hirdetés

Ki mondta, hogy yorkie nem lehet rendőrkutya? Ő József, a hivatalos szerv

László Enikő

2020. július 26

Amikor rendőrkutyákra gondolunk, sokszor egy németjuhász vagy malinois jut az eszünkbe. De ne becsüljük alá Józsefet, a yorkie-t sem!

hirdetés

A yorkshire terrier első látásra nem egy szívós munkakutya, ám kis termete ellenére is képes meglepetésekkel szolgálni. A történelem során először Smoky, a háborús yorkie mutatta meg, hogy a cukiság nem akadálya az életmentésnek. Smoky 1944-ben került egy amerikai katonához, tőle pedig egy tizedeshez. A mindössze 1,8 kg-os kiskutya tizenkét repülős bevetésen vett részt, egyszer megmentette gazdája életét. Azzal, hogy ő húzta át a távíróvezetéket egy 20 méteres csövön, több napnyi munkát spórolt meg a katonáknak.

Smoky, a háborús yorkshire terrier.

A másik híres yorkie, Nózi – hivatalos nevén József – nem háborúban, hanem a rendőrségnél szolgált. A hét és fél kilós yorkshire terrier szimata az évek során csalhatatlannak bizonyult. Számos kábítószer kereskedőt buktatott le, akik nem is gondolták volna, hogy egy ilyen kis kutya túljárhat az eszükön. De hogyan vált belőle igazi nyomozó?

Az első rendőryorkie.

A kezdetek

Józsefről már kölyökkorában tudni lehetett, hogy különleges. Színhibája miatt törzskönyvet nem kapott, de nem is a papír a fontos! Egy rendőrségi szakoktató kapta ajándékba, akitől Ilauszki Tibor rendőrőrnagy fogadta örökbe, hogy játszópartnere legyen kislányának. József természete hamar rácáfolt méretére. Magabiztossága és önbizalma olyan volt, akár egy hatalmas négylábúé. Tibor kislánya hamar felismerte a kutya nagyszerű képességeit, amik az eldugott zoknik megkeresésében bontakoztak ki először. A rendőr ekkor realizálta, hogy a kis yorkie ugyanazt tudja, mint bármelyik szolgálati eb.

Nózi és gazdája, Pokornyi Kata. / Fotó: Vizslafotózás.hu

Nem a méret a lényeg

Európában József lett az első rendőryorkie. Feladata a kábítószerkeresés volt, amiben hamar igazi szakértővé vált. Meglehet, sokan nem vesznek komolyan egy ilyen apró termetű kutyát, de megvan ennek is a maga előnye. Sokkal kisebb helyekre fér be, mint egy „átlagos” nagytestű rendőrkutya. Mivel kisebb, kevesebb dolgot tud leverni, összetörni felderítés közben.

József bármit kinyomoz.

József, a rendőrkutya

A nyomozó yorkshire terrier számtalan bevetésen vett részt pályafutása során. Szimata sohasem hagyta cserben hétéves karrierje alatt. Nózi gazdája, Kata arra az akcióra a legbüszkébb, amikor a kutya egy teaházban szagolta ki a marihuánát, a rengeteg teafű között. Történt olyan is, hogy maga a bűnöző gratulált Józsefnek, mert nem gondolta volna, hogy egy ilyen csöppség képes kiszagolni a zsákmányt.

Egy vérbeli rendőrkutya. / Fotó: Vizslafotózás.hu

Nyugdíjas évek

Leszerelése után Nózi Katával, Tibor volt feleségével éli mindennapjait. Kata szintén rendőr, szabadidejében pedig a nyugdíjazása után Nózira keresztelt kiskutyáról ír blogot, valamint mesekönyveket. A hős yorkie-ból igazi sztár lett, igen nagy rajongótáborral büszkélkedhet. Kata Facebook oldalán rendszeresen beszámol a kutya nyugdíjas mindennapjairól, de arra is figyelmeztet, hogy semmiképp se tekintsünk rá egy öreg, fáradt kutyaként. Ugyanolyan magabiztos és karakán természetű, mint bevetési éveiben, csak pihenni is ugyanannyira szeret, mint akkor.

Nózi az egyik könyvével. / Fotó: Vizslafotózás.hu

Nózi nagyszerű mintája annak, hogy nem szabad csupán külső alapján ítélni. Bárki hordozhat magában olyan kincseket, amiket első látásra nem is gondolnánk.

(Képek: YouTube, Dr. Pokornyi Katalin, Vizslafotózás.hu)

érdekességek kistestű kutya nózi rendőrkutya yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink