hirdetés

József nyomoz: a yorkie rendőrkutya a kolbászból is kiszagolja a kábítószert

László Enikő

2020. szeptember 19

József egy nem mindennapi tehetség. A rendőrségtől való leszerelése után mesekönyvek főszereplőjeként tölti nyugdíjas hétköznapjait. Szimata még mindig a régi, tehetsége a mai napig vérében van.

hirdetés

Korábban már beszámoltunk Nóziról, igazi nevén Józsefről, a rendőrkutyáról, aki a Nózi nyomoz című mesekönyvek főhőse. Ő egy vérbeli, hét és fél kilós yorkie, aki minden előítéletre rácáfol. Mérete ellenére bátran felveszi a kesztyűt azzal, aki valami rosszban sántikál. Rengeteg elrejtett kábítószert kiszagolt hivatása során, amivel sok bűnözőt leplezett le. Nyugdíjas napjait gazdájával, Pokornyi Katával tölti, aki mesekönyvek főszereplőjévé tette a csalhatatlan szimatú yorkie-t, és blogot is vezet mindennapjaikról. Hogy jobban megismerhessük a hős kutyát, ellátogattunk hozzájuk.

József, a rendőrkutya. Fotó: Csabai Kristóf

József a véletlen műveként került a családba. Egy szaporítótól származik, aki színhibája miatt el akarta altatni az ebet, de az állatorvos ezt  tekintettel arra, hogy a kutya teljesen egészséges volt nem vállalta. A szaporító Dunakeszin lakott, pont a rendőrkapitányság kiképző állomásával szemben. Szinte az első ember kezébe adta a kölyköt, akit csak meglátott. Ez a személy pedig történetesen egy dunakeszi rendőr volt. Később József Kata családjához került.

Kata és Józsi. Fotó: Csabai Kristóf

– Érezhető Józsefen, hogy szaporítótól származik?

– József teljesítette a felvételi összes vizsgakövetelményét. Még a lövésteszten is átment, ahol azt nézik, mennyire félős vagy ijedős a kutya. Ha nagyon agresszívan reagál vagy megijed, akkor nem veszik fel. Ahogy azonban idősödik, úgy romlanak az idegei. A viharoktól, tűzijátékoktól már fél. Ez is mutatja, hogy az idegrendszerével problémák vannak, ami visszavezethető arra, hogy szaporítótól származik.

Fotó: Csabai Kristóf

– Honnan jött az ötlet, hogy Nóziból rendőrkutya váljon?

– Családi kedvencként került hozzánk, mondhatjuk úgy is, hogy egy kis szerelem kutya. Senki nem gondolt arra, hogy belőle rendőr lesz. Akkor már élt a családban egy másik rendőrkutya, aki kábítószerkeresőként funkcionált. Ő egy németjuhász volt, vele dolgozott a volt férjem minden nap. Később Józsefet is bevitte magával a munkába, mert nem akarta otthon hagyni. Innen jött az ötlet. Elkezdte figyelni, hogyan reagál dolgokra. Ösztönösen annyira motivált és játékos volt, látszott rajta, hogy szeretne dolgozni. Pillanatokon belül bebizonyította, hogy ő is teljesen jó kábítószer-kereső kutya lenne. Így kezdődött karrierje. Otthon nagyon sokat játszottak a lányommal is, eldugós-keresős játékokat. Ezzel mondhatni, hogy előtrenírozta a három és fél hónapos kiképzésre, ami egy bentlakásos program Dunakeszin, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központban. Teljesen a véletlen műve, hogy belőle rendőrkutya lett.

Fotó: Csabai Kristóf

– Szerinted minden yorkshire terrierből válhat rendőrkutya vagy József kivételes tehetség?

– Azt gondolom, hogy ez nincs fajtához kötve. Azt kell nézni, mennyire játékos és mennyire motiválható a kutya. Őt például az elejétől fogva étellel lehetett ösztönözni és a plüss játékával, amit szeretett rángatni, hurcibálni. Ha ezt eldugod neki, szereti megkeresni és ez az, ami döntő. Ha kicsi korban már ráérez a kutya arra, hogy milyen a gazdájával együtt játszani, akkor belőle biztosan jó rendőr- vagy munkakutya lesz. Hiszen ez nem csak a rendőrségi, hanem bármilyen munkánál fontos. Volt még egy yorkie, akit szintén a volt férjem képzett ki, ő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a határnál szolgált, Karinának hívták.

Fotó: Vizslafotózás.hu

– Hogyan fogadták Józsefet a kiképzésen? Nem kivételeztek vele vagy éppen kételkedtek benne?

– Első perctől kezdve alábecsülték, szkeptikus légkör vette körül. Ő volt a legkisebb a tréningen. Leginkább németjuhászok, malinois-k, spánielek vannak, de egyre gyakrabban dolgoznak jack russell terrierek is. Egy abszolút unikum volt a tanfolyamon. Először nem igazán hittek benne. De aztán tökéletesen vette az akadályokat, sikeresen elvégzett minden feladatot.

Fotó: Vizslafotózás.hu

– Hogyan zajlik egy kiképzés?

– Ötféle kábítószert kell, hogy megtaláljanak a vizsga végén. Hasist, kokaint, heroint, amfetamint és kannabiszt kell  felkutatniuk. Három hónapon át folyamatosan ezt tanulják. Először csak a játékát kell megtalálnia a kutyának, utána abba rejtenek bele először a legerősebb szagú kábítószerből. Ennyi idő alatt rögződik a kutya agyában az ötfajta kábítószernek a szaga, amit a játékával azonosít. A sikeres találat után kutyavezető játszik is vele egy nagyot, ezáltal a munka pozitív visszacsatolással fejeződik be.

Fotó: Csabai Kristóf

Még mindig lehet hallani ezeket a városi legendákat, hogy a kábítószer kereső kutyákat kábítószerrel etetik, hogy megtalálják a drogot. Erre csak szakmai körökben azt szokták mondani, hogy igen, a robbanószer kereső kutyákat pedig kézigránáttal etetik. Körülbelül ennyire evidens a dolog. Nem azért keresi a drogot, mert meg akarja enni, hanem azért, mert ezt a szagot kapcsolták össze a játékával. Ő csak játszani akar.

– Hány évig volt szolgálatban?

– A kiképzésen túl összesen hét évet szolgált rendőrkutyaként. Nagyon szép fogásai voltak Győrben, ahol sokat dolgozott. Gyakran voltak házkutatásokon, sokszor vizsgált át csomagokat is.

– Melyik történet kiemelkedő?

– Sokat járt a győri börtönbe, ahol a fogvatartottaknak küldött csomagokat és a cellákat vizsgálta át. Eleinte a fogvatartottak kinevették. Korábban ahhoz voltak szokva, hogy egy németjuhász vagy malinois érkezik, és azoktól tartottak, tisztelték őket. Ahogy belépett ez a kis yorkie, konkrétan kinevették. Ehhez kapcsolódik egy érdekes történet.

Az egyik cellában már nagyon régóta ki volt alakítva egy rejtekhely. A nagytestű ebek nem fedezték fel ezt, mert magasan volt. A németjuhászok még akkor is, ha felágaskodnak csak egy bizonyos szintig tudnak felérni. Egy ilyen kicsi kutyát pedig a gazdája egyszerűen csak megfogja és felemeli. Végig szimatoltatta vele a cellát a magasban is, és József jelzett. Megtalált egy olyan rejtekhelyet a szekrény mögött, amit előtte korábban senki.

Szintén a börtönben történt, hogy József rákapart az egyik csomagra. Kinyitották azt, de csak néhány szál kolbászt találtak benne. Akkor az őrök nevettek, hogy biztosan csak megéhezett. A kutyavezető ragaszkodott ahhoz, hogy jobban megvizsgálják, hiszen József folyamatosan jelzett. Szemmel láthatóan semmi különleges nem volt a kolbászokban. Amikor elkezdték széttörni a kolbászokat, látták, hogy pakettekben amfetamint töltöttek beléjük. Az eset nem a nagy mennyiség, hanem a különlegesség miatt volt érdekes. Ebből is látszik, hogy a kutyák szaglása mennyire csodálatos. Úgy látják a szagokat, mint mi a színeket. Teljesen el tudják különíteni őket egymástól. Az is egy városi legenda, hogy azt hiszik, ha borssal leszórják a területet, akkor nem érzi meg a szagot. Akármit használnak, nem tudják elfedni, a kutya ugyanúgy megérzi.

Fotó: Csabai Kristóf

– Honnan jött a blogolás ötlete?

– Először csak az akkor 9 éves lányomnak kezdtem meséket írni az ő kiskutyájáról. Ezekben a rendőrségi történetekben egy négylábú oldotta meg a bűntényeket. Mivel magam is húsz éven át a rendőrségen szolgáltam, úgy éreztem, hogy hitelesen tudok mesélni erről. 2014-ben aztán jelentkeztem egy írástechnikai tehetségkutató versenyre és mese kategóriában megnyertem. Ezt egy kiadó rendezte, majd felajánlotta, hogy csináljunk egy kutya-detektíves sorozatot gyerekeknek. Hogy népszerűsítsem, úgy gondoltam, hogy indítok egy blogot, amibe József igaz történeteit írom le. A volt férjem és a rendelkezésemre álló jegyzőkönyvek nagy segítséget nyújtottak ehhez. A könyvek miatt lett Józsefből Nózi, hiszen ez jobban passzol egy mesehőshöz. Mi otthon csak Jocinak hívjuk.

– Meglepett, hogy milyen népszerű lett József?

– Még mindig nem tudom eldönteni, hogy mennyire népszerű. Úgy gondolom, hogy akik olvassák a meséket, ők nagyon sokan szeretik. Gyakran járunk író-olvasó találkozókra, iskolákba, ahol beszélek a rendőrségről, rendőrkutyákról, helyszínelünk egy kicsit, nyomozunk, a könyvekről mesélek. A gyerekek körében biztosan népszerű, remélem még sokáig tudok vele járni ilyen eseményekre.

– Milyen könyvek várhatók a közeljövőben?

– Ugyan a hetedik könyv kézirata már a kiadónál van, és remélem, jövőre megjelenik, kicsit félretettem a Nózis vonalat. Jelenleg egy ifjúsági regényen dolgozom, amiben egy gyerekcsapat nyomoz.

József a Nózi nyomoz egyik kötetével. Fotó: Vizslafotózás.hu

Kata szavaival élve, Józsefből nyugdíjas éveire igazi kanapé kutya vált, de látszik rajta, hogy hiányzik neki a munka. A mai napig játszanak különböző keresgélős játékokat, amiket a kis yorkie nagyon élvez. A Facebookon bárki követheti mindennapjait, valamint hat megjelent mesekönyvében együtt nyomozhatnak vele a gyerekek is.

(Képek: Csabai Kristóf, Pokornyi Katalin, Vizslafotózás.hu)

interjú József kistestű kutya kutyaorr nózi rendőrkutya yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink