hirdetés

Újabb rendőrségi kutyavásár lesz Dunakeszin: keverékekből is válhatnak szolgálati kutyák?

László Enikő

2022. január 25 - Kép: Facebook – Magyar Rendőrség

A rendőrség immáron sokadik alkalommal, 2022-ben pedig már másodjára rendez kutyavásárt Dunakeszin. Milyen ebből válhat majd szolgálati kutya?

hirdetés

A Magyar Rendőrség január 31-én ismét kutyavásárt tart Dunakeszin lévő kiképző központjában. A kiválasztási eseményre civilek vihetik el állataikat, akiket tesztelnek különböző élethelyzetekben. A megfelelt, tehát szolgálati kutyának alkalmas ebeket pedig a rendőrség megvásárolja a tulajdonostól.

Rendőrkutya kerestetik!

„Szolgálati kutyáink utánpótlása érdekében kutyakiválasztást tartunk 2022. január 31-én. Ezen a napon 9 és 12 óra között a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Dunakeszi telephelyén (2120 Dunakeszi, Repülőtéri utca 3.) várjuk a kutyákat. A bírálatra felvezetett állatoknak az itt található feltételeknek kell megfelelniük.

Bővebb felvilágosítást hétköznapokon 07.30 és 13.00 között a 06-1/441-1981 és a 24-404 (BM) telefonszámokon kérhetnek az érdeklődők.

A kiválasztási eljárásra történő jelentkezést a [email protected] e-mail címen várjuk.” – olvasható a police.hu-n.

Milyen teszteket kell teljesíteni?

A törzskönyv nem elvárás a jelentkezéshez, de elsősorban malinois-kat, holland vagy német juhászkutyákat, illetve ezek keverékeit várják. A négylábúaknak minimum 12 hónaposnak kell lenniük. Természetesen az ebek oltva, féreghajtva és mikrochippel vehetnek csak részt az eseményen. A kiválasztási eljárás során először szemrevételezik az ebeket, ezután ellenőrzik oltási könyveiket, okmányaikat, majd az egészségügyi állapotukat. A kutyákra egy sor feladat is vár, például lövésteszt, keresési feladatok, különböző szituációkban való viselkedés. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Az alábbi videóban látható néhány feladat:

Keverékek is lehetnek rendőrkutyák?

Mivel a törzskönyv nem feltétel, így keverékekből is válhat szolgálati eb. A NAV-nál például több nagyon tehetséges keverék is dolgozik, közülük Boo menhelyről származik. A honvédség pedig állatvédők által mentett, egykor bántalmazott kutyából képez ki robbanóanyag-kereső kutyát. Sajnos azonban általában nincs kapacitás arra, hogy a rendőrök a menhelyeket járják kutyák után kutatva. Ellenben a menhelyeknek sincs ideje, kapacitása tehetségesnek tűnő védenceiket felvonultatni a kutyavásáron. Másfelől pedig az árva ebek többsége nagy valószínűséggel (szomorú sorsuk miatt) nem fog megfelelni az olyan feladatoknak, mint például a lőszerrel való lövés. Általánosítani azonban nem szabad, hiszen számos példa van arra, hogy menhelyi árvából lett hős szolgálati kutya.

Az alábbi videóban látható a lövésteszt:

A kifejezetten munkakutyának tenyésztett ebek közül is csak nagyon kevesen mennek át ezeken a teszteken. (Illetve nem minden törzskönyves kutya munkavonalú, sokkal inkább kiállítási.) Többen azonban aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy nem feltétel a törzskönyv, ugyanis így utat nyithatunk a szaporítóknak. Egy rossz körülmények között felnőtt, nem megfelelően táplált, nem jó idegrendszerű eb azonban szintén nem fog átmenni a vizsgán. A szelekció nagyon fontos a szolgálati kutyák esetében (is), hiszen ezeknek az ebeknek olyan feladatokat kell teljesíteniük, amiket fajtársaik többsége nem tudna. Ezzel pedig akár életeket is mentenek.

kutya kiválasztása kutyavásár rendőrkutya rendőrség szolgálati kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink