hirdetés

Ők voltak januárban a hónap kutyái: magyar nyomozókutya és életmentő kóbor eb is szerepel a listán

László Enikő

2022. január 30 - Képek: Getty Images Hungary

Új cikksorozatunkban minden hónap végén sorra vesszük azokat a kutyákat, akik bátorságukkal, hősiességükkel, segítőkészségükkel kiemelkedően és elismerésre méltóan cselekedtek.

hirdetés

A kutyák folyamatosan le tudnak nyűgözni minket. Újra és újra bebizonyítják, hogy legjobb barátaink, és önzetlenségük, hűségük nem ismer határokat. A top 5-öt nehéz volt kiválasztani, hiszen a maga módján minden négylábú egy hős. Jöjjön most az az öt eb, aki januárban kiemelkedett mind közül!

Douglas, a magyar nyomozókutya

Január 18-án egy sajószentpéteri szociális intézményből érkezett segélykérés a rendőrök részére. Egy 63 éves férfi eltűnését jelentették be a kora esti órákban. Az eltűnt délután, engedély nélkül hagyta el az intézményt, vélhetően az időjáráshoz képest alulöltözve. A férfi nehezen tájékozódott, így félő volt, hogy egyedül nem lenne képes visszatalálni. A kazincbarcikai rendőrök rögtön megkezdték a kutatást, a kerítés tövében pedig egy fél pár papucsot találtak.

Douglas, a nyomozókutya a papucsról vett szagnyomot másfél kilométeren át követte, és a közeli temetőhöz vezette a rendőröket. A sírkertben megtalálták a férfit, aki a hideg miatt már erősen reszketett, mivel csupán egy pulóvert és egy nadrágot viselt. Douglasnek hála az eltűntre még időben rátaláltak, és a mentők időben megkezdhették a kihűlés jeleit mutató férfi ellátását.

A malamut, aki 13 órán át tartotta melegen gazdáját a hegyekben

Grga Brkić és alaszkai malamutja, North szilveszterkor indult hegyet mászni a horvátországi Velebit-hegységbe. A férfi azonban megcsúszott, és 150 métert zuhant, sérülései miatt pedig képtelen volt megmozdulni. Mivel túrázótársai az időjárási viszonyok miatt nem tudtak segíteni a férfinak, elindultak értesíteni a mentőcsapatot. North, a 8 hónapos hűséges társ sem tétlenkedett: odabújt gazdájához, hogy addig is melegen tartsa. Összesen 13 órán át védte a sérült férfit a hidegben, még akkor sem ment el mellőle, amikor megérkezett a segítség. North-nak és a mentőcsapatnak köszönhetően Grga Brkić megmenekült.

Rendőri segítséget hívott balesetet szenvedett gazdájához Tinsley

Január 3-án este a New Hampshire-i rendőrök egy kóbor kutyára lettek figyelmesek az út közepén. Be akarták fogni, de nem jártak sikerrel, a németjuhász pedig úgy tett, mintha azt akarná, hogy kövessék. A rendőrök így is tettek, mígnem a kutya egy árokba borult autóhoz vezette őket. A Tinsley nevű eb ezzel megmentette gazdája és utasa életét, akik már a kihűlés jeleit mutatták. A hűséges társ még az orvosi vizsgálatok alatt sem ment el gazdája mellől. Feltehetően a férfi ittasan vezetett, ezért a rendőrség eljárást indított ellene. A hős Tinsleyt pedig sokan élő Lassie-ként emlegetik, tettéért pedig rengeteg finomságot kapott hálás gazdájától.

A hős kutya, aki a folyóból mentette ki a fuldokló őzgidát

Hamar népszerűvé vált az a videó az interneten, melyben egy fekete labrador látható, amint kiment a folyóból egy rémült őzgidát. A kutya önként vetette magát a bajba jutott állat után, aki nélküle valószínűleg nem élte volna túl a szerencsétlen esetet. A felvételt a labrador gazdája készítette, de kiléte és az eb neve is egyelőre ismeretlen.

Az alábbi videóban látható a mentés:

Kóbor kutya tartotta melegen az eltűnt kislányt

Január 13-án Oroszországban egy 10 éves kislány tűnt el iskolájából. A hóvihar nehezítette a keresését, így csak 18 órával később bukkantak rá. A megtalálás körülményei szívmelengetőek voltak. A gyermek egy matracon ült, egy kóbor kutyát ölelgetve. A hatóságok szerint valóságos csoda, hogy a lány életben maradt ilyen időjárási viszontagságok között. Megmenekülésének oka pedig minden bizonnyal a kóbor eb volt, aki melegen tartotta, ezzel megmentve életét.

a hónap kutyái életmentés életmentő kutya életmentő kutyák hős kutya hős kutyák hőstettek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink