hirdetés

A daganattal küzdő kislányt és kutyáját semmi sem állíthatja meg: a kutyás világ legnagyobb rendezvényére kvalifikálták magukat!

László Enikő

2023. január 28 - Kép: Facebook

Freya csupán nyolc éves, de már olyan dolgokkal kellett szembenéznie, amelyek egy felnőtt számára is hihetetlenül nehéznek bizonyulnak. Ő viszont nem adja fel, bár beteg, semmi sem állíthatja meg abban, hogy szeretett kutyájával, Echóval versenyezzen. Az egyik nagy álmuk eljutni az idei Crufs-ra, ami a kutyás világ egyik legnagyobb rendezvénye.

hirdetés

Freya járni is alig tudott, amikor negyedik stádiumú Wilms-tumorral (a leggyakoribb gyermekurológiai daganat) diagnosztizálták 2022 decemberében. Tavaly tévéből nézte a Crufts-ot, ami a kutyás világ egyik legkiemelkedőbb eseménye, amin ebek és gazdáik mérettethetik meg magukat. Idén az eseményt március 9 és 12 között tartják, Freyának pedig minden álma az volt, hogy eljusson ide kedvencével, Echóval. A páros nem ismer lehetetlent, és sikerült Bostonban kvalifikálniuk magukat, így részt vehetnek a 2023-as Crufts-on! Freya a verseny reggelén ért haza a kórházból, nem sokkal később pedig már Echót vezette fel a ringben.

Freya és Echo a Crufts-on

A kislányban hatalmas akaraterő lakozik, mindent megtett azért, hogy elérje célját, és részt vegyen a Crufts-on. Korábban handler órákat vett, melyeket kifejezetten fogyatékossággal és egészségügyi problémákkal élőknek tartottak. Ez a képzés volt az egyetlen, ahol vállalták Freya és Echo felkészítését, így minden órára 60 percet autózott a páros. A kitartás pedig meghozta gyümölcsét.

A birminghami utazás azonban költséges, így Freya tanítója, aki a handlerkedést oktatja, létrehozott számára egy GoFundMe oldalt, ahol adományokat gyűjthetnek. A cél 300 font volt, a cikk írásakor azonban már 4226 fontnyi pénzadomány gyűlt össze alig több mint 2 hét alatt. Így hát Freya és Echo márciusban versenyezhet a kutyavilág egyik legrangosabb eseményén! A szükséges 300 font 4 nap alatt összegyűlt, a további befolyt összeget pedig egy gyermekrák alapítványnak fogják felajánlani.

Kutyák hatása a daganatos gyerekekre

A kutyák köztudottan nagyszerű terápiás állatok még akkor is, ha nem kifejezetten erre lettek kiképezve. De az ebek ösztönösen tudják, kinek van rájuk szükségük. Sőt, az ebek a daganatos megbetegedéseket ki is tudják szagolni és gyakran figyelmeztetik erre gazdájukat. Számos történet szól arról, hogy hogyan mentették így meg a kutyák gazdáik életét. Hanem is ők maguk fedezik fel a problémát, mindenképpen hatalmas segítséget és lelki támogatást nyújtanak az embernek, főleg akkor, amikor az még gyerek. A kicsik számára hatalmas trauma ez, amit szinte lehetetlen feldolgozni, az ebek azonban mindig ott teremnek, ha csak egy kis lelki támasz kellene, egy nyálas puszi vagy egy puha bunda, amibe bele lehet fúrni az ujjainkat. Azonnal mosolyt csalnak az arcokra, csóváló farkuk láttán pedig egy-két pillanatra el lehet felejteni minden bánatunkat. Ők mindig a mának élnek, mindig pozitívak és célt adnak az életünknek.

crufts daganatos beteg gyerek gyerek és kutya handler kiállítás kutya és gyerek kutya gyerek kapcsolat kutya megérzi a rákot kutyakiállítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!