hirdetés

Hány éves a gyereked? Kutyagondozási feladatok, amiket bízz rá, hogy jó gazdi váljon belőle

László Enikő

2022. április 6 - Képek: Getty Images Hungary

A gyerekek szivacsként szívják magukba a tudást, és számos feladatot szívesen elvégeznek, főleg, ha szeretett négylábújukról van szó. Összeszedtük, milyen korban, milyen feladatokat bízhatsz rájuk!

hirdetés

Egy házi kedvenc kiválasztásakor nagyon fontos, hogy ügyelj arra, hogy az állat temperamentuma megfelelően illeszkedjen a család életmódjához. A háziállatok sok éven át örömet okozhatnak, ha helyesen választják ki őket, és az róluk való gondoskodás segíthet a gyermekeket kedvességére, türelemre és felelősségre tanítani. A gyerekek emellett élvezik, ha néhány tevékenységet rájuk bíznak, és sokat is tanulnak belőle. De mikortól, milyen feladatokat adhatsz nekik?

Elsősorban a szülő ismeri legjobban gyermeke képességeit, ő tudja, milyen feladatokat képes ellátni, mire áll készen, és mi igényel még egy kis gyakorlást. A gyerekek szeretnek részesei lenni kedvencük gondozásának, még ha ez a legapróbb feladatokban is nyilvánul meg. Fontos, hogy jó példát lássanak, és a szülő türelemmel tanítsa meg nekik, mit, hogyan kell csinálni. A kutyával való helyes bánásmódot már 3 éves kor előtt el kell kezdeni rögzíteni a gyerekekben. Mindenekelőtt elengedhetetlen, hogy a szülők megmutassák, hogyan kell szépen simogatni az ebet vagy játszani vele. El lehet nekik magyarázni, hogy Morzsi oltásra megy, mert ha nem kapja meg a szurit, beteg lesz. Mivel a kicsik is gyakran kapnak oltást, könnyen megértik az ilyet, és megtanulják, miért szükséges. Mesélhetnek nekik a szülők az eb gondozásáról, hogy miért fontos rendszeresen fésülni, kitisztítani a fülét, elvinni sétálni, játszani vele.

3-5 éves korig

Az ilyen korú gyerekek minden bizonnyal gondosan simogathatják állataikat és játszanak is velük. Meg is jutalmazhatják őket néhány falattal (persze csak olyannal, ami egészséges). A 3-5 évesek túl fiatalok ahhoz, hogy etessenek vagy egyedül sétáltassanak egy állatot, de segíthetnek a szülőknek vagy idősebb testvérnek néhány feladatban. Például, tarthatják a pórázt (amit egy idősebb is fog), miközben sétáltatják a kutyát. Egyes pórázakon egy extra hurok van, amelyet egy ilyen korú gyermekek megfoghatnak. Meg lehet őket tanítani arra, hogyan kell finoman kifésülni a kedvenc bundáját, eleinte szülői segítséggel.

6-8 éves korig

A 6-8 éves gyerekek szívesen tanulnak, de szükségük van egy idősebb testvér vagy felnőtt felügyeletére. Az egyszerű trükkök és parancsok megtanítása, valamint az apportírozás nagyszerű módja annak, hogy gyermeked gondoskodjon kedvence mentális és fizikai igényeiről. Gyermeked a kutyaiskolába is elkísérhet téged, ahol ő is gyakorolhat néhány feladatot kedvencével. A kertben, zárt területen a kisebb vagy pórázt nem rángató ebeket már egyedül is sétálhatják, ami nagyszerű gyakorlás a későbbi évekre, amikor már felügyelet mellett, de egyedül foghatják a pórázt. Emellett például már rájuk lehet bízni, hogy ők cseréljék a vizet az eb táljában.

8-11 éves korig

9 évesen a legtöbb gyerek, akit helyesen tanítottak, rövid távon sétáltathatja a kutyáját egy felnőtt mellett. 10 és 11 évesen, gyermektől függően, valószínűleg a környéken már egyedül is sétáltathatják kutyájukat. Ebben a korban a legtöbb gyerek ápolhatja kedvencét, játszhat vele, az idősebbek pedig ebben a korosztályban segíthetnek felszedni az ürüléket is! Hiszen meg kell tanulniuk, hogy ez is a gondozás része. A megfelelő higiénia megtanítása persze kulcsfontosságú, és a gyermek egyéni érettségétől függ. Az ilyen korú gyerekek segíthetnek fürdetni kutyájukat, és megtanítható nekik, hogyan etessék a család kedvencét.

A helyes ápolásra is érdemes megtanítani gyermekedet.

12 éves kor felett

A felelősség egy teljesen új világa nyílik meg, ahogy gyermeked eléri ezt a kort. Ekkor már felelősségteljesebbek, és könnyedén meg tudnak oldani szinte minden kisállat-gondozási feladatot. Persze mindent úgy, hogy annak helyes kivitelezését egy felnőtt már megtanította nekik.

ápolás etetés gondozás gyerek és kutya gyerek feladatai kutya és gyerek sétáltatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink