hirdetés

Életmentő szimat: Orbit, a rendőrkutya képes kiszagolni az ittas sofőröket

Szénási Szimonetta

2022. december 25 - Képek: Getty Images Hungary/Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Hiába menekült el az ittas sofőr az általa okozott baleset helyszínéről, hála Orbit roppant éles orrának a rendőrök hamar nyomára bukkantak a nőnek.

hirdetés

Orbit, a rendőrkutya 2019 júliusa óta dolgozik a lincolnshire-i rendőrség kötelékében. A kiváló szimattal megáldott eb olyan bűntényeknél is bevethető, ahol az emberi képességek már kevésnek bizonyulnak.

Fél kilométerről kiszagolta a sofőrt

A négylábúnak  hála jutottak a rendőrök annak a 45 éves asszonynak a nyomára, aki ittasan ült volán mögé, balesetet okozott, majd a járművét hátrahagyva azon nyomban távozott is.

Mire az egyenruhások kiértek az ütközés helyszínére – az eset Ewerbyben, a Park Lane-en történt –, az elkövetőnek csak hűlt helyét találták. Ekkor lendült akcióba Orbit, aki alaposan körbeszaglászta a helyszínt, majd a mintegy fél kilométerre levő otthona ajtajáig követte a vétkes vezető szagát.

Szolgálat négylábon

Orbit csak egy azon minden elismerést megérdemlő jószágok közül, akik a mi szolgálatunkba állítják rendkívüli képességeiket. Hazánk is bővelkedik négylábú büszkeségekben, gondoljunk csak a nemrég nyugalmazott világhírű mentőkutyára, Symbára. De említhetnénk a szintén világszerte ismert és szeretett Mancsot, akit a valaha volt egyik legjobb mentőkutyájaként tartanak számon.

Symba, a közelmúltban nyugdíjba vonult magyar mentőkutya./Fotó: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Ugyanígy szót ejthetnénk Józsefről, aki szintén a rendőrségnél szolgál, és még sorolhatnánk, nem feledkezve meg valamennyi segítő, terápiás és egyéb felbecsülhetetlen szolgálatot ellátó kutyáról, akiknek kollektíven is nagy hálával tartozunk.

kereső kutya kutya szaglása mentőkutya mentőkutyák rendőrkutya rendőrség segítő kutya szaglás személykereső kutya szimat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink