hirdetés

Így dolgoznak a drogkereső kutyák a börtönben: a rabokat is átvizsgálják

Szénási Szimonetta

2023. május 24 - Képek: Getty Images Hungary

Van egy olyan helyszín, ahol a laikus azt gondolná, semmi keresnivalója egy drogkereső kutyának, mégis óriási szükség van rájuk a bűnözés visszaszorítása végett. A börtönben ugyanis virágzik a kábítószer-kereskedelem. Jack és Rusty a rácsok mögött küzd ellene, gazdájuk elmeséli, miként.

hirdetés

Daniel Holdsworth speciális kutyakiképzőnek hála bepillantást nyerhetünk abba, miként telik egy drogkereső kutya napja a börtön falain belül. Jack és Rusty átvizsgálja a cellákat és a rabokat, olyan tiltott szerek után kutatva, mint a kokain, a kannabisz és egyéb, tudatmódosításra alkalmas gyógyszerek. Szerepük nélkülözhetetlen a bűnözés körforgásának megtörésében.

A drogkereső kutyák minden tiltott szert és holmit képesek kiszagolni.

Járőröznek is

A kenti Swaleside börtönben dolgozó hat kutyából Jack és Rusty a két kábítószer-kereső négylábú, akik feladata a rabok és a cellák ellenőrzése mellett a járőrözés is. A bátor páros felvezetőjükkel, Daniel Holdsworth-tel él együtt, aki 10 évvel ezelőtt csatlakozott a börtönszolgálathoz, jelenleg pedig kutyáival biztosítja a személyzet és az elítéltek biztonságát. Mint elmondta, feladatuk, hogy felkutassák és elkobozzák azokat a tiltott tárgyakat, amelyek nagy bajt okoznának a börtönben.

Jack passzív, Rusty aktív keresőkutya

A két kutya között megoszlik a feladatvégzés: míg Jack, a hatéves fekete labrador passzív drogkereső, azaz az embereket vizsgálja át, addig Rustynak, az öt esztendős welsh springer spánielnek aktív keresőkutyaként a helyszínek átvizsgálása jut.

Jack a rabokat és a személyzetet kutatja át, és azokat, akiknek szabad mozgása van egyik helyről a másikra, mint a civil és a hivatalos látogatók

magyarázza a férfi.

Mint elmondta, a labrador az illető testének több pontját is megszaglássza, és az orrával mutogatva megdermed annál a területnél, ahol valami gyanúsat észlel.
– Addig nem mozdul, amíg nem kap jutalmat tőlem – teszi hozzá Holdsworth.

Rusty feladata pedig a táskák, a csomagok, a posta, továbbá a járművek, a cellák és az épület többi helyiség, illetve a külső területek feltérképezése. A drogokat ugyanúgy jelzi, mint társa.

Az alábbi képen Rusty látható:

Hogyan telik egy napjuk?

A kétgyermekes édesapa párjával él egy fedél alatt a két kutyával. Ahogy fogalmazott, igazán változatosan telnek a mindennapjaik.

Napindításként Rustyval rutinszerűen végigsétálják a börtönt, és ellenőrzik, nincs-e bármi aggasztó dolog a területen. Ha bármilyen figyelmeztető nyomra bukkannak, akkor annak megfelelően cselekszenek. Ezt követően átvizsgálják a járműveket, illetve a beérkező postát a szállítmányokkal.

Miután ezzel megvannak, következik Jack köre. Neki az első feladata az, hogy a személyzetet és az érkező személyeket ellenőrizze. Ez átlagosan 60-80 embert jelent.

Nagyon fontos, hogy Jack nyugodtan viselkedjen a látogatókkal, különösen a fiatalabbakkal, mivel számukra már a környezet is meglehetősen ijesztőnek tűnhet

– mutat rá egy lényeges dologra a kiképző.

A kutya számára is kemény terep a börtön, így fontos, hogy munkavégzés után megpihenjen.

Rendszeresen ellenőrzik a kutyákat is

A munkavégzés mellett a drogkereső kutyákat is rendszeresen ellenőrzik. Alaposan átvizsgálják őket, esetenként zuhanyozniuk és szárítkozniuk is kell –, valamint az egészségügyi állapotukat is felmérik. Mindezt azért, hogy megbizonyosodjanak róla, minden rendben van velük.

A sok munka mellett nagyon fontos, hogy a kutyáknak legyen szabadidejük és szórakozásuk is, így mindig várni fogják, hogy újra dolgozhassanak

– hangsúlyozza a kiképző.

Ahogy mesélte, kutyái nagyon szeretnek agilityzni, nyáron pedig az úszómedence is kedvelt helyük. Ebédidőben általában megpihennek, miközben rádiót hallgatnak – kedvenc csatornájuk is van, az angliai Rádió 2 –, a nap végén pedig a friss levegőn futkározva töltődnek fel a többi munkakutya társaságában. Otthon, lefekvés előtt is lesétálnak a tengerpartra, egy kis esti kocogásra.

Mi a legjobb a munkában?

Mint Holdsworth tapasztalja, Jack és Rusty is teljes életet él, boldogságban és egészségben a családjuk, valamint a munkatársaik körében. A férfi számára a kutyáival való munkavégzés, és a közösen elvégzett feladatok mindig sikerélményt adnak.

Az is nagy szerencse, hogy fantasztikus emberekkel dolgozhatok együtt, akik a családom részévé váltak. A börtönben dolgozni nagyon más, mint egyéb munkakörökben, és fontos, hogy olyan kollégáim legyenek, akik megértik, mekkora itt a nyomás az emberen. Ez segít abban, hogy szabadon lélegezhess, és nap végén úgy mehess haza, hogy már ki is heverted az aznapot. Emiatt mindenképpen ajánlanám másoknak is a börtönszolgálati karriert

– avat be a mindennapok kapaszkodóiba, és munkája szépségeibe a férfi.

 

 

A képek illusztrációk.

börtön drogkereső kutya kábítószer kereső kutya keresőkutya kiképzés labrador labrador retriever nevelés spániel stressz welsh springer spániel

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink