hirdetés

Segítség, a kutyám és a cicám utálják egymást! Hogy szoktassam össze őket?

Buzgó Csilla

2020. szeptember 8

Kutya-macska barátság - mindenki számára ismerős a kifejezés, de hogyan érheted el, hogy ez a kapcsolat harmonikussá váljon két szeretett kedvenced között?

hirdetés

Az első és legfontosabb tévhit a gazdik körében az, hogy ez a két faj zsigerből ki nem állhatja a másikat. Ez egész egyszerűen nem igaz. Kissé ugyan eltérnek az igényeik és más az észjárásuk, de ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen volna köztük a baráti együttműködés.

Ha te nem vagy olyan szerencsés, hogy kutyusod és cicád az első perctől fogva puszipajtások, olvasd el tippjeinket, hátha ezúttal sikerül elásni a csatabárdot!

Idomítsd jól a kutyád!

Ne várd el kedvencedtől, hogy illedelmesen viselkedjen a macskával, ha konfliktus esetén nem tudod őt kellőképpen kontrollálni. Az egyik leglényegesebb parancs a “Hagyd!” vagy akármilyen szimpatikus kifejezés, mely arra utasítja a kutyát, hogy azonnal szakítsa meg a kontaktust azzal, amivel épp foglalatoskodik, legyen az tárgy, személy vagy egy másik állat.

A “Marad!” és az “Ül!”, továbbá a stabil behívás is létfontosságú a cica biztonságának megőrzése érdekében.

Fő a fokozatosság!

Amikor először mutatod be egymásnak két bundás barátodat, ügyelj arra, hogy a találkozó csak rövid ideig tartson, hiszen ez az élmény mindkettejük számára felkavaró lehet: új illatok, mozdulatok, egy teljesen más teremtmény látványa korbácsolja fel nyugalmukat.

Ha deszenzitizálod, azaz szép lassan érzéketlenné teszed őket egymás jelenlétére, a kutya nem fog túlzott izgalma miatt butaságot csinálni, a cica pedig nem érzi veszélyeztetve testi épségét, kisebb a karmolásos sérülések esélye.

Rendezd át az életeteket!

Próbálj beszerezni valamilyen rácsot, kerítésszerű elválasztó falat vagy bármit, ami fizikailag szeparálja a két állatot, de látják, hallják, szagolgathatják egymást. Ez megadja a kellő biztonságérzetet a cicának és a kutya kíváncsisága is kielégül ily módon.

Ha megoldható, eleinte tartsd őket külön helyiségben, és egyre hosszabb időszakokra ereszd őket össze!

Fontosak a feromonok

Neked is szokatlan lehet egy újonnan megismert személy természetes illata, ezt legfőképp akkor érzed, mikor először mész hozzá vendégségbe. A macskák és a kutyák is hasonlóképp viszonyulnak egymás kipárolgásához, ezért jó ötlet apránként adagolni nekik a másik feromonjait. Például dörzsölj egyikükhöz egy törölközőt, amelyet aztán tégy a másik fekhelyére, vagy az etetőtálja közelébe. Így később már észre sem fogják venni a másik különleges illatát, hozzászoknak.

Ne kényszeríts senkit semmire!

Úgy nem fog megoldódni a problémás viszony, hogy erőszakkal odatartod a cicát a kutya orra alá, hogy szagolgassa, vagy rendszeresen kiabálsz az ebbel, mihelyst durvább mozdulatot tesz a cirmos felé. Így csak az alakul ki szegény elméjében, hogy a cica egy idegesítő kis vakarcs, aki miatt rendszeresen letolják őt. Ha a macska el akar szaladni, hadd szaladjon! A kutyát viszont ne engedd utána, mert ezzel csak felkorbácsolod ősi vadászösztöneit.

(Képek: Getty Images Hungary)

cica kutya macska barátság kutya-macska összeszoktatás viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!