hirdetés

20 millió dollárnyi kábítószert fogott Louie, minden idők egyik legsikeresebb rendőrkutyája

Ferenczi Deborah

2021. augusztus 4

Komoly eredményeket ért el a világ talán valaha volt legsikeresebb rendőrkutyája, Louie. Az ausztrál kutya szolgálati ideje során mintegy 20 millió ausztrál dollárnyi kábítószert szagolt ki, mely magyar forintba mérve körülbelül 4,4 milliárd forintot tesz ki. Ezen felül félmilliárd forint értékű készpénzt is sikeresen kiszimatolt. A hazájáért tett szolgálataiért miniszteri dicsérettel bocsájtották nyugdíjba.

hirdetés

Loiue egy immár 13 éves nyugdíjazott rendőrkutya, aki minden idők legnagyobb eredményét érte el. Pályafutása során megközelítőleg 20 millió dollárnyi illegális anyagot szagolt ki az ausztrál Brisbane-i repülőtéren végzett szolgálata közben.

Louie az első kitüntetett

Louie azért a legkülönlegesebb rendőrkutya, mert ő a világon az első állat, aki adott rendőrcsapat tagjaként hivatalos dicséretben részesült. Mindez a nyugdíjazása folyamatában történt. Loiue egyébként egy elképesztően intelligens fekete labrador, aki példamutató hűséggel és kitartással vette fel a harcot a bűnüldözéssel szemben. Megdöbbentő sikereket ért el az illegális anyagok elleni küzdelem során. Érdekes tény, hogy az első számú négylábúak között volt, akik 2009-ben csatlakoztak a drog-, fegyver- és pénzkeresési programokhoz. Majd ezek után mintegy 8 éven keresztül dolgozott és szolgálta Ausztráliát.

Louie nyugdíjaztatása

A hivatalosan szövetségi rendőrkutyaként elismert Louie hosszú évekig tartó szolgálata és hazaszeretete nem maradt jutalom nélkül. Amikor a kimerültség jeleit mutatta, úgy döntött az ausztrál rendőrség, hogy megengedik neki, hogy 9 évesen nyugdíjba vonuljon, és ezentúl az otthonában éljen teljes nyugalomban. Tiszteletére még búcsúünnepséget is tartottak, melyen kitüntetésben részesült.

Hősök az igazságszolgáltatásban

A Loiuehoz hasonló, kiemelkedő tehetséggel megáldott kutyusok tulajdonképpen a kábítószer elleni küzdelem frontvonalát alkotják. Egy év alatt csaknem 300 kilogramm kábítószert kapcsoltak le. Továbbá 430 lőfegyvert és 1 millió ausztrál dollárt szereztek vissza illetéktelenektől az ausztrál repülőtereken. Ezen felül az adott kutyáknak nem csupán abban van hatalmas szerepük, hogy az illegális szereket kiszagolják. Ahogy a leírtakból is látszik, a fegyvereket és a pénzt is kiszimatolják, így nem csupán a drogok ellen veszik fel a harcot. A specifikusan bombakeresőnek kiképzett kutyák az emberiség legszörnyűbb dolga, a terrorizmus ellen is harcolnak.

Rendőrkutyák hiányában nem működne ennyire dinamikusan az illegális szerekkel és kereskedelemmel szembeni harc. Képességeikkel nem csupán az igazságszolgáltatást segítik elő, hanem minket is folytonosan védelmeznek.

(Képek: Getty Images Hungary)

drogkeresés drogkereső kutya kábítószer kereső kutya rendőrkutya rendőrség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink