hirdetés

Világrekordra készül egy gamer kutya

Mádi-Krezinger Cintia

2023. október 22 - Képek: Getty Images Hungary

Mame-Shibainu in room

Nem mindennapi produkcióra vállalkozott a kutya és gazdája egy jövőre megrendezendő gamer eseményen.

hirdetés

Peanut Butter, a shiba inu nem átlagos kutya. Gazdája, Daniel Smith rajong a számítógépes játékokért, szenvedélyét pedig szerette volna kedvencével is megosztani. Az állat nagy odafigyeléssel tanult, egy speciális kontroller segítségével pedig maga is játszani kezdett. A közösségi médiában csak PB-ként ismert gamer kutya pillanatok alatt népes követőtáborra tett szert, 2024-ben pedig még nagyobb nyilvánosság előtt mutatja be tudományát. A világon elsőként vesz részt kutyaként az Awesome Games Done Quick eseményen, ahol a Gyromite című játékot játssza majd végig.

PB gazdája jutalomfalatok és pozitív megerősítés alkalmazásával segíti a gamer kutya játékát és a kontroller használatát. „Évekig tartott a tanítása. Szerettem volna valami különleges dologra kiképezni őt, amikor kölyökként észrevettem, hogy sokkal okosabb, mint a legtöbb kutya, akivel találkoztam” – mondja Smith.

Az eseményre történő felkészülésről videó is készült, amit kutyabarátok és gamerek egyaránt imádnak:

Agytorna kutyáknak

A házi kedvencek boldog és kiegyensúlyozott életének fontos eleme a mentális stimulációt. Természetesen a megfelelő mennyiségű mozgás is nélkülözhetetlen, de négylábú társainknak a szellemi kihívásokra is szükségük van. Az agytorna gyakorlatok segítenek elkerülni az unalmat, javítják a kognitív képességeket, és mélyítik a kutya-gazda kapcsolatot.

  • Nyomozás: A kutyák imádnak szimatolni. Helyezz el jutalomfalatot vagy játékokat az otthonod különböző pontjain, és kérd meg a kutyádat, hogy keresse meg őket. Ez a gyakorlat kiválóan fejleszti kedvenced logikai képességeit. Hiszen a négy fal között is remek elfoglaltságokat lehet kitalálni.
  • Intelligens játékok: Számos intelligens játék kapható, amelyek gondolkodásra ösztönzik az állatot. Egy olyan játék például, amelyet valahogyan ki kell nyitnia ahhoz, hogy megszerezze a benne rejlő jutalomfalatot, remekül lefoglalja őt. Kénytelen gondolkodni és kitartóan próbálkozni, hogy megoldja a feladatot.
  • Új trükkök: A trükkök tanítása remek közös elfoglaltság. Próbáld például megtanítani labdapattogtatásra. Ez nemcsak fizikai aktivitást igényel, hanem gondolkodást is a helyes időzítés és mozdulatok érdekében.

Nem szabad mellőzni

Amikor egy kutya nem kap megfelelő mennyiségű szellemi stimulációt, számos probléma ütheti fel a fejét. A leggyakoribb gond az unalomból fakadó nem kívánt viselkedések: a kutya kárt tehet a környezetében – vagy akár saját magában –, például rágja a bútorokat és cipőket, vagy állandóan ás a kertben. Az unalom emellett túlzott mértékű ugatásban is megnyilvánulhat, hiszen a kutya így próbálja jelezni, hogy valami nincs rendben.

A szellemi stimuláció hiánya az érzelmekre is hatással lehet. A kutyák intelligenciájuk miatt érzékenyek is; ha képességeiket nem tudják kamatoztatni, depresszió vagy szorongás alakulhat ki náluk. Sérülhet továbbá a kutya és gazda közötti kötelék is, mivel az állat nem kap elég figyelmet és interakciót.

Nagyon fontos tehát, hogy rendszeresen biztosítsd a kedvenced számára a fajtája és egyedi személyisége által diktált elfoglaltságokat. Ez ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy kutyád boldog, kiegyensúlyozott és egészséges legyen.

játék a kutyával kutya mentális egészség mentális stimuláció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!