hirdetés

Az uszkár egy félreértett fajta: nem csak intelligenciájával tűnik ki a többi kutya közül

Hangai Lilla

2022. augusztus 20 - Képek: Getty Images Hungary

Úgy vettük észre, hogy az uszkár áldozatául esett díszes és sikkes külsejének. Néha hajlamosak vagyunk gyorsan ítélni, ami azzal a veszéllyel jár, hogy kimaradunk különösen izgalmas dolgokból. És az tény, hogy vétek lenne nem megismerni egy ilyen rendkívüli fajtát, mint az uszkár.

hirdetés

Lássuk hát, milyen bámulatos dolgokat rejtegetnek ezek a kivételes négylábúak!

Intelligenciája a border collie-éval vetekszik

Csak egy nagyon picivel marad le a listán a border collie mögött, így az uszkár ezüstérmes az intelligencia tekintetében. A fajta tartói egyöntetűen megegyeznek abban, hogy rendkívül egyszerű idomítani a pudlikat, és nem csak azokra a parancsszavakra, amelyekre szükség van a hétköznapokban. Ha karikán kell átugrani, vagy két lábon kell járni, akkor nincs párjuk! Ám ez a típusú éleselméjűség nagy felelősséggel is jár, ugyanis rengeteg energiát kell abba fektetned, hogy kedvenced szürkeállománya mindig megfelelően stimulált legyen, és unalmában ne rendezze át a lakást.

Az a bunda bizony nem csak első látásra tűnik különlegesnek

Az uszkár eredetileg vadászathoz lett kitenyésztve. Az a tény pedig már biztosan nem fog meglepetésként érni, hogy eredeti szakmájukban pont olyan tehetségesek voltak, akár egy labrador. Remekül úsznak és rendkívül gyengédek, így a vízimadarak, mint például a vadkacsa vagy a vadliba szíve biztosan összeszorult, ha meglátott egy pudlit. Sőt, nem csak az állatokkal, a gombákkal is remekül bánnak. Sokukat képzik ki szarvasgombászásra is.

A kissé megmosolyogtató frizurájuk nem múló divatszeszély. Az uszkárok bundája olyan, akár a haj. Folyamatosan, de keveset hullik, nem úgy, ahogy az átlagos kutyáké, akik a jó idő közeledtével levedlik vastag bundájukat, télen pedig visszanövesztik. Ez a vastag szőrzet pedig, ha vadászat közben vizes lesz, nagyon nehézzé válik, így praktikus okokból megszabadították az ebeket a nélkülözhető részektől. A tüdőt, a szívet, a farkat és mancsokat pedig a biztonságuk érdekében továbbra is védi a szőrzet.

Tökéletes családi kutyák

Mondják néha az emberekre, hogy a magas intelligencia bizony mentális nehézségekkel járhat, ám ez az uszkároknál nincs így. Boldog, kiegyensúlyozott, könnyen kezelhető, gyengéd, szerető kutyákról van szó. Látjátok, szinte alig tudtunk abbahagyni a felsorolást. Nem territoriális kutyák, de a veszélyt azonnal felismerik és megvédik a család tagjait bármi áron. A gazdik egyik legnagyobb büszkesége pedig, hogy négylábújuk jelenléte szinte teljesen emberi. Jellemző az uszkárokra, hogy átvegyenek emberi szokásokat és úgy legyenek jelen a családban, mintha ők is személyek lennének. Olyan hírességek is nagy rajongói voltak a fajtának, mint például Elvis Presley, Elizabeth Taylor, Jackie Kennedy, vagy Marilyn Monroe. Impresszív lista, igaz?

Ami még különlegesebb, hogy a fajta tagjai sokkal jobban kedvelik az emberek társaságát, mint más kutyákét. Láttatok valaha ennél nagyobb elhivatottságot?

Nem csak okos, de egészséges is

A legjobbat a végére hagytuk! Minden gazdi legnagyobb álma, hogy kedvence minél több időt tölthessen vele egészségben. Ugyan az esetükben is van néhány lehetséges betegség, amire érdemes odafigyelni, alapvetően a legtöbb uszkár egy teljes életen át egészséges marad. Szinte túl szép, hogy igaz legyen? Nem, nem álmodsz; úgy tűnik, hogy a pudlikat valóban azért küldték a földre, hogy szebbé és boldogabbá tegyék a mindennapjainkat.

aktív kutyafajták családi kutya hipoallergén kutya intelligens kutya kutya családba kutya családtag kutya mentális egészség kutyakozmetika legegészségesebb fajták mentális stimuláció sztárok kutyái tréning uszkár

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink