hirdetés

Életmentő szimat: Orbit, a rendőrkutya képes kiszagolni az ittas sofőröket

Szénási Szimonetta, 2022. december 25 - Képek: Getty Images Hungary/Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Hiába menekült el az ittas sofőr az általa okozott baleset helyszínéről, hála Orbit roppant éles orrának a rendőrök hamar nyomára bukkantak a nőnek.

hirdetés

Orbit, a rendőrkutya 2019 júliusa óta dolgozik a lincolnshire-i rendőrség kötelékében. A kiváló szimattal megáldott eb olyan bűntényeknél is bevethető, ahol az emberi képességek már kevésnek bizonyulnak.

Fél kilométerről kiszagolta a sofőrt

A négylábúnak  hála jutottak a rendőrök annak a 45 éves asszonynak a nyomára, aki ittasan ült volán mögé, balesetet okozott, majd a járművét hátrahagyva azon nyomban távozott is.

Mire az egyenruhások kiértek az ütközés helyszínére – az eset Ewerbyben, a Park Lane-en történt –, az elkövetőnek csak hűlt helyét találták. Ekkor lendült akcióba Orbit, aki alaposan körbeszaglászta a helyszínt, majd a mintegy fél kilométerre levő otthona ajtajáig követte a vétkes vezető szagát.

Szolgálat négylábon

Orbit csak egy azon minden elismerést megérdemlő jószágok közül, akik a mi szolgálatunkba állítják rendkívüli képességeiket. Hazánk is bővelkedik négylábú büszkeségekben, gondoljunk csak a nemrég nyugalmazott világhírű mentőkutyára, Symbára. De említhetnénk a szintén világszerte ismert és szeretett Mancsot, akit a valaha volt egyik legjobb mentőkutyájaként tartanak számon.

Symba, a közelmúltban nyugdíjba vonult magyar mentőkutya./Fotó: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Ugyanígy szót ejthetnénk Józsefről, aki szintén a rendőrségnél szolgál, és még sorolhatnánk, nem feledkezve meg valamennyi segítő, terápiás és egyéb felbecsülhetetlen szolgálatot ellátó kutyáról, akiknek kollektíven is nagy hálával tartozunk.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon