hirdetés

A mentőkutya, aki üldözés helyett keresi a cicákat: ő Franklin, a tacskó

Buzgó Csilla

2021. február 22

Az ebek hihetetlen fegyelméről tesz tanúbizonyságot, hogy még a sokak által ősellenségeiknek tartott macskákat is megmentik a gazdi kedvéért.

hirdetés

A macskák kicsit különböznek a kutyáktól abból a szempontból, hogy előbbiek szíve mélyén mindig ott rejtőzik a vágy egy kis kalandra, vadászatra, a lakáson kívül eltöltött, vándorlással teli órákra. Sokan ezért is engedik szabadon kószálni “kétlaki”, azaz kertben és lakásban is tartott macskájukat.

Ám hiába az elővigyázatosság, a nyomkövetős nyakörv, valamint a szoktatás, előfordul, hogy a cirmosok bajba kerülnek, és képtelenek hazatérni.

Még nagyobb a baj, ha már sérülten vagy betegen szöknek el, esetleg egy háztartási baleset, például lakástűz riasztja őket messzire az otthonuktól.

Cicakeresésre fel!

Szerencsére hazánkban is elérhető a macskafelderítő kutyás szolgáltatás. Az ország egyik legismertebb kapcsolódó szervezete a Keresőkutyás Szolgálat Alapítvány, ahol Demi, a polihisztor svájci fehér juhászkutya segít az elveszett cicusok nyomára akadni.

Demi és gazdája, Kovács Tímea számos sikeres keresőakción van túl, tehát ha szemed fénye elkóborol, és már minden követ megmozgattál, hogy megtaláld, őket bátran riaszthatod. Nem csak macskák, kutyák eltűnése esetén is rutinosan helytállnak, és természetesen akkor is a legjobbat hozzák ki magukból, amikor embereket kell lokalizálniuk.

Fotó: Keresőkutyás Szolgálat Alapítvány

Katasztrófák négylábú hősei

Ugyan nálunk szerencsére nem túl gyakoriak az olyan természeti katasztrófák, melyek során a házikedvencek messzire kerülhetnek otthonuktól, a tengerentúlon sajnos jócskán akad példa ilyesmire is.

A 2020-as év rendkívül intenzívnek bizonyult az amerikaiak számára a bozóttüzek szempontjából. Csak Oregon államból nagyjából 40 ezer embert kellett evakuálniuk a hatóságoknak, további 500 ezret pedig felszólítottak arra, hogy készüljenek fel lakóhelyeik esetleges elhagyására.

Ezekben az embert próbáló időkben nem csak az anyagi javak miatt kellett aggódniuk a lakosoknak, szeretett kedvenceik is veszélybe kerültek.

Szeptember elején, amikor a Holiday Farm Fire néven elhíresült bozóttűz elborította az oregoni Blue River és Vida városát, Katie Albright és kutyusa, Franklin számos helyi család megmentőjévé vált. Pontosabban cicáiké, akiket a füsttel borított házakból vagy járművekből menekítettek ki.

Albright önkéntes alapon végzi tevékenységét, barátai segítenek neki adományokat gyűjteni online. A hároméves mentett beagle-tacskó keverék a kutyákkal kevésbé, a cicákkal viszont annál inkább kijön, szinte a vérében van a macskaszeretet.

Egy ebkereső kutya számára az a jutalom a jól végzett munkáért, hogy egy fajtársával játszhat. Franklin nem igazán szeret a többi kutyussal barátkozni, ezért maradtunk inkább a macskakeresésnél.

magyarázta Albright.

Sajnos nem minden akciójuk egyformán örömteli: előfordul, hogy halott házikedvenceket kell begyűjteniük.

A szerető gazdáknak fontos, hogy méltó módon búcsúzhassanak el állataiktól, illetve helyezhessék őket örök nyugalomra. Ha nem is kelthetik őket életre, Franklin és Katie ily módon támogatják az állatbarátok lelki megnyugvását.

Albright motivációja határtalan, mióta beleszeretett a keresésbe. Folyamatosan fejleszteni szeretné kettejük munkáját, legutóbb kevlár kutyacipőkre gyűjtött, hogy Franklinnel az üvegszilánkokkal teli területeken is biztonságosan dolgozhassanak. Facebook oldalán rendszeresen megosztja sikereiket, reménnyel töltve el azokat, akik bajba jutott kedvenceik miatt kénytelenek a segítségüket kérni.

(Képek: Getty Images Hungary, Keresőkutyás Szolgálat Alapítvány, Facebook – Missing Pet Recovery Services)

eltűnt macska Franklin a tacskó katasztrófa kutya keresőkutya macskakereső kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink