hirdetés

April, a walesi rendőrség új labradorja több mint szokatlan feladatot lát el: ezt képes kiszagolni  

Szénási Szimonetta

2022. december 12 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák számos speciális feladatot képesek ellátni a rendőrség kötelékében. Ez a labrador azonban olyasmit tud kiszagolni, amit rajta kívül csak két másik eb.

hirdetés

Az észak-walesi rendőrség a közelmúltban mutatta be új szolgálati kutyáját, Aprilt. A labrador Cheshire egyenruhásait fogja segíteni, mégpedig szexuális bűncselekmények megoldásában. Hogyan? Különleges szimatának köszönhetően, amivel képes kiszagolni az ondófolyadékot.

Hathetes képzés

A 15 hónapos labradort hat héten át készítették fel erre a nem mindennapi feladatra, amit rajta kívül csak két másik kutya képes elvégezni az Egyesült Királyságban. Őket kifejezetten arra képezték ki, hogy kizárólag az ondófolyadékot ismerjék fel. A képzés egy sikeres törvényszéki kutatás része volt, amelyet eredetileg a derbyshire-i rendőrség indított el.

Évek múltán is képesek kiszagolni a bűnjelet

April és társai már 0,016 ml ondófolyadékot is képes észlelni, akár évekkel a lerakódás után is.

Az alábbi angol nyelvű felvételen a szóban forgó három rendőrkutya, April, Rosie és Sybil láthatók: 

A szexuális bűntények helyszínelői

Ennek a tudásnak hála ezek a rendőrkutyákat szexuális bűncselekmények helyszínein tudják bevetni, ahol a hagyományos módszerek csődöt mondanának.

April trénere, Dean Allen a BBC-nek elmondta, hogy a kutyák által azonosított holmit – ami lehet egy szövetdarab, de akár a helyszínen levő növényzet is – elküldik a laborba, ahol DNS-vizsgálatnak vetik alá. Ha azonosítani tudják az illetőt, bűntetőeljárás indul ellene.

A rendőrség reméli, hogy a négylábúak segítségével minél több elkövetőt tudnak rács mögé juttatni, akiket a korábbi eszközökkel nem sikerült volna elkapni.

36 óra után már be is vetették

A labrador a képzés elvégzése után három nappal már élesben próbálhatta ki a megszerzett tudást. Egy chesire-i bűntett helyszíne volt az első akció színtere.

képzés kiképzés kutya szaglása labrador labrador retriever orr rendőrkutya rendőrség szaglás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink