hirdetés

Újabb rendőrségi kutyavásár lesz Dunakeszin: keverékekből is válhatnak szolgálati kutyák?

László Enikő, 2022. január 25 - Kép: Facebook – Magyar Rendőrség

A rendőrség immáron sokadik alkalommal, 2022-ben pedig már másodjára rendez kutyavásárt Dunakeszin. Milyen ebből válhat majd szolgálati kutya?

hirdetés

A Magyar Rendőrség január 31-én ismét kutyavásárt tart Dunakeszin lévő kiképző központjában. A kiválasztási eseményre civilek vihetik el állataikat, akiket tesztelnek különböző élethelyzetekben. A megfelelt, tehát szolgálati kutyának alkalmas ebeket pedig a rendőrség megvásárolja a tulajdonostól.

Rendőrkutya kerestetik!

„Szolgálati kutyáink utánpótlása érdekében kutyakiválasztást tartunk 2022. január 31-én. Ezen a napon 9 és 12 óra között a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Dunakeszi telephelyén (2120 Dunakeszi, Repülőtéri utca 3.) várjuk a kutyákat. A bírálatra felvezetett állatoknak az itt található feltételeknek kell megfelelniük.

Bővebb felvilágosítást hétköznapokon 07.30 és 13.00 között a 06-1/441-1981 és a 24-404 (BM) telefonszámokon kérhetnek az érdeklődők.

A kiválasztási eljárásra történő jelentkezést a kkak@rokk.police.hu e-mail címen várjuk.” – olvasható a police.hu-n.

Milyen teszteket kell teljesíteni?

A törzskönyv nem elvárás a jelentkezéshez, de elsősorban malinois-kat, holland vagy német juhászkutyákat, illetve ezek keverékeit várják. A négylábúaknak minimum 12 hónaposnak kell lenniük. Természetesen az ebek oltva, féreghajtva és mikrochippel vehetnek csak részt az eseményen. A kiválasztási eljárás során először szemrevételezik az ebeket, ezután ellenőrzik oltási könyveiket, okmányaikat, majd az egészségügyi állapotukat. A kutyákra egy sor feladat is vár, például lövésteszt, keresési feladatok, különböző szituációkban való viselkedés. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Az alábbi videóban látható néhány feladat:

Keverékek is lehetnek rendőrkutyák?

Mivel a törzskönyv nem feltétel, így keverékekből is válhat szolgálati eb. A NAV-nál például több nagyon tehetséges keverék is dolgozik, közülük Boo menhelyről származik. A honvédség pedig állatvédők által mentett, egykor bántalmazott kutyából képez ki robbanóanyag-kereső kutyát. Sajnos azonban általában nincs kapacitás arra, hogy a rendőrök a menhelyeket járják kutyák után kutatva. Ellenben a menhelyeknek sincs ideje, kapacitása tehetségesnek tűnő védenceiket felvonultatni a kutyavásáron. Másfelől pedig az árva ebek többsége nagy valószínűséggel (szomorú sorsuk miatt) nem fog megfelelni az olyan feladatoknak, mint például a lőszerrel való lövés. Általánosítani azonban nem szabad, hiszen számos példa van arra, hogy menhelyi árvából lett hős szolgálati kutya.

Az alábbi videóban látható a lövésteszt:

A kifejezetten munkakutyának tenyésztett ebek közül is csak nagyon kevesen mennek át ezeken a teszteken. (Illetve nem minden törzskönyves kutya munkavonalú, sokkal inkább kiállítási.) Többen azonban aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy nem feltétel a törzskönyv, ugyanis így utat nyithatunk a szaporítóknak. Egy rossz körülmények között felnőtt, nem megfelelően táplált, nem jó idegrendszerű eb azonban szintén nem fog átmenni a vizsgán. A szelekció nagyon fontos a szolgálati kutyák esetében (is), hiszen ezeknek az ebeknek olyan feladatokat kell teljesíteniük, amiket fajtársaik többsége nem tudna. Ezzel pedig akár életeket is mentenek.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon