hirdetés

A hős rendőrkutya: első bevetésèn megtalálta az elveszett anyát és gyermekét

Ferenczi Deborah

2022. január 18 - Képek: Getty Images Hungary

Az eltűnt személyek keresésében a legmeghatározóbb szerepet egyértelműen a kutyák töltik be. Ugyanis kifinomult szaglásuknak köszönhetően olyan nyomokat képesek megtalálni, amit egy ember nem tudna. Az ebek képességeinek köszönhetően az esetek jelentős százalékában sikeresen megtalálják az eltűnt vagy éppen elszökött személyeket.

hirdetés

Nemrégiben történt Walesben, hogy Max, a kétéves németjuhász és gazdája Peter Lloyd rendőr, akik éppen hogy letették a vizsgájukat, már első alkalommal hatalmas sikert arattak. Ugyanis bejelentés érkezett a rendőrségre, hogy egy édesanyának és 1 éves gyermekének nyoma veszett.

Az elveszettek megtalálása

A keresést azonnal elindították, mivel az anya és gyermeke addigra már egy teljes napja eltűntek. Ennek okán az elsődleges szempont az volt, hogy minél hamarabb rájuk találjanak. Szerencsére Maxnek köszönhetően viszonylag gyorsan sikerült rábukkannia a nő kocsijára, így már a kiindulási pont adott volt. Tudták, hogy nem lehetnek messze. A dinamikusabb keresés érdekében egy helikoptert is bevetettek, ám nem a járműnek köszönhetően kerültek elő az eltűntek. Ugyanis az újdonsült rendőrkutya, Max találta meg a hölgyet és gyermekét, akik egy szikla peremén húzták meg magukat. Szerencsére nem történt komolyabb bántódásuk. Max szimata nélkül nagyon nehéz lett volna ezt a hatalmas terület átfésülni, és egészen biztosan hosszabb ideig tartott volna a keresés.

Bagira, a magyar tehetség emlékére

Hogy egy hazai példával is éljünk, Bagira, az ország egyik valaha volt legtehetségesebb rendőrkutyái között volt számontartva. Nem csupán számos eltűnt személyt kutatott fel, de körözött bűnözőket, elrejtett csempészárukat is talált. Különleges ereje elképesztő dinamizmusában és kitartásában állt. Bagira mentett kutya volt, majd csodával határos módon a terrorelhárítók csoportjába került, ahol számtalanszor elképesztő bátorsággal szállt szembe a bűnözéssel, és segítette a kommandósok munkáját egészen nyugdíjba vonulásáig.

Az alábbi riportban látható Bagira:

Hogyan képesek a kutyák megtalálni az eltűnt embereket?

Elképesztően kifinomult szaglásuknak köszönhetően az ebek képesek arra, hogy levegőben és a talajon hagyott szagminták alapján, akár többnapos nyomokat is gond nélkül beazonosítsanak, és az alapján megtalálják az eltűnt személyt. A hagyományos személykereső ebek a talajtöréseken hagyott szagnyomok alapján tájékozódnak. Ennek jellemzője, hogy szorosan a föld felé tartott orral közlekednek. A légszimatot alkalmazó kutyák a levegőben hagyott szagnyomok alapján való nyomkövetést részesítik előnyben. A test teljes felületén egyedi kipárolgással rendelkezik minden ember, így nem csupán a földön hagyunk nyomot, hanem a levegőben is. Ez alapján gond nélkül tudnak tájékozódni az ebek, és ennek köszönhetően sikeresen meg tudják találni az eltűnt személyeket.

híres kutyák kutya szaglása nyomkövető kutya rendőrkutya személykereső kutya szolgálati kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!