kideríti, mennyibe is kerül egy kezdő állattartónak az új kedvenc beszerzése.

Az ember legjobb barátja

Mindennek a kezdetén a kutyatulajdonosoknak szembe kell néznie az egyszeri költségekkel. Két kategóriába soroljuk ezeket, amelyek a kutyavásárlás és a kezdőkészlet.

Vásárolhatsz törzskönyvezett kiskutyát vagy a menhelyről is elhozhat egyet. Ha vásárlás mellett döntesz, a legnépszerűbb fajtákért körülbelül 100.000 Ft-ot kell kiadni. Az egyéb kötelező kiadásokhoz még hozzátartozik a kutya mikrochipelése és regisztrációja.

Forrás: picodi.com

A kibővített készlet olyan szolgáltatásokat tartalmaz, ami ugyan nem kötelező, de pozitív hatással van a kutya egészségére és biztonságára. Ezek az ivartalanítás és kutyaiskolai képzések – 70.000 Ft.

Néhány dolog elengedhetetlen minden kutya számára, mint például a nyakörv, hám, póráz, kutyabiléta, ágy, kefe, tálak. Ennek a kezdőkészletnek a költsége 23.700 Ft. Pluszként vehetünk biztonsági hevedert és egyéb autós kiegészítőket, ruhákat eső- és hideg ellen, szájkosarat, hordozókat, ami 32.800 Ft bővítést jelent az extra csomaghoz képest.

Az állandó költségeket, amit a kutyatartás igényel 6 kategóriába soroltuk:

 • étel,
 • ápolás,
 • játékok,
 • állatorvos,
 • adó,
 • kiegészítő szolgáltatások

A megfelelő étrend biztosításának a költsége 81.000 Ft-tól (kisebb kutyáknál) 235.000 Ft-ig (nagyobb kutyáknál) rúg évente. Ha azonban a tulajdonos úgy dönt, hogy prémium tápokat vásárol kedvencének, akkor kisebb kutyák esetében plusz 24.000 Ft-tal, valamint nagyobbak esetén akár plusz 400.000 Ft-tal is nőhet az alap költség.

Az ápolás kategóriába tartozik a ciklikus féregtelenítés (évente legalább kétszer), védelem a kullancsok és bolhák ellen, sampon és egy éves ürülékes zacskó készlet – összesen kb. 23.000 Ft. A kibővített készlet tartalmaz egyéb trimmelést, vágást, szárítást. Ha ezeket kéthavonta egyszer használjuk, akkor ez extra 85.000 Ft-ot jelent.

Egyes fajták rendszeres kozmetikázást igényelnek.

Játékokra minden kutyának szüksége van: sípoló játékok, rágókák és labdák. Azonban ezek a játékok hamar áldozatául esnek a kutyus fogainak, így éves költségük 8.600 Ft körül mozog. Extraként vásárolható egyéb intelligencia fejlesztő játék is (6.100 Ft).

Kedvencünk testi egészségéről sem feledkezhetünk meg. A veszettség és egyéb fertőző betegségek elleni éves oltás, valamint az egészséges kutyákra vonatkozó vizit körülbelül 17.000 Ft-ra tehető. Ha a kutyának problémás fogai vannak és a boltokban kapható fogtisztító termékek nem működnek, akkor szükség lehet extra fogtisztításra is (45.000 Ft).

Plusz kiadás lehet a területenként és kutyafajtától eltérő szabályokkal rendelkező ebadó is, aminek maximum értéke 20.000 Ft.

Az utolsó kategória olyan szolgáltatásokat tartalmaz, mint kutya-gondozás, kutyahotel és biztosítás (94.000 Ft) . Habár ezek a szolgáltatások nem kötelezőek, megkönnyíthetik a gazdik életét és jól jöhet, ha a kutyus megbetegszik.

Az alap csomag, ami csak a kutyának szükséges termékeket és szolgáltatásokat tartalmazza kisebb termetű kutya esetén 150.000 Ft és a nagyobbak esetén pedig kicsivel több, mint 300.000 Ft. A prémium csomag 400.000 Ft és 930.000 Ft éves kiadást is jelenthet.

Csodálatra született

A világszerte legnépszerűbb macskafajták (perzsa, maine coon, sziámi) ára 80.000 Ft körülire tehető Magyarországon. Az ivartalanítással és chippeléssel együtt járó költségek további 22.000 Ft-tal növelik az induló készlet árát.

Forrás: picodi.com

A macska alapvető kezdő készletének ára 25.000 Ft körüli. Ez egy alomdobozból, lapátból, kaparófából, ágyból, keféből, tálakból, hordozóból és karomvágóból áll. A kibővített készletben (51.600 Ft) megtalálhatóak olyan extrák is, mint a póráz, hám és cicaruhák, valamint egy nagyobb bújkálásra is alkalmas játszó-kaparóoszlop, esetleg automatikus ételadagoló.

Egy leendő macskatulajdonos rendszeres költségeit 5 kategóriába soroltuk:

 • étel,
 • játékok,
 • higiénia,
 • állatorvosi ellátás,
 • egyéb kiadások

Egy éves macskaeledel költsége 117.000 Ft-ot jelent a gazdinak. Azonban, ha prémium termékekkel szeretné kényezetetni a cicát akkor ez plusz 41.000 Ft-tal több lehet.

A játék kategória, amibe beletartoznak a sípoló egerek, tollas játékok és labdák, 4.100 Ft-ba, valamint, ha extra kiegészítőket is vásárolunk a cica szórakoztatására, 14.400 Ft-ba kerül.

Az ápolás és higiénia a legköltségesebb a kategóriák között. Az alapkészlet éves kiadása 138.000 Ft-ot jelent. Ez a kategória tartalmazza az almot, hordozó tisztasági kellékeket, sampont, kullancs és bolhavédelmi termékeket és féregtelenítőket. A szakembertől való ápolás pedig extra 17.000 Ft-ba kerül.

Az állatorvosi megelőző-vizsgálatok 10.000 Ft-ot jelentenek. Az oltás, fogtisztítás ugyan nem kötelező, de jelentősen javítják a macska jólétét, ezek plusz 54.000 Ft-ba kerülnek éves szinten.

Az utolsó kategóriába az egészségbiztosítás és kisállat-szállók tartoznak. Ezen kiadások költsége éves 67.600 Ft.

Összesítve a macska éves tartásának a költsége 269.100 Ft. Ha a gazdi úgy dönt, hogy a kibővített készlet elemeit vásárolja leginkább, akkor akár évi 459.000 Ft-ot is költhet kedvencére.

A keresés módszertana

A kedvtelésből tartott állatok iránti érdeklődés növekedése a Google Ads adataira épült, amelyek egy kutya vagy macska örökbefogadásához és tartásához kapcsolódó keresések lekérdezéseihez tartoztak 2019-2020-ban. A termékek és szolgáltatások ára online áruházaktól, állatorvosoktól és gondozóktól származnak. A termékek és szolgáltatások listája az alábbi linken megtalálhatóak.

(Képek: Getty Images Hungary, Picodi.com)

kutyatartás kutyatartás költsége kutyavásárlás mennyibe kerül egy kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!