hirdetés

Hogyan választják ki, hogy kiből lesz rendőrkutya? Kutyavásárt tartott a rendőrség

László Enikő

2021. január 25

Kiválasztási eljárást tartott a rendőrség Dunakeszin, melynek során a jövő nyomozókutyáit keresték. A civilek által felvezetett ebekből válogatták ki azokat, akikből egy nap rendőrkutya válhat.

hirdetés

Január 20-án és ma, január 25-én délelőtt tartották a kiválasztási eljárást, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Dunakeszi telephelyén. Az eseményen civilek vezethették fel a jövő reménységeit, a rendőrök pedig közülük válogatták ki, kiből válhat négylábú nyomozó. Természetesen csak egy alapos tréning után.

Milyen kutyákat vártak?

A kiválasztási eljáráson főleg német juhászkutyákat, malinois-kat, holland juhászkutyákat, illetve ezen fajták keverékeit várták, de természetesen bármilyen eb részt vehetett. A kiválasztási eljárás több részre osztható. Először történik a szemrevételezés, amikor megnézik a kutyákat. Ezután ellenőrzik a kutyák oltási könyvét, okmányait. Ha mindent rendben találnak, jön az általános viselkedésvizsgálat, ami egy lövéstesztet foglal magában. Ugyanis nagyon fontos, hogy egy rendőrkutya ne ijedjen meg a lövés hangjától. Ilyenkor vaklőszerrel leadnak egy lövést, és megfigyelik, hogyan reagálnak rá a jelentkezők. Ezután a kereső képességüket vizsgálják. Itt az a legfontosabb, hogy ne tudja elterelni semmi zavaró inger a kutyák figyelmét.

A malinois kitűnő rendőrkutyának.

Hogyan zajlik a kiválasztás?

A kiválasztási eljárás során a leendő rendőrkutyákat igyekeznek minél több olyan szituációban tesztelni, ami pályafutásuk során előfordulhat velük. Kiváló őrző-védő képességet kell tanúsítaniuk magasban, sötétben, szokatlan helyzetekben, helyszíneken. Megvizsgálják, hogyan viselkednek az ebek támadó személyekkel szemben, mutatnak-e eközben félelmi reakciókat. Eközben az is nagyon fontos, hogy különböző eszközöktől se féljenek. Ezután következnek az orvosi vizsgálatok, szűrések. Ugyanis fontos, hogy olyan ebet válasszanak rendőrkutyának, aki egészséges, később ne lépjen fel nála olyan probléma, ami miatt nem lesz munkaképes.

Ha minden fenti szakaszban jó teljesített, megfelelt az elvárásoknak a kutya, akkor 14-56 napig a Kiképző Központban tartják megfigyelésre. Ezáltal igyekeznek még jobban megismerni őt és megtudni, alkalmas lesz-e a későbbi munkavégzésre. Közben azt is figyelik, milyen pozíció illene hozzá a legjobban. Rendőrkutyák lehetnek valamilyen (kábítószer, robbanóanyag, stb.) keresőkutyák, járőrkutyák, esetleg kétfázisú ebek is.

Szükség van az utánpótlásra

Ropi, a kábítószer-kereső welsh terrier január 21-én vonult nyugdíjba, hogy megkezdje jól megérdemelt pihenését. A 11 éves tehetség a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szolgálatában állt nyolc éven át. Egyik legsikeresebb fogása volt, amikor két kilogramm marihuánát talált egy bevetésen. Nyugdíjas éveit mostantól Barcson tölti gazdájával és három rendőrkutyával.

(Képek: Getty Images Hungary)

keresőkutya kutya kiválasztása kutyavásár rendőrkutya rendőrség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink