hirdetés

454 mérgezéssel kapcsolatos esetet derítettek fel a hazai méreg- és tetemkereső kutyák

László Enikő

2021. május 19 - Forrás: MTI

Kiemelkedő sikereket ért el az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége. Az állatok az elmúlt hét év alatt több mint ezer terepi keresésben vettek részt. 454 mérgezéssel kapcsolatos bizonyíték megtalálásával segítették a bűncselekmények felderítését.

hirdetés

A Magyar Madártani Egyesület (MME) szakemberei a Journal of Vertebrate Biology nevű nemzetközi tudományos folyóiratban publikálták a Keresőkutyák használata Magyarországon az illegális peszticid-mérgezések felderítésében című cikket. Az írás első alkalommal mutatja be tudományos részletességgel az egyesület ragadozómadár-mérgezések elleni harcban elért eredményeit.

A Helicon Life projekt

A Helicon Life projekt részeként hozták létre a kutyás egységet. Deák Gábor és kutyája, Falco, miután az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási Központjában teljesítették a négy hónapos speciális kiképzést, 2013-ban kezdték meg a munkát. Falco kiképzése a drogkereső kutyákhoz hasonló módszerekkel folyt, csak kábítószer helyett az elhullott állati tetemeket és a leggyakrabban használt mérgeket kellett megtalálnia. Időközben két másik kutya is csatlakozott az egységhez, 2017-ben a Carlo nevű belga juhászkutya és 2020-ban Hella, a németjuhász.

Az egység az elmúlt hét évben öt országban 1083 keresésben vett részt. 329 mérgezett állatot, 120 mérgezett csalétket és 5 kirakott mérget találtak. A mérgezett állatok 15 madár- és 9 emlősfajhoz tartoztak. Köztük 13 védett és 2 globálisan veszélyeztetett faj is volt. A mérgezett csalétkeket 80 százalékban kizárólag az egységnek sikerült megtalálnia. Ezzel megakadályozták, hogy azok a táplálékláncba kerülve még több élőlény pusztulását okozzák.

Deák Gábor és kutyái több esetben illegálisan lelőtt állatok – többek között egerészölyv, héja, holló, farkas – tetemét találták meg. Egy esetben pedig egy illegális vadászaton elejtett vadmacskát kutattak fel.

Tiltott szereket használnak

A legtöbb szándékos mérgezést az Európai Unióban már 2008-ban betiltott karbofurán tartalmú növényvédő szerek okozzák. Bár a kutyákat a két leggyakoribb méreg keresésére képezték ki, az általuk megtalált tetemekben és csalétkekben a laboratóriumi vizsgálatok további hét különböző méreganyagot mutattak ki.

Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a kutyás egység kulcsfontosságú szerepet játszik a gerinces állatok ellen elkövetett mérgezések felderítésében. A parlagi sasok különösen gyakran esnek mérgezés áldozatául. Így abban, hogy a hazai populáció ennek ellenére néhány éves stagnálás után újra növekedésnek indult, nagy szerepe van a keresőkutyás egység munkájának – tartalmazza az MTI-hez eljuttatott közlemény.

(Kép: Getty Images Hungary)

Falco keresőkutya környezetvédelem méregkereső kutya mérgezés tetemkereső kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!