hirdetés

A hősiesség mintaképei: kutyák, akiknek tömegek köszönhetik életüket

Buzgó Csilla

2020. augusztus 22

Mióta ember és kutya szövetséget kötött, legendák őrzik leghűségesebb négylábú barátaink önfeláldozó tetteit. Ezek közül válogattunk most a teljesség igénye nélkül.

hirdetés

Ha minden, emberek életét megmentő, segítő négylábú érdemeit sorra vennénk, talán egy hét alatt sem végeznénk a feladattal. Kiválasztottuk hát azokat a megható élettörténeteket, melyek örökké fényes csillagként ragyognak az emberemlékezet égboltján.

Lajka

Az 1957-ben első élőlényként a világűrbe lőtt kutya a szovjet propagandagépezet kedvenc kabalaállata lett. Sajnos kevesen tudnak azokról a szörnyűségekről, melyek a kulisszák mögött zajlottak Lajka és társai kiképzése során. Annak érdekében, hogy felkészítsék a kutyákat az űrutazásra, hetekig borzasztó körülmények között tartották őket. Mivel Lajka bizonyult a legszívósabbnak, őt választották ki a küldetésre.

Bár a hivatalos sajtóközlemények megpróbálták kozmetikázni az állat halálának körülményeit, végül kiderült, hogy szörnyű kínok közepette vesztette életét a Szputnyik-2 fedélzetén a kabin túlhevülésének következtében.

Emlékét ma is őrzi a köztudat, s egy moszkvai katonai kutatóintézet bejárata elé emelt gyönyörű emlékmű.

Smoky tizedes

Ma már egyáltalán nem meglepő, hogy egészen kicsiny termetű kutyákat alkalmaznak katonai bevetéseken, ám a második világháború idején ez még furcsaságnak számított. Bill Wynne amerikai tizedes egy katonatársától vásárolta Smokyt, az aprócska yorkie-t, amikor Új-Guineában állomásozott 1944-ben. Bár az eb sosem kapott kiképzést, hivatásos harcikutyákhoz méltó módon segített az ötös számú légierő tagjainak 12 repülős bevetésen át.

A bátor apróság egyik leghíresebb hőstette az volt, amikor 250 katona többnapi életveszélyes munkáját megspórolva áthúzott egy távíróvezetéket egy 20 cm átmérőjű, 21 m hosszú csövön. Smoky hadi megbízatásai mellett sebesült katonák kórházi rehabilitációját is “vállalta”, akik teljesen odavoltak a hihetetlen trükköket produkáló mókás yorkshire terrierért.

Smoky, a háborús yorkshire terrier.

A parányi szuka kutyus végül 8 harci csillagot, tizedesi rangot és világhírnevet szerzett gazdija oldalán, aki hű társa történetét a Yorkie Doodle Dandy című életrajzi könyv lapjain mesélte el.

Togo és Balto

Az 1925-ös szérumfutás néven elhíresült kutyaszános mentőakció két leghősiesebb ebének érdemein sokáig vitatkozott a közvélemény. A két szánhúzó -50 fokos fagyban, életveszélyes hóviharok söpörte tájakon vezette csapatát az alaszkai Nome városa felé, hogy a hirtelen kitört diftériajárvány ellenszérumát a lakossághoz juttathassák.

Gunnar Kaasen és Balto

A vasúti és légi szállítás lehetőségét a zord időjárás miatt a hatóságok kizárták, így az 1085 km-es távot húsz hajtónak és kutyáiknak kellett megtenniük váltásban. Balto és Togo a futás alatt többször hozott olyan ösztönös döntéseket, melyek megmentették az egész fogat és a hajtók, Leonhard Seppala és Gunnar Kaasen életét. Ugyan az út utolsó 85 km-ét Balto vezetésével tették meg, Togo és Seppala 146 km-es hajtása viszontagságosabb volt, és akár halállal is végződhetett volna, ha Togo szimata és ösztönös megérzése nem vezeti a hajtót kerülőútra.

A hős szánhúzókat a sikeres akció után egy egész nemzet ünnepelte, elnöki kitüntetéseket kaptak, s mindkettejükről filmek készültek, melyek azóta is őrzik a csodálatos és bátor huskyk emlékét.

Leonhard Seppala és Togo

Stubby őrmester

Az amerikai hadtörténet legtöbbször kitüntetett kutyusa az első világháború idején szolgált másfél évig gazdája, James Robert Conroy tizedes mellett Franciaországban. A valószínűleg staffordshire bullterrier keverék 17 ütközete során minden nap életveszélyes körülmények között védte a 102-es gyalogos ezred katonáit a biztos haláltól.

Kiszagolta a mustárgázt, éles hallásának köszönhetően figyelmeztette csapatát a tüzérségi lövedékek közeledésére, és több ízben meg is sérült, miközben ellenséges katonák támadását verte vissza. Egyik legmulatságosabb hőstette bejárta a világsajtót: egy német katonát a nadrágja ülepénél elkapva tartott egy helyben, amíg az amerikai erősítés meg nem érkezett.

Leszerelését követően Stubby őrmesterből természetesen világsztár lett, több mint négy könyvet írtak róla, s 2018-ban egész estés animációs film készült kalandjairól. 1926-os halála után hosszabb nekrológot kapott a New York Times-ban, mint sok korabeli híres ember.

Gander

A kanadai újfundlandi kutya eredetileg Pal névre hallgatott és a Hayden családnál élt boldogságban addig a napig, míg véletlenül játék közben meg nem karmolta egy kisfiú arcát. Szerető gazdáit az orvos válaszút elé állította: vagy elaltatják, vagy elajándékozzák az állatot. Tulajdonosa a könyörületes döntést hozta, és örökbe adta őt a kanadai hadsereg fegyveres ezredének.

Az alábbi angol nyelvű videóban megismerheted Gander történetét:

Gander 1941-ben Hongkongba utazott a katonákkal, s mikor a japánok megszállták a területet, három ütközetben segített kétlábú társainak visszaszorítani a támadásokat. Az egyik összecsapás sajnos végzetes lett számára. Egy japánok által hajított kézigránátot a szájába véve rohanni kezdett az ellenség felé, ám a robbanószer útközben aktiválódott, kioltva a hős kutya életét.

A bátor újfundlandi önfeláldozó tettével számos sebesült kanadai katona életét mentette meg. 2000-ben, 59 évvel a halála után kitüntették a a Viktória-kereszttel egyenrangú Dickin-medállal, amely a legmagasabb katonai elismerés állatok számára.

Rags

A párizsi kóbor kutyából háborús hőssé vált kis terrier 1918 júliusában került az amerikai 1-es számú gyalogsági szakaszhoz James Donovan közlegény jóvoltából. A katona a harcok során kiképezte a magyarul talán Rongyosnak nevezhető Ragset kézzel írott üzenetek továbbítására a lövészárkok között. Mint később kiderült, ezzel megmentette az egész csapat életét.

Rags a Meuse-Argonne offenzíva során egy létfontosságú levelet csempészett át nyakörvén a szövetséges katonáknak, melyben erősítést kértek a németek által körülvett 42 ember számára. Annak ellenére, hogy lövedékek tucatjai suhantak el, bombák robbantak, vegyi fegyverek párologtak körülötte, valamint a fél szemét is elvesztette, a bátor kutyus véghez vitte gazdája tervét, és az akció sikerrel zárult.

Rags 1936 márciusában, 20 éves korában halt meg az Egyesült Államokban, temetését katonai parádé kísérte, s emlékművet állítottak tiszteletére az Aspin Hill Memorial Parkban.

Mancs

Minket, magyarokat határtalan büszkeséggel tölt el, hogy a modern éra egyik leghíresebb mentőkutyája hazánk fia. Az 1994-es születésű Miskolci Sátán Mancs már egész zsenge korában megcsillogtatta tehetségét a személykeresés terén híres és szerető gazdája, Lehoczki László oldalán.

A Mancs szobor felavatása Miskolcon

1998 és 2005 között számos országban, a legnagyobb természeti katasztrófák idején kutatott áldozatok és túlélők után sikeresen. Magyarországon komoly eltűnéses esetek százait oldotta meg szárazföldön és a vízben egyaránt. Kiváló szimatának és magas intelligenciájának köszönhetően képes volt megkülönböztetni a katasztrófák élő áldozatait az elhunytaktól, azaz kétféleképpen tudott jelezni, ha talált valakit a romok alatt.

Mancs zenét hallgat a repülőn.

Mancs és Lehoczki László a világ legnagyobb sajtótermékeiben szerepelt a kutya hihetetlen teljesítményének köszönhetően. A CNN is közvetítette az 1999-es izmiti földrengések mentési munkálatait, melyek során Mancs 82 órával a katasztrófát követően egy még életben lévő hároméves török kislány hollétét jelezte a törmelékek alatt.

Mancsi 2004-ben díszes ceremónia keretében szobrot kapott Miskolc belvárosában, 2006-ban pedig saját kiképzésű utódokat hátrahagyva vándorolt át az örök vadászmezőkre. Mindent köszönünk neki és Lehoczki Lászlónak!

(Képek: Getty Images Hungary, YouTube, Wikipedia – Balto)

harci kutya híres kutyák hős kutya hős kutyák hőstettek kiképzés Lajka Mancs szeretet történelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!