hirdetés

Így lehet terápiás eb a kutyád: kamatostul megtérül a félévnyi kemény munka

Buzgó Csilla

2020. október 10

Úgy véled, ti vagytok a legtökéletesebb kutya-gazdi páros a környéken? Gondolkodtál már azon, hogy mi lenne, ha kivételes kapcsolatotokból mások megsegítéséért kovácsolnátok előnyt?

hirdetés

Nem kell feltétlenül pedagógusi vagy egyéb szakirányú végzettséggel rendelkezned ahhoz, hogy kedvenceddel együtt jelentkezhessetek az állatasszisztált terápiás képzésre.

Mik a tanfolyamra való beiratkozás feltételei?

Kutyusodnak be kell töltenie az egyéves kort, illetve megfelelő temperamentummal kell rendelkeznie. A legtöbb kiképzést végző szervezet oktatási terve magába foglalja az alapszintű engedelmességi gyakorlatokat, de akadnak olyan egyesületek, ahol elég, ha ennek a vizsgának az anyagával tisztában van az eb.

Ebben az esetben a tanfolyam megkezdése előtt kedvencednek tanúbizonyságot kell tennie arról, hogy képes az alapvető parancsokat teljesíteni, tehát alkalmas a további, magasabb szintű gyakorlatok elsajátítására.

Tőled csupán a kellő motivációt, az elhivatottságot és a 18. életéved betöltését várják el, és már bele is vethetitek magatokat a terápiás felvezető- és kutyaképzésbe.

Hol lehet elsajátítani ezeket az ismereteket?

A habilitációs kutyák kiképzésével és gazdijaik oktatásával foglalkozó egyesületek a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület égisze alatt gyűlnek össze, náluk tájékozódhatsz a lakhelyedhez közel eső lehetőségekről.

Ugyanitt informálódhatsz abban az esetben, ha már van szakirányú végzettséged, pl. pedagógus, szociális munkás vagy pszichológus, esetleg ezen képzések hallgatója vagy és hivatásos terapeutává szeretnél válni. Ha nem ezen a területen tevékenykedsz, de annyira megtetszik a segítőkutyák világa, hogy szívesen foglalkoznál szakszerű kiképzésükkel, OKJ-s tanfolyam keretében ezt is megtanulhatod.

Mi a különbség a terápiás és a személyi segítőkutya között?

A terápiás eb tevékenysége során felvezetőjével (ideális esetben veled) és egy szakképzett nevelővel (pedagógus, gyógypedagógus, stb.) működik együtt csoportos vagy egyéni foglalkozásokon.

A személyi segítőkutyákat viszont azért képzik, hogy igény esetén hallás- látás-, vagy mozgássérült, illetve egyéb tényezők miatt rászoruló emberek rendelkezésére bocsássák őket – természetesen szigorú feltételek mellett. Továbbá ezek az ebek rendszeresen részt vesznek óvodai, iskolai, munkahelyi bemutatókon is.

Miben tudtok segíteni, ha elvégzitek a tanfolyamot?

Kedvenced számos trükköt, érdekes gyakorlatot és vezényszót tanul majd a képzések alatt, illetve kettőtök kapcsolatát is szorosabbra fűzitek a célirányos gyakorlatok során. Ha nem váltok egyesületi taggá, általában együttműködési szerződés birtokában közvetítenek ki titeket a különböző foglalkozásokra, ahol a már említett szakemberrel karöltve varázsolhattok mosolyt közönségetek arcára.

Az állatasszisztált terápiás foglalkozások célja általában a mozgásfejlesztés, a szellemi-lelki egészség megőrzése és a társas kapcsolatok, a kommunikációs készségek fejlesztése. Támogathatjátok a különböző függőségektől szenvedő, a tanulási, magatartási problémákkal, illetve az értelmi akadályozottsággal élő, vagy az ebektől rettegő emberek, kórházi páciensek rehabilitációját is.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatasszisztált terápia segítő kutya alapítvány segítő kutya képzés terápiás kutya terápiás kutya vizsga

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!