hirdetés

6 kutyafajta, aki jó választás lehet macska mellé: a beagle-ök falkaállatokként könnyebben osztoznak

Hangai Lilla

2023. január 2 - Képek: Getty Images Hungary

Van az úgy, hogy egyes emberek se nem kutyásak, se nem macskásak; imádják mind a két állatot még az ellentétek ellenére is. Ez azonban nem minden kutyáról és macskáról mondható el. Természetesen nagyon sokat számít az egyes állatok személyisége és a megfelelő szocializáció, de tagadhatatlan, hogy bizonyos fajtájú ebek könnyedségüknek és türelmüknek köszönhetően kompatibilisebbek a macskákkal, mint mások.

hirdetés

Ha kíváncsi vagy melyek ezek a blökik, olvass tovább!

1. Beagle

A beagle-öket falkában való vadászatra tenyésztették ki, így a vérükben van, hogy nyitottak legyenek arra, hogy megosszák életterüket más állatokkal vagy emberekkel. Ahogy Snoopy, – aki szintén beagle – a kezdeti ellenállás után legjobb barátjának tudhatta a kis sárga madárkát, Woodstockot, úgy ez a való életben sem lenne elrugaszkodott jelenet még egy macskával sem.

2. Golden retriever

Mindenki legjobb barátja miért ne lenne a macskák barátja is? A kedves, hűséges és szeretetteljes természetükről ismert goldiek még a legzsémbesebb cicákat is képesek lehetnek magukhoz édesgetni. Vagy legalábbis elérni, hogy a macska nem kívánja őket a pokol legmélyebb bugyrába, ha hozzá akarnak bújni szunyókálás közben. És ha ez nem lenne elég, könnyed természetük megfelelő mennyiségű játékossággal egészül ki. A cicák ezt nagyra értékelik, ugyanis ha vadászösztönüket szeretnék kicsit csiszolgatni, nem kell már az elérhetetlennek tűnő mókusok után sóvárogniuk.

3. Mopsz

Ha akarsz tenni magadnak egy szívességet, beszerzel egy pet kamerát és megkeresed az új valóságshow ötleteddel a Netflixet, ugyanis egy macska és egy mopsz elképesztő párosítás lehet. A mopszokat a kutyavilág bohócaiként ismerik, így főleg kölyökmacskával párosítva őket a mindennapjaid garantáltan megtelnek majd vidámsággal és nevetéssel. Cicád mellettük egy percre sem unatkozik majd, és nem fog szorongva az ablakban ülni a jöttödre várva. Az viszont könnyen meglehet, hogy ebben a kapcsolatban te tartod majd a gyertyát.

4. Cavalier King Charles spániel

Általánosságban a spánielekről elmondható, hogy jól kijönnek más állatokkal, de ezek a selymes szőrű, kis testű ölebek különösen. Hatalmas aranyszívük van ezeknek az ebeknek, így bárkit, aki a közelükbe kerül, szeretettel és odafigyeléssel jutalmaznak meg. Empatikus állatok, így támogatnak mindenkit, aki rászorul; legyen az ember vagy állat. Imádják a társaságot, de intuitív természetüknek köszönhetően tudják, hogy mikor kell a másikat békén hagyni, és egyszerűen csak adni neki egy kis teret, vagy csendben leheveredni mellé a kanapéra. Egészen olyan, mintha csak a szeszélyes macskák mellé születtek volna.

5. Berni pásztorkutya

A masszív külső a leglágyabb szívet takarja, ami telis-tele van töltve túlcsorduló szeretettel. Kedélyük örökké szívélyes és könnyed. Ragaszkodó természetüknek köszönhetően pedig még egy macska is úgy érzi majd, ha nem vagy otthon, hogy a legjobb mancsokban van, sosem magányosan. Amire fontos az esetükben odafigyelni, hogy sok mozgást igényelnek és szeretik a társaságot, ami ideális esetben nem csak a macskáéban merül majd ki. A kinti aktivitás és a ragaszkodás a családhoz szerencsére lehetővé teszi majd a macskának is, hogy megélje a számára olyan fontos énidőt.

6. Uszkár

Jó természetüknek és könnyű képezhetőségüknek köszönhetően tudni fogják ezek az ebek, hogy mikor kell a szobatigrist magára hagyni és más társaság után nézni. Ám ha a cica játszótársra vágyik, vagy csak jól esik megosztania a helyét valakivel a kanapén, biztosan ott lesznek, és nem hagyják, hogy a magány szellője akárcsak meglegyintse a bajszost. Plusz pont, hogy úgy hullik a szőrük, mint az emberi haj, így két állattal a háztartásban sem lesz sokkal több gondod a takarításra.

Az uszkár hipoallergén kutyának számít.

Természetesen nem csak ez a hat eb lehet alkalmas arra, hogy békességben és barátságban éljen macskákkal. Bizonyos fajtacsoportok nagyobb valószínűséggel jönnek ki a macskákkal, mint mások. Például az ölebek társaságkedvelőek és barátságosak tenyésztésüknek köszönhetően, így a macskákkal is szívesebben tartózkodnak egy légtérben. A sportokhoz kitenyésztett ebek barátságosak és nyitottak, így könnyebben barátkoznak bárkivel, beleértve a macskákat is.

A lelkes és imádnivaló terriereket azonban kártevők vadászatára tenyésztették, így egy gyorsan mozgó macska ingerelheti őket. Az agarakat pedig arra teremtették, hogy macskaszerű apró állatokat vegyenek üldözőbe, így lehet, hogy szintén nem a legjobb választást jelentik. A terelőkutya pedig azért okozhat gondot, mert természetéből adódóan szereti irányítani és rendezni a mozgó dolgokat, beleértve más állatokat vagy a gyerekeket is, amit egy macska nem valószínű, hogy értékel. De ne feledd, ez csak általánosítás! A legtöbb kutyafajta nyugodtan együtt tud élni macskákkal, ha kölyökkutyaként szocializálják, és megtanítják neki, hogy békén hagyja a cirmost.

barátságos kutya beagle berni pásztor cavalier king charles spániel golden retriever kutya macska barátság kutya macska kommunikáció kutya személyisége kutya-macska kutyafajta macska mellé mopsz szocializáció uszkár

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink