hirdetés

Nem mondanak le a nyugdíjas rendőrkutyákról Lengyelországban: életük végéig gondozzák őket

László Enikő

2021. február 23 - Forrás: MTI

Életük végéig járó ellátást és védelmet biztosítana a rendfenntartó erőknél szolgáló állatoknak a lengyel belügyi tárca. A kormány elé kerülő, csütörtökön bemutatott törvénytervezet átfogóan szabályozza a szolgálati állatok státuszát – olvasható belügyminisztériumi közleményben.

hirdetés

A javaslat szerint az állatok – kutyák és lovak – a szolgálati idő befejeztével is azon rendfenntartó egység állományában maradnak, amelynél eddig szolgáltak. Ellátásuk elsősorban eddigi gondozóik feladata lenne, a költségeket pedig az állam fedezné. Az előírások egyúttal a szabályos állatgondozás ellenőrzését is rögzítenék.

Így segítene a döntés a rendőrkutyákon

A javaslat szerint a kutyákat 9 éves, a lovakat pedig 15 éves korukban lehetne „nyugdíjazni”, amennyiben erre egészségi állapotuk miatt korábban nem kerül sor. Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter szerint az új jogszabály célja, hogy humanitárius alapon megoldják a szolgálati állatok státuszával összefüggő különféle problémákat, figyelembe véve az állatoknak a lakosság szolgálatában szerzett érdemeit.

Nem csak az állatoknak megoldás

Jaroslaw Szymczyk lengyel rendőrfőkapitány leszögezte: az új megoldások tehermentesítik az állatok gondozóit, és professzionális szintű gondoskodást biztosítanak az állatoknak életük végéig. Mint hozzátette:

idősebb állatokról természetesen eddig is jól gondoskodtak, mert a (rendőrségi) kutyakiképzők (…) soha nem hagynák el barátaikat

– eddig azonban ők viselték a költségeket.

A lengyel belügyminisztérium alá tartozó alakulatoknál, elsősorban a rendőrségnél jelenleg összesen 1207 kutya és 62 ló szolgál. Évente az állatállomány mintegy tíz százalékát „nyugdíjazzák”.

(Képek: Getty Images Hungary)

Lengyelország rendőrkutya rendőrség szolgálati kutya törvény

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink