hirdetés

Hogyan működik és miért jó a kutyachip? 2013 óta kötelező a beültetés

Buzgó Csilla

2020. július 15

Manapság már nem választás kérdése a rizsszem méretű kapszulában elhelyezett transzponder beültetése. Kíváncsi vagy, mire jó és hogyan működik?

hirdetés

Magyarországon 2013 óta kötelező a 4 hónaposnál idősebb kutyák megjelölése a kis szerkezettel. Kizárólag állatorvos végezheti el a chip beültetését, és szintén ő intézi a regisztrációt is.

Milyen adatokat tudnak leolvasni a kutyáról?

A chipszám birtokában a nevét, fajtáját, nemét, illetve azt, hogy veszélyesnek nyilvánították-e, továbbá legutolsó veszettség elleni oltásának típusát és dátumát. Tévhit, hogy ily módon bárki, aki megtalálja elveszett kutyádat, egy chipolvasó segítségével a személyedről szóló információkhoz is hozzájuthat. Ezeket csak a speciális jogosultsággal rendelkező állatorvosok láthatják a rendszerben, így aggodalomra semmi okod.

Megmutatja, hol van helyileg az elveszett kutya?

A mikrochip egyelőre nem képes GPS jeleket sugározni, így elkóborolt kutyádat sem tudod bemérni a segítségével.

Ha szökős a kutya, érdemes egy nyomkövetős pórázt beszerezned. Valamint elérhető egy magyar nyelvű alkalmazás is, melyet minden kutyabarátnak érdemes letöltenie: a Vigyél Haza! Kutyakereső nem csak arra ad lehetőséget, hogy ha kóbor kutyát látsz, arról fotót és megtalálási helyszínt tölthess fel az adatbázisba, hanem saját elveszett kutyusodat is ugyanígy fényképpel regisztrálhatod.

A telefon helymeghatározó funkciója segítségével láthatod az elveszett, a megtalált és az örökbe fogadható kutyákat a környékeden, illetve azokat a benzinkutakat, kávézókat, éttermeket, melyek rendelkeznek ingyenesen használható kutyachip-leolvasóval.

Ha sérült, beteg állattal találkozol, az app ebben az esetben is támogatja törekvéseidet: részletes, képes elsősegélynyújtási kézikönyvet biztosít átlátható és jól navigálható formában.

Nem veszélyes a chip a kutya egészségére?

Egyáltalán nem, a kapszulahéj szövetbarát anyagból készül, és legtöbb esetben semmilyen komplikáció nem üti fel a fejét a beültetés után. A rendszeres állatorvosi vizsgálatok során egyébként is ellenőrzik, hogy a mikrochip nem csúszott-e el időközben, illetve továbbra is rendeltetésszerűen működik-e.

Mennyibe kerül a beültetés?

A szolgáltatás ára rendelőnként változhat. Akad olyan állatorvos, aki már 3500 Ft-ért megcsinálja, de sokhelyütt 6-7000 Ft-ot is elkérnek a műveletért. Igaz, utóbbi árkategória elérhetővé teszi az extramini méret beültetését és a NÉBIH regisztráció mellett a PetVetData adatbázisba történő lejelentést is.

Milyen további teendőim vannak a chippel kapcsolatban?

Ha bármilyen változás áll be a személyes adataidat illetően, például elköltözöl és más lesz a bejelentett lakcímed, vagy telefonszámot cserélsz, azt az orvos díjmentesen rögzíti az adatbázisban. Kutyád 15 jegyű chipszáma az oltási könyvben van feltüntetve, ezt érdemes a telefonodba vagy egy mindig nálad lévő kis cetlire feljegyezned, hogy probléma esetén azonnal tudj intézkedni.

(Képek: Getty Images Hungary)

elveszett kutya gondozás kutyachip

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!